Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 11. 2017,
20.15

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

liga ABA liga prvakov liga prvakov Petrol Olimpija

Torek, 7. 11. 2017, 20.15

6 let, 5 mesecev

Petrol Olimpija : Reyer 66:76

Po hrvaškem je "zmaje" razorožil še italijanski prvak

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Petrol Olimpija Venezia | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Potem ko so košarkarji Petrola Olimpije v ligi ABA klonili proti hrvaškemu prvaku – Cedeviti, je bil v petem krogu Fibine lige prvakov v ljubljanskih Stožicah boljši še italijanski prvak – Reyer iz Benetk (76:66).

Ljubljanski košarkarski deja vu. Nekaj učinkovitih minut, kopica spretnih akcij, ki vlivajo upanje, nato pa košarkarjem Petrola Olimpije začne primanjkovati tako goriva kot ognja. Tako je tudi Reyer četi trenerja Gašperja Okorna dovolil dve četrtini pobude, nato pa je v nekaj minutah razvil svojo igro ter jo s širšim in bolj izkušenim igralskim kadrom razorožil.

Prelom se je zgodil v tretji četrtini, odločitev pa v prvem delu zadnje. Favorizirani zasedba trenerja Walterja De Rafaella se tako za svojo kožo ni bilo treba bati do zadnjih minut. Nov gost Stožic je tako zgolj osvetlil že znano dejstvo: Olimpija v tem delu sezone z veliko težavo ohranja igralski ritem, kar objektivno močnejši kaznujejo že v krajših serijah.

Sanjski začetek

V dvoboju državnih prvakov sosednjih držav so sicer slovenski postregli z bržčas najboljšim odprtjem v sezoni. Že po dobri minuti so namreč po zaslugi Erjona Kastratija in Jordana Morgana vodili z rezultatom 7:0.

Italijane je tedaj "tepel" predvsem izjemno slab odstotek zadetih metov, tokrat črno-zeleni Ljubljančani pa so navduševali z raznolikostjo v napadu, kjer so pobudo postopoma prevzemali stalni nosilci. Ob Morganu predvsem Devin Oliver, ki je do polčasa 10 točkam dodal šest skokov.

Še deseti poraz Olimpije v sezoni | Foto: Žiga Zupan/Sportida Še deseti poraz Olimpije v sezoni Foto: Žiga Zupan/Sportida

Gostje iz Benetk so z nekaj bliskovitimi akcijami resda nekajkrat pokazali zobe, a tekmecu svojega ritma še niso znali vsiliti. Tako je Olimpija ob koncu prve četrtine vodila z 12 točkami naskoka (22:10) in prednost zadržala vse do odmora.

Italijansko stopnjevanje

V drugi četrtini nakazano prebujanje in prevzemanje pobude pa je Reyer udejanjil takoj na začetku tretje četrtine. Sprva z delnim rezultatom 7:0 in prvim vodstvom (38:36), nato pa z nadaljnjim stiskanjem obroča, ki je omrtvil ljubljansko igro.

Četa trenerja Okorna se je nato začela naslanjati predvsem na individualne poskuse, a ni našla vlečnega konja, ki bi za seboj potegnil preostale. Na drugi strani pa je bil pri Benečanih vsak nov košarkar na parketu nevaren za domači koš.

Vseeno si večje prednosti gostje niso priigrali, tako da je v skromno zasedeni največji dvorani v državi še dolgo tlelo upanje. Ugasnilo je v drugi polovici zadnjega dela, ko so popustili še zadnji kohezivni členi ljubljanske zasedbe, gostje pa so zlahka prihajali pod koš .

Okorn: Stara zgodba

"Kar smo se dogovorili, je ostalo v slačilnici." | Foto: Sportida "Kar smo se dogovorili, je ostalo v slačilnici." Foto: Sportida "Dva različna obraza. V prvem polčasu smo bili nagrajeni za doslednost v obrambi in dober met. Bili smo agilni in agresivni. Igrali smo ekipno, ne glede na obrambno postavitev gostov. Kaznovani so bili z vseh strani. Po prihodu iz slačilnice pa smo bili povsem drugačni. Kar smo se dogovorili, je ostalo v slačilnici. Imeli smo podlago za drugi del. Prednost nas ni uspavala. Bili smo samozavestni. Nato pa … Razočaran sem. Bili smo dobro pripravljeni, a bi morali to pokazati. Začetek drugega polčasa je sprožil naše stare bolezni. Gostje so pobegnili. Pri nas je zavladala panika. Stara zgodba – reševanje posameznikov, izgubljanje koncentracije, napake … Posledica je enostavna," je po tekmi vidno nejevoljen z glavo zmajeval domači strateg Okorn.

Morgan je še pristavil:  "Začetek je bil res dober, a za zmago moraš imeti manj izgubljenih žog in predvsem boljši met. Ta se nam je zataknil v drugem delu. Takrat smo tekmecu podarili tudi preveč žog."

Na tribunah je bila tudi ženska reprezentanca. | Foto: Na tribunah je bila tudi ženska reprezentanca.

Ta teden še dve preizkušnji

V šestnajsti tekmi sezone so tako Ljubljančani v dobrem mesecu vknjižili še deseti poraz, od tega četrtega v ligi prvakov. Za "zmaje" pa s tem delovnega tedna še zdaleč ni konec. Že v četrtek bodo gostovali v Šenčurju, kjer jih pričakujeta nekdanja člana Smiljan Pavič in Dino Murič. Nato pa bo v nedeljo zvečer v Stožice v okviru osmega kroga lige ABA pripotoval makedonski prvak MZT Skopje.

Petrol Olimpija : Umana Reyer Venezia 66:76 (48:52, 36:31, 22:13) 

Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Conde (Španija), Calik (Poljska), Yilmaz (Turčija).

Petrol Olimpija: Kastrati 5, Oliver 14 (2:3), Špan 2, Badžim 7 (1:1), Morgan 20 (2:5), Lorbek 1 (1:2), Hrovat 17 (0:4).

Reyer: Haynes 7, Perić 2, Johnson 12, Bramos 10 (2:2), De Nicolao 7 (3:4), Jenkins 2, Orelik 17 (1:1), Ress 11 (2:2), Watt 8.

Prosti meti: Petrol Olimpija 6:15, Reyer Benetke 8:9.
Met za tri točke: Petrol Olimpija 4:21 (Hrovat 3, Kastrati), Reyer Benetke 10:26 (Orelik 4, Ress 3, Johnson 2, Jenkins).
Osebne napake: Petrol Olimpija 16, Reyer Benetke 23.
Pet osebnih: /.

Ne spreglejte