Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
24. 8. 2017,
22.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

4

Natisni članek

Hrvaška Slovenija EuroBasket 2017

Četrtek, 24. 8. 2017, 22.17

6 let, 7 mesecev

Po zmagi Slovenije nad Hrvaško s 74:73

Dragić s solznimi očmi, sicer pa sta z Dončićem letela po Stožicah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

4

Goran Dragić Slovenija Hrvaška | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski košarkarji so se od navijačev pred odhodom na EuroBasket - v petek jih sicer čaka še ena tekma s Hrvati, vendar za zaprtimi vrati - poslovili z zmago (74:73). Razpoložena za igro sta bila kapetan Goran Dragić – njegovo predstavo si je ogledal tudi klubski trener Erik Spoelstra – in Luka Dončić. Slovenski čudežni deček je v tretji četrtini prejel udarec v stegensko mišico, a se je vrnil na parket, na koncu pa skoraj postal tragična osebnost. Dragić je zaigral zadnjo reprezentančno tekmo na slovenskih tleh, pred začetkom pa so ga preplavila čustva.

Kapetan Goran Dragić – ob robu parketa ga je spremljal njegov klubski trener Erik Spoelstra – in soigralci so kot prvi v sklopu priprav premagali Hrvaško in se ji tako maščevali za poraz v Opatiji (81:85). Slovenija je trenutno pri petih zmagah in treh porazih.

Pred polnimi tribunami v Stožicah, kjer je vzdušje spominjalo na domači EuroBasket 2013, so naši južni sosedje bolje začeli in bili zelo razpoloženi zlasti pri metih z razdalje.

"Želel bi si, da bi bilo evropsko prvenstvo doma. Rad bi se zahvalil navijačem. To je bila moja zadnja tekma tukaj. Ko smo se ogrevali, sem dobil solzne oči. Videl sem, da je trener Spoelstra užival. Vprašati ga moram, zakaj ni skakal, ko so navijači vzklikali 'kdor ne skače, ni Slovenc'," se je zasmejal Gogi, ki je bil tako kot vsa slovenska javnost vesel, da je mladi Vlatko Čančar po poškodbi gležnja spet lahko igral.

Hrvati zadevali trojke kot nori

Mladi Dragan Bender je v prvem polčasu dosegel dve trojki. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mladi Dragan Bender je v prvem polčasu dosegel dve trojki. Foto: Urban Urbanc/Sportida Sredi druge četrtine so bili Hrvati že pri šestih trojkah, ki so jih dosegli različni košarkarji. Nato pa se je v pravem trenutku razigral kapetan Dragić in z osmo točko izenačil na 29:29.

A naši južni sosedje niso popustili pri natančnosti za tri točke. Mladi Dragan Bender je dosegel še sedmo hrvaško, ki si je priigrala prednost šestih točk (35:29), ob polčasu pa vodila z 39:31. Pri Slovencih je do tistega trenutka največ točk dosegel Dragić (8), Luka Dončić pa je šestim dodal kar sedem skokov.

Fanatična obramba dala krila, voz v napadu sta vlekla Dragić in Dončić

Stožice so bile proti Hrvatom polne. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Stožice so bile proti Hrvatom polne. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Izbranci Igorja Kokoškova so odlično začeli drugi polčas. Ključno vlogo je odigrala obramba, povedli pa na krilih Dragića - rezultat je bil 43:41. Kapetan Slovenije je z akcijo za vodstvo vse v dvorani tako navdušil, da so se dvignili na noge, tudi njegov klubski trener Spoelstra. Slovenci so vodili s 47:42, a so se Hrvati z dvema trojkama spet vrnili med žive.

Sredi četrtine je Dončić prejel udarec v stegensko mišico, a se je na veliko veselje po krajšem premoru in skandiranju navijačev spet vrnil na parket.

Agresivna igra v obrambi je bila zaščitni znak Slovenije tudi v zadnji četrtini, v napadu pa sta bila razigrana Dragić in Dončić. Štiri minute pred koncem so Slovenci vodili s 66:59.

Dragić predčasno na klop zaradi petih osebnih napak, Hrvati imeli celo priložnost za zmago

Luka Dončić tekmo končal pri 15 točkah in 13 skokih. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luka Dončić tekmo končal pri 15 točkah in 13 skokih. Foto: Urban Urbanc/Sportida Gogi je tekmo končal predčasno. Dve minuti pred koncem je dobil peto osebno napako, pohvalil pa se je z 18 točkami in desetimi podajami. Izbranci Aleksandra Petrovića so to izkoristili in se povsem ob koncu vrnili v igro za zmago. Dario Šarić je najprej 20 sekund pred zadnjim zvokom sirene znižal na vsega točko zaostanka (73:74).

Hrvati so nemudoma naredili prekršek nad Dončićem (15 točk, 13 skokov), ki se mu je roka pri prostih metih zatresla, a Šarić k sreči ni izkoristil zadnjega napada za zmago, ki je ostala na slovenskih tleh (74:73), pa čeprav so naši košarkarji zadeli le tri trojke iz 24 poskusov.

Selektor zadovoljen z reakcijo

"Zadovoljen sem z reakcijo v drugem polčasu. Iskali smo jo, zaigrali agresivno po celotnem terenu. Vršili smo pritisk na branilce in prišli do lepe zmage," je po zmagi povedal Kokoškov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Zadovoljen sem z reakcijo v drugem polčasu. Iskali smo jo, zaigrali agresivno po celotnem terenu. Vršili smo pritisk na branilce in prišli do lepe zmage," je po zmagi povedal Kokoškov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "V drugem polčasu smo pokazali pravi obraz. V prvem delu smo se lovili, zaostajali, nato pa preobrnili potek in dobro odigrali v obrambi. Met nam ni šel. Ko nam bo, bo razlika precej večja. Nič hudega. Držati se moramo naših principov v obrambi in na vsaki tekmi bomo imeli priložnost zmagati," je po tekmi še povedal Dragić.

"Zadovoljen sem z zmago pred polnimi Stožicami. Ljudje cenijo te fante, ki nosijo dres slovenske reprezentance. Hrvaška je odlična ekipa z dobrimi posamezniki. Dobro so zadevali trojke, nam tokrat ni šlo, zato je bilo s tega vidika težje. Zadovoljen sem z reakcijo v drugem polčasu. Iskali smo jo, zaigrali agresivno po celotnem terenu. Vršili smo pritisk na branilce in prišli do lepe zmage," pa je bil zadovoljen Kokoškov. 

Slovenija : Hrvaška 74:73  (19:21, 31:39, 54:55)

Dvorana Stožice, gledalcev 11.500, sodniki: Krejić, Nedović, Španič (vsi Slovenija).

Slovenija: Randolph 12, Dragić 18 (6:7), Nikolić 6, Prepelič 6 (1:2), Murić 5 (1:2), Vidmar 7 (5:9), Dimec 6 (2:2), Čančar 3, Dončić 15 (6:11).

Hrvaška: Mavra 3, Krušlin 3, Popović 5, Simon 6, Šarić 16 (3:4), Žorić 5 (1:2), Planinić 2 (2:2), Ramljak 3, Bender 13, Tomas 5 (1:2), Bogdanović 12 (2:5).

Prosti meti: Slovenija 21:33, Hrvaška 9:15.
Met za dve točki: Slovenija 22:41, Hrvaška 14:33.
Met za tri točke: Slovenija 3:24 (Čančar, Dončić, Prepelič), Hrvaška 12:28 (Bender 3, Simon 2, Bogdanović 2, Mavra, Krušlin, Popović, Šarić, Ramljak).
Skoki: Slovenija 43 (30 + 13), Hrvaška 41 (33 + 8).
Osebne napake: Slovenija 22, Hrvaška 30.
Pet osebnih: Žorić (29.), Dragić (39.)

Ne spreglejte