Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
9. 7. 2011,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Olympiacos Panathinaikos Roman Lisac

Sobota, 9. 7. 2011, 14.15

8 let

Olympiacos ter Panathinaikos želela že letos v ligo NLB

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Regionalna košarkarska liga NLB je vse bolj zanimiva za evropske velikane. S svojim prihodom ter podpisom triletne pogodbe je to dokazal Maccabi, velik pritisk pa vršita tudi grška giganta.

Prvo popotovanje Maccabija v jadranski ligi je bilo v sezoni 2002/03, sedaj pa so se pri izraelskemu klubu odločili za dolgoročno sodelovanje. Dodatni stroški klubom iz regionalnega okoliša z njegovim prihodom ne bodo nastali saj bodo vsa potovanja pokrita s strani kluba ter lige. Eden od treh lastnikov tel-avivskega kluba David Federman vidi velik potencial v ligi, zato so se tudi odločili za povratek na področje nekdanje Jugoslavije. "Populacija na tem področju razume košarko. Dvorane so dobro zapolnjene. Bil sem na zaključnem turnirju lige in užival. Lokalne lige niso kakovostne, zato je prav, da se pogleda onkraj meja in sestavijo regionalne. S prihodom večjih klubov se dvigne tudi raven lige. Sicer ni tako močna kot evroliga, vendar postaja vse bolj konkurenčna," pravi Federman.

Njegovo razmišljanje je potrdil tudi generalni direktor lige Roman Lisac, ki je tako kot celotno vodstvo lige čutil velik pritisk s strani grških velikanov, ki sta izkazala veliko zanimanje. "Imeli smo resne pogovore ter velik pritisk Olympiacosa ter Panatihnaikosa za vstop v našo ligo, kar je bilo letos nemogoče izvesti. To je pokazatelj, da veliki klubi ocenjujejo našo ligo za dobro. Predvsem je v tujini težava slaba kakovost lokalnih lig, zato vidijo rešitev v regionalni, kar poudarja tudi predsednik Maccabija. Mislim, da se za prihodnost naše lige ne gre bati. S prihodom Maccabijem so veliko pridobili klubi, saj bodo lahko napolnili dvorane," je sprva dejal Lisac in na vprašanje, ali je možno, da se omenjena kluba vključita v ligo že prihodnjo sezono, dodal: "Ne bi rad nekaj napovedoval, čeprav sem že velikokrat izrekel stvari, katere so nekateri sprejeli kot našo lastno hvalo, a smo na koncu vse izpeljali, kar smo rekli. Vrata se bodo odprla. Videli bomo kako in kaj, bo pa šlo nedvomno v tej smeri. Problem naše regije je ekonomski. Imamo veliko težavo. Poglejte, koliko klubov je stabilnih, da bi lahko zdržali eno sezono. Pri nas je sreča velik bazen novih igralcev, ki imajo kakovost. Ta prostor je valilnica igralcev za Evropo in lige NBA. To je naša sreča. Maccabi ima vendarle 20 milijonov evrov proračuna, Olyimpiacos ga je imel lani 35. Kljub temu, da smo manjši, lahko klubi iz te lige premagujejo velike. To je pokazala Olimpija, ki je premagala doma Panathinaikos, zelo blizu uspeha pa je bila tudi v Atenah."

Zakaj je liga zanimiva za te klube, je nazorno pokazal tudi predsednik Maccabija Shimon Mizrahi, ki je na čelu kluba kar 42 let: "Šli smo v ligo, ki jo dobro poznamo, v kateri imamo veliko stikov. Pri nas sta denimo igrala Beno Udrih in sedaj Milan Mačvan. Tukaj vidimo košarkarski potencial. Konec koncev pa smo ravno v Beogradu osvojili prvi naslov evropskih prvakov."

Prav Maccabi pa bo krstil začetek naslednje sezone in to v Novem mestu pri slovenskemu prvaku Krki. Tekma bo na sporedu 1. oktobra, uradni začetek lige pa je sicer načrtovan za 8. oktober. V prvem krogu pa se bosta pomerila tudi slovenski pivovarski moštvi. Union Olimpija bo namreč gostila Zlatorog, medtem ko bo Helios doma pričakal Široki.

Ne spreglejte