Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 10. 2016,
13.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Evroliga Aleksej Nikolić Alen Omić Jaka Blažič Zoran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 12. 10. 2016, 13.24

6 let, 6 mesecev

Pet legionarjev bo branilo slovensko čast med najboljšimi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Foto: Sportida

Evropska klubska košarkarska sezona odpira vrata, v najmočnejše tekmovanje evroligo pa bo vstopila peterica Slovencev. Že nocoj bo aktiven mladi Luka Dončić, ob njem pa bodo naše barve branili še Zoran Dragić, Jaka Blažič, Alen Omić in Aleksej Nikolić.

Letošnja sezona evrolige bo drugačna od predhodnih, saj klubi ne bodo uvrščeni v skupine, ampak bo vsak z vsakim odigral dve tekmi.

Evropski velikani bodo tako v rednem delu odigrali kar 30 tekem. Izmed 16 ekip jih bo najboljših osem napredovalo v četrtfinale, zmagovalci na prvi stopnički izločilnih bojev pa bodo dobili vstopnico za zaključni turnir najboljše četverice. Med 19. in 21. majem ga bo gostil Istanbul.

Naslov prvaka brani CSKA, ki bo tudi letos spadal med favorite, prav tako Fenerbahče in Real Madrid.

Pri zadnjem bo v nasprotju s preteklo sezono bistveno več manevrskega prostora dobil nadarjeni 17-letni Luka Dončić, ki v kraljevem klubu dobiva vse večjo vlogo. Lani je igral na 12 tekmah.

Aktiven bo že danes, ko se bo pred domačimi navijači ob 21. uri zoperstavil Olympiacosu. Slovenski ljubitelji košarke bodo z zanimanjem spremljali, kaj bo pokazal, saj je lepo spremljati nadarjenega Slovenca v enem izmed največjih evropskih košarkarskih klubov.

Dragić ima ob sebi izvrstne posameznike. Ali lahko moštvo iz Milana prijetno preseneti?

Zoran Dragić je del kakovostne zasedbe Milana. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zoran Dragić je del kakovostne zasedbe Milana. Foto: Grega Valančič/Sportida "Vsako leto imam več odgovornosti. Veselimo se prve evroligaške tekme z Olympiacosom, ki ima v svojih vrstah odličnega Vassilisa Spanoulisa. Za zmago bomo morali odigrati odlično," je dejal slovenski košarkar.

Ob njem bodo aktivni še štirje slovenski košarkarji, ki so bili letos del slovenske reprezentance.

Zoran Dragić bo poskušal dobre predstave kazati v dresu Emporio Armani Milana, ki ima kakovostno zasedbo. Ob njem so reprezentanti še Alessandro Gentile (Italija), Miroslav Raduljica, Milan Mačvan  (oba Srbija), Mantas Kalnietis (Litva), Krunoslav Simon (Hrvaška) ...

Jaka Blažič ima v vrstah Baskonie prav tako zveneče ime. V Španijo je letos iz lige NBA pripotoval Andrea Bargnani.

Omić po štirih letih spet v evroligi

Alen Omić se vrača v evroligo. | Foto: Vid Ponikvar Alen Omić se vrača v evroligo. Foto: Vid Ponikvar Alen Omić bo drugič v karieri igral v evroligi, prvič je v sezoni 2012/13 v dresu Uniona Olimpije. Poleti je iz Gran Canarie, kjer je imel odlično sezono, prestopil v turški Anadolu Efes in se že izkazal v prvem krogu, v katerem je bil le streljal od dvojnega dvojčka.

V svojih vrstah bo imel tudi nesojenega slovenskega reprezentanta Bryanta Dunstona, ki ga je Jure Zdovc pred dvema letoma skušal vpeljati v sistem izbrane vrste, a se ni dalo urediti dokumentov.

Zadnji slovenski predstavnik v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju bo mladi Aleksej Nikolić. Na začetku sezone je pri nemškem Bambergu enkrat dobil priložnost v prvem moštvu in jo dobro izkoristil, saj je dosegel deset točk in v statistiko vpisal še tri podaje.

Žal tudi letos v tem tekmovanju ne bo slovenskega kluba, saj so ti precej oddaljeni od evrolige tako po rezultatski kot tudi finančni plati.

Klubi v evroligi

 

Anadolu Efes (Turčija)

Baskoni (Španija)

Brose Bamberg (Nemčija)

Crvena zvezda (Srbija)

CSKA (Rusija)

Darušafaka (Turčija)

Emporio Armani Milan (Italija)

Barcelona (Španija)

Fenerbahče (Turčija)

Galatasaray (Turčija)

Maccabi Tel-Aviv (Izrael)

Olympiacos (Grčija)

Panathinaikos (Grčija)

Real Madrid (Španija)

Unics Kazan (Rusija)

Žalgiris (Litva)

Ne spreglejte