Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2016,
16.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Krka Union Olimpija liga prvakov liga prvakov Fiba Evroliga ECA Košarkarska zveza Slovenije Matej Erjavec

Četrtek, 24. 3. 2016, 16.46

6 let, 7 mesecev

Predsednik KZS: Vojna med Fibo in ECA se lomi na hrbtih zvez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Foto: Vid Ponikvar

"Klubi ne vedo, kje bodo igrali, ne vedo, s kom bodo igrali. Kako naj se potem dogovarjajo s sponzorji," si predsednik KZS Matej Erjavec želi, da bi se Fiba in ECA čim prej dogovorili.


Fokus s košarkarskih igrišč, kjer se sezona preveša v odločilni del, ko se bodo delile najpomembnejše lovorike, se že nekaj časa preusmerja na vojno med Fibo (Mednarodna košarkarska zveza) in ECA (Euroleague Commercial Assets).

Prva si je znova zadala nalogo, da bi prevzela nadzor nad evropskimi klubskimi tekmovanji, druga pa bi rada obdržala primat, ki si ga je ustvarila v zadnjih 15 letih.

Znano je, da bo ECA v prihodnji sezoni organizirala evroligo, kjer bo igralo 16 ekip, 11 evropskih velikanov pa že ima zagotovljeno mesto.

Fiba zdaj želi, da bi njihova liga prvakov, uradno so jo predstavili v ponedeljek, bila drugo najmočnejše tekmovanje, za dosego cilja pa pritiska tudi na nacionalne zveze. Predsednik slovenske Matej Erjavec si želi, da bi bilo vsega že čim prej konec, tudi za dobro košarke.


Fibina liga prvakov je bila predstavljena. Je znano, kakšno vlogo bo imel slovenski klub v novonastalem Fibinem tekmovanju ligi prvakov?
Nihče ne pozna odgovora na to vprašanje. Sedmega marca smo na mizo dobili tri ponudbe. Razlikovale so se v tem, koliko moštev bi imelo neposredno vstopnico za Fibino ligo prvakov in koliko klubov bi imelo mesto v kvalifikacijah.

Je imela Slovenija v teh ponudbah zagotovljeno mesto v ligi prvakov?
Ne. Nobena država s področja nekdanje skupne države ni imela zagotovljenega mesta. Rečeno je bilo, da se bodo moštva v ligo prvakov uvrstila prek lige ABA. Prvak lige ABA bi imel mesto v evroligi, kar je Fiba dovolila, nato pa bi tri moštva igrala v ligi prvakov.

Preostale države, ki nimajo klubov na prvih štirih mestih (v letošnji sezoni so to Bosna in Hercegovina, Slovenija in Makedonija), pa bi dobile mesto v kvalifikacijah. Ob tem so srbsko in hrvaško ligo rangirali kot najmočnejši s tega področja in bi dobili še eno mesto v kvalifikacijah.

Vendar ponudba ne velja več?
Ne. Pogoj za vse je bilo, da se liga ABA odloči za Fibo, vendar je na nedeljski skupščini glasovala za ECA, tako da prej omenjeni trije predlogi ne veljajo več.

So se pa pred ponedeljkovo predstavitvijo Fibine lige prvakov pojavljale informacije, da bi lahko tudi Slovenija dobila direktno mesto v tekmovanju?
Pretekli konec tedna smo imeli veliko stikov s Fibo, ki tudi še ne ve, kdo bo sodeloval v njihovi ligi in je bilo veliko različnih ponudb. Dobili smo tudi nekaj zelo direktnih, ki so nam obljubljali neposredno mesto.

"Meni ni jasno, zakaj sta Olimpija in Krka glasovali za ECA, ko pa nista na mestih, ki peljeta v evroligo ali EuroCup," se sprašuje Erjavec. | Foto: Vid Ponikvar "Meni ni jasno, zakaj sta Olimpija in Krka glasovali za ECA, ko pa nista na mestih, ki peljeta v evroligo ali EuroCup," se sprašuje Erjavec. Foto: Vid Ponikvar

Bili ste tudi na skupščini lige ABA.
Tja smo bile zveze povabljene, da nam predstavijo rezultate skupščine. Sprejeli so tri stvari. Prva je bila, da so klubi podprli obstoj lige ABA tudi v prihodnje, kar smo hrvaška, srbska in naša zveza tudi podprli.

Druga točka je bila, da so sprejeli ponudbo ECA. Tukaj zveze niti nič ne moremo. Takšna je njihova odločitev. Na drugi strani je razumljiva, saj je bila Fiba premalo odločna.

Ta druga odločitev je za seboj potegnila, da ponudbe Fibe z začetka marca niso več veljale. Zveze pa smo dobile s strani Fibe pismo, da bodo vse zveze, ki podpirajo odločitev lige ABA, sankcionirane.

Meni ni jasno, zakaj sta Olimpija in Krka glasovali za ECA, ko pa nista na mestih, ki peljeta v evroligo ali EuroCup. Razen, če računata na povabilo, ki pa ga po nekih informacijah letos naj ne bi bilo.

Veliko je še neznank in besed, kot so če, naj bi, mogoče ...

Zakaj je bila Slovenija "spregledana" s strani Fibe in trenutno nima zagotovljenega mesta v ligi prvakov?
Preprosto, nimamo rezultatov. Naši klubi v zadnjih sezonah niso dosegli nekih dosežkov v evropskih tekmovanjih, in to je težava. Nimamo veliko za ponuditi, razen, da je Olimpija nekoč bila in upamo, da nekoč spet bo, na visoki ravni. Mogoče tudi Krka. Lahko se sklicujemo le na zgodovino, v zadnjih petih letih pa nimamo nič za pokazati.

Na kakšen način Fiba pritiska na zvezo?
Fiba želi, da pritiskamo na klube, ki so se odločili, da podprejo ECA (klubi v ligi ABA) in zgodilo se bo podobno kot lani, da liga ABA ne bo priznana s strani Fibe.
Je pa tukaj še pravniška zanimivost. Za ECA se je odločila liga ABA. Fiba v tem trenutku nima vzvodov za kaznovanje Slovenije, Srbije in Hrvaške, ker so se njeni klubi odločili za ECA. Pogodbo je podpisala liga ABA in ne klubi, tako da ima Fiba problem z ligo ABA.

Na koncu bo Fiba od nas zahtevala, da izključimo klube, ki ne bodo upoštevali njihovih navodil. Če tega ne bomo naredili, pa bo trpela reprezentanca. Ista zgodba kot lani. Potem pa je samo vprašanje, kdo se bo prej zlomil.

Vojna se lomi na hrbtih nacionalnih zvez in regionalnih ligah, ki niso nič krivi in nič dolžni.

 "Pričakujem, da se bo v prihodnjem mesecu ali dveh vse razčistilo," je napoved Erjavca, kdaj bo konec neznank v evropskih tekmovanjih. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Pričakujem, da se bo v prihodnjem mesecu ali dveh vse razčistilo," je napoved Erjavca, kdaj bo konec neznank v evropskih tekmovanjih. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Scenarijev s Fibino ligo prvakov je bilo že mnogo.
Če bi bila Fiba bolj jasna in konkretna, bi tudi prepričala klube. Fiba želi, da bi bila njihova liga prvakov drugo najmočnejše tekmovanje v Evropi, zato želijo preprečiti klubom nastopanje v EuroCupu, ker drugače ob 16 udeležencih evrolige izgubijo še 24 klubov in bodo spet imeli tretjerazredno tekmovanje. Pa naj se imenuje, kakor hočejo.

Zanimivo pa je, da sankcij za 16 ekip, ki bodo igrale v evroligi, ne bo, tudi ne za njihove zveze, čeprav tako evroligo kot Eurocup organizira isti – ECA. Ne razumem.

Kdaj bi se lahko stvari dokončno razjasnile?
Letos so se stvari začele premikati nekoliko prej kot lani. Žreb lige prvakov bo v začetku junija. Pričakujem, da se bo v prihodnjem mesecu ali dveh vse razčistilo.

Trenutno dogajanje nam ni všeč, seveda pa si želimo vsi potegniti maksimum.

Naj bo že enkrat konec vsega. Škarje in platno imata v rokah Fiba in ECA.

Kako bo to vplivalo na razvoj košarke v Evropi?
Edina dobra stvar vsega skupaj je, da se zdaj klubi in zveze bolj povezujemo, ker vidimo, da smo na istem bregu. Malo nas "tepe" ECA, malo Fiba in se moramo skupaj družiti.

Ob vsem izgublja košarka. Klubi ne vedo, kje bodo igrali, ne vedo, s kom bodo igrali. Kako naj se potem dogovarjajo s sponzorji? A lahko nekdo zdaj našteje klube, ki bodo igrali v Fibini ligi prvakov? Ali pa vsaj enega? Nihče ji ne more. Pa je bila predstavitev lige že za nami.

"Za zdaj nimamo nič proti, da bi se klubi uvrščali v ligo prvakov prek lige ABA," pravi Erjavec. | Foto: Vid Ponikvar "Za zdaj nimamo nič proti, da bi se klubi uvrščali v ligo prvakov prek lige ABA," pravi Erjavec. Foto: Vid Ponikvar

Kakšno vlogo bi potemtakem imela domača prvenstva?
Fiba se je najprej dogovarjala z zvezami, nato pa je obrnila ploščo in se začela pogovarjati z ligo ABA, češ saj se zveze združujete. Zveze se v ligi ABA ne združujemo, tam se združujejo klubi s področja nekdanje skupne države.

Če bi državno prvenstvo štelo za uvrstitev v ligo prvakov, bi imela Slovenija velik problem, saj bi štelo rangiranje lig (ki ga je opravila Fiba, op. p.) in naša ne bi imela neposrednega mesta v ligi prvakov, ampak le v kvalifikacijah. Mesto bi dobili Srbija in Hrvaška. Če pa bi mogoče to področje (področje nekdanje skupne države, op. p.) dobilo tri mesta, pa bi bilo še vprašanje, ali bi potem dobili mi vstopnico ali Črna gora.

Za zdaj nimamo nič proti, da bi se klubi uvrščali v ligo prvakov preko lige ABA. Če bi bila Olimpija ali Krka na primer tretja v ligi ABA, bi tako imela mesto v ligi prvakov, kar prek domačega prvenstva ne bi bilo mogoče.

Tudi Srbija ni v nič boljšem položaju, čeprav ima pet, šest ljudi v Fibi, ker se je Partizan odločil (vsaj za zdaj), da bo igral v EuroCupu.

Od prihodnje sezone bodo morali vsi slovenski klubi igrati državno prvenstvo od začetka. Kako bo to izvedljivo, če bo ob tem igral še v ligi ABA in v enem od evropskih tekmovanj?
Za klub, ki bo igral na treh frontah, če bo kakšen, bo to težko. Vendar je državno prvenstvo baza za vse in mi nobenemu ne preprečujemo igranje v drugih pokalih in ligah.

V tem primeru imamo pripravljene razne "ugodnosti" oziroma varovalke. Tekma dveh slovenskih klubov v ligi ABA bi se štela tudi za državno prvenstvo, točke iz prvega dela državnega prvenstva se ne bi prenesle v drugi del. To bi pomenilo, da lahko igraš tudi z mlajšimi v državnem prvenstvu. Tretja varovalka je, sicer terja več finančnih sredstev, da bo mogoče registrirati več igralcev, kar pomeni, da imaš lahko večjo ekipo kot nekdo, ki ne bo igral na treh frontah.

Zavedamo se, da to za klub ne bo najlažje, vendar pa tudi poti v Sloveniji niso dolge in boš za tekmo porabil isto časa kot za trening.

To je predlog združenja prvoligašev iz avgusta 2015. Oni so dali predlog strokovnemu svetu zveze, mi pa smo to sprejeli. To so se odločili klubi, sta pa bila dva kluba vedno proti, vendar pa v Sloveniji nimamo le dveh klubov.

Ne spreglejte