Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 5. 2013,
10.15

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija finance dolg Aleš Pipan Jure Zdovc Jaka Blažič

Četrtek, 23. 5. 2013, 10.15

7 mesecev, 2 tedna

Olimpija ravno v nasprotju s krizo, trener bo Pipan?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rezultatsko sezona Olimpije ni imela pozitivnega prizvoka, zato pa je toliko bolj razveseljivo, da je naredila napredek na finančnem in organizacijskem področju. V novo sezono s Pipanom na čelu?

Če bi evroligaško sezono še ocenili kot zadovoljivo, saj je Olimpija v izjemno težki skupini prišla do treh zmag, pa to nikakor ne moremo reči za regionalno ligo ABA (8. mesto) in državno prvenstvo, v katerem je še četrtič zaporedoma izgubila s Krko. V uteho si lahko Ljubljančani štejejo le osvojeno pokalno tekmovanje. A je Olimpija ubrala nekoliko drugačno taktiko za letošnjo sezono in se uprla na mlade sile. Pripeljala je tiste slovenske košarkarje, ki nekaj pomenijo, in jih zavestno potiskala v ospredje. Med sezono je izkoristila možnost prodaje Arona Baynesa in dobro zaslužila, ob ponovnem odhodu preostalih tujcev pa izgubila rezultatske motive za zadnji stadij sezone. Priložnost za nabiranje izkušenj so dobili mladi.

A se je sezona končala pozitivno, če gledamo s finančnega vidika, saj je klub posloval z dobičkom. Se spomnite dolga 5,5 milijona evrov, ki je imel pred leti ob sebi še črno senco posojila? Zdaj naj bi imel klub le še dober milijon evrov minusa, odplačilo kredita, za katerega skrbijo zvesti sponzorji, pa naj bi se končalo v manj kot dveh letih. Očitno so pri Olimpiji korak pred dejanskim svetom. Ko recesije navadni državljani še niso občutili, je paradni konj slovenske košarke zapadel v velike finančne težave. Zdaj, ko vsi tarnajo nad primanjkljajem financ, pa se zeleno-beli približujejo zeleni veji, ki naj bi jo dosegli najverjetneje že v prihodnji sezoni, če bo le okolje tokrat potrpežljivo in klub znova ne bo skrenil z začrtane poti. Takrat pa bo lahko ljubljanski klub, če mu bodo vsi pokrovitelji še vedno stali ob strani, v svoje vrste pripeljal tudi bolj kakovostne košarkarje – predvsem tujce, ki bodo dejansko naredili tisto razliko na parketu.

V klubu si prav tako ne zatiskajo oči, da so plače tudi letos zamujale, vendar je bila to posledica odplačevanja starih dolgov. Kapetan Teemu Rannikko je po koncu finala dejal, da ni občutil kakšnega večjega odstopanja, čeprav poudarja, da so bila: "Zavedal sem se, ko sem prišel nazaj v Olimpijo, da bo to mogoče. Vendar me je srce vleklo v Ljubljano, kjer sem se vedno odlično počutil."

Za Olimpijo bo pomembno, da bo zadržala slovensko ogrodje tudi v prihodnji sezoni. Skrb vzbuja poškodba Dina Murića, ki je imel znova operacijo kolenskih vezi in ga na začetku sezone skoraj gotovo še ne bo v kadru. Bodo pa morali "zmaji" v svojem gnezdu zadržati Jako Blažiča, ki je v tej sezoni pod vodstvom Saša Filipovskega naredil še en korak naprej v igri. A je branilec vseeno edini košarkar, za katerega v klubu dopuščajo možnost poletne prodaje.

Pomembno bo tudi, kdo bo vodil ljubljansko zasedbo, ki bo kljub izgubi evrolige še dlje popotovala po Evropi. V EuroCupu naj bi imeli klubi zagotovljenih deset tekem v ligaškem delu tekmovanja. Olimpija išče slovenskega strokovnjaka. Kandidatov je kar nekaj. V javnosti se v zadnjem času najbolj izpostavlja ime Aleš Pipan, ki je povzročil evforijo v Makedoniji. Odlično je vodil MZT Skopje, za katerim je uspešna sezona, za nagrado pa je dobil priložnost vodenja tamkajšnje reprezentance na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Od tistih bolj uveljavljenih košarkarskih trenerjev je na primer prost prav tako Jure Zdovc, ki je v sezoni 2010/11 z uvrstitvijo v TOP 16 evrolige ustvaril košarkarsko evforijo. Tu je tudi Tomo Mahorič in še kdo. Konec koncev pa tudi Dušan Hauptman, ki vedno na glas poudarja, da bi s klubom naredil konkreten rezultat že v prvi sezoni.

Ne spreglejte