Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
9.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

6

Natisni članek

Kitajska 2019 reprezentanca Alen Omić

Torek, 5. 12. 2017, 9.46

6 let, 4 mesece

Omić: Veliko stvari bi se moralo zgoditi, da bi spet igral za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

6

Alen Omić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pravila Mednarodne košarkarske organizacije Fiba velevajo, da lahko za vsako reprezentanco igra en naturalizirani košarkar. V slovenski izbrani vrsti je zadnja leta to mesto zasedal Alen Omić, pred letošnjim EuroBasketom pa je moral prostor prepustiti Anthonyju Randolphu. Ker mu novi selektor Rado Trifunović ni mogel obljubiti, da bi v primeru uvrstitve Slovenije na svetovno prvenstvo dejansko tudi igral tam, je Omić reprezentančno zgodbo za nekaj časa dal na stranski tir.

"Pripravljen sem bil igrati za slovensko reprezentanco," je Alen Omić venomer izpostavljal, da mu je čast igrati za Slovenijo.

V Bosni in Hercegovini rojeni košarkar se je osnov tega športa učil prav v Sloveniji, kamor je pripotoval s 15 leti. V preteklosti je bil član mlade reprezentance, zaigral za Slovenijo tudi na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Španiji in evropskem prvenstvu 2015.

Ko se je začelo govoriti, da na Košarkarski zvezi Slovenije razmišljajo o angažiranju krilnega košarkarja, je vse bolj postajalo jasno, da zanj ne bo več prostora. Ko je prišel Američan Anthony Randolph, član Real Madrida, je njemu pripadlo mesto naturaliziranega košarkarja za nastop na evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila zlato medaljo. Vsaka reprezentanca ima lahko namreč enega košarkarja s takšnim statusom.

"Nekaj časa se nisem javil, ker sem bil jezen"

Ker so se pri Fibi odločili za nov sistem uvrščanja na velika tekmovanja in ker niso na isti valovni dolžini kot liga NBA in Evroliga, je postalo jasno, da bodo izbrane vrste v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na Kitajskem 2019 igrale vidno okrnjene.

In ker Randolph igra za evroligaški Real Madrid, novembra proti Belorusiji in Španiji že ni mogel pomagati naši reprezentanci. Enako bo najverjetneje tudi februarja, proste roke pa bo imel nato v poletnem oknu, ko bosta na sporedu vsega dve od skupno šestih tekem prvega dela kvalifikacij.

"Vsi so pričakovali, da bom takoj rekel ne. Po vsem, kar se je zgodilo, se nekaj časa nisem javil, ker sem bil nekoliko jezen," je v oddaji Zicer na Planet 2 dejal Omić.

"Ko sem to slišal, sem dejal ne"

Poudarja, da je vedno s srcem igral za Slovenijo. | Foto: Vid Ponikvar Poudarja, da je vedno s srcem igral za Slovenijo. Foto: Vid Ponikvar Nato je nadaljeval: "Želel sem priti. Želel sem si obleči dres in pomagati soigralcem. O Trifunoviću imam dobro mnenje. V Laškem je bil moj trener. Ko sem slišal, da je selektor, sem bil vesel. Zaslužil si je. Pošten je. Vem, da bo državi dal maksimum."

A mu Trifunović ni mogel obljubiti stalnega mesta v reprezentanci, niti nastopa na svetovnem prvenstvu. "Ko sem to slišal, sem dejal ne. Želim igrati in želim se boriti za državo, v kateri živim deset let. Kdo ve … Morda bi se na naslednji reprezentančni tekmi zgodilo, da spet kdo drug pride in bi izpadel."

Njegova reprezentančna zgodba v slovenski reprezentanci je torej negotova, za zdaj pa kaže, da jo je postavil na stranski tir: "Kaj bo v prihodnosti, ne želim veliko govoriti. Trenutno se ne vidim v reprezentanci. Veliko stvari je treba urediti, da bi spet oblekel dres slovenske reprezentance."

Ne spreglejte