Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 3. 2019,
9.58

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Natisni članek

Aco Petrović Dino Rađa Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Dražen Petrović

Sreda, 6. 3. 2019, 9.58

5 let, 1 mesec

ACO PETROVIĆ VS. DINO RAĐA

Nizki hrvaški udarci: Ni lahko biti "le" brat Dražena Petrovića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Dražen Petrović | Dražen Petrović: 26 let po smrti ostaja del hrvaškega košarkarskega vsakdana. | Foto Getty Images

Dražen Petrović: 26 let po smrti ostaja del hrvaškega košarkarskega vsakdana.

Foto: Getty Images

Medtem ko se prah po slovenskem neuspehu v kvalifikacijah za nastop na svetovnem košarkarskem prvenstvu na Kitajskem pravzaprav ni nikoli zares dvignil, pa na Hrvaškem že lep čas poteka prava medijska bitka z javnim iskanjem krivcev.

Hrvaška in Slovenija sta, vsaj med dokaj rednimi udeleženki največjih košarkarskih tekmovanj, največji žrtvi prenovljenega kvalifikacijskega sistema, v katerem je ob iznajdljivosti in primerni strategiji do izraza prišla predvsem širina baze. Zdi se, da se je v deželi aktualnih evropskih prvakov javnost zelo hitro sprijaznila z neuspehom. Povsem drugače pa je na Hrvaškem, kjer se aktivni in nekdanji soustvarjalci reprezentančne zgodbe drug za drugim javno oglašajo, obujajo stare zamere, javno iščejo odgovorne krivce … V središču sta se v teh dneh znašla predvsem zdaj že nekdanji hrvaški selektor Aleksandar Petrović, ki je na SP 2019 zdaj popeljal Brazilijo, in legendarni košarkar Dino Rađa, zdaj v vlogi predsednika strokovnega sveta.

Aco Petrović: na SP kot selektor Brazilije. | Foto: Sportida Aco Petrović: na SP kot selektor Brazilije. Foto: Sportida "Rađa nima kakovostnih referenc"

"Strokovni svet pravzaprav ne obstaja. Obstaja le predsednik, ki avtonomno vleče poteze. Govorim o Dinu Rađi. On je mene določil za selektorja. Po neuspehu me je odstranil. Imenoval je Skelina. Po dveh reprezentančnih oknih ga je zamenjal. Sledil mu je Anzulović. Tudi on bo dobil odpoved. Zadnje tri odločitve so torej napačne. Tri od treh napak, potem ko je deset let pred tem opustošil Split. Takšen človek pač nima več dovolj kakovostnih referenc za to službo," se je v intervjuju za hrvaški SportKlub razgovoril Petrović ter vodilnim možem hrvaške zveze sporočil, naj pogoltnejo svoj ego in priznajo napake.

Res "le" brat Dražena Petrovića?

Nekdanji steber splitske Jugoplastike, hrvaške in jugoslovanske reprezentance ter zvezdnik Bostona nekdanjemu sodelavcu ni ostal dolžan. Pri odzivu je ubral tudi strategijo nizkih udarcev in v pogovor "povabil" pokojnega virtuoza svetovne košarke Dražena Petrovića, sicer Aleksandrovega mlajšega brata. "Ni lahko živeti v senci in biti 'samo' brat velikega Dražena Petrovića. Očitno Aco potrebuje pozornost in se zaradi tega izpostavlja s takšnimi izjavami. Ne čutim potrebe, da bi govoril o tem," je bil, kot poroča Tportal, odziv Rađe, ki je bil pred tem deležen kritik tudi z drugih strani.

Roko nad hrvaško reprezentančno košarko držita predsednik strokovnega sveta Dino Rađa in predsednik zveze Stojko Vranković | Foto: Vid Ponikvar Roko nad hrvaško reprezentančno košarko držita predsednik strokovnega sveta Dino Rađa in predsednik zveze Stojko Vranković Foto: Vid Ponikvar

Čakajo od leta 1995

Spomnimo, hrvaška reprezentanca, ki je po osamosvojitvi, tudi z Rađo in Draženom Petrovićem kot igralcema ter mlajšim Petrovićem kot pomočnikom selektorja Petra Skansija, osvojila olimpijsko srebro in pozneje še tri kolajne na velikih tekmovanjih, že vse od leta 1995 čaka na skok na zmagovalne stopničke. V vseh teh letih se je v izbrani vrsti zvrstila kopica klubsko izjemnih košarkarjev, a prave kemije in ekipne učinkovitosti reprezentanca ni našla. V kvalifikacijah za SP 2019 je Hrvaška, za katero je zaigralo kar 37 košarkarjev, med njimi na nekaj tekmah tudi Dario Šarić, Bojan Bogdanović in Krunoslav Simon, medtem ko bi rdeče-beli dres v Aziji lahko oblekli še Dragan Bender, Mario Hezonja, Ivica Zubac in drugi zvezdniki, na dvanajstih tekmah vknjižila le štiri zmage.

Kdo bo igral na SP 2019?

Kanada, Kitajska, Dominikanska republika, Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Japonska, Nova Zelandija, Filipini, Poljska, Portoriko, Španija, Tunizija, Rusija, Iran, Srbija, Angola, Argentina, Avstralija, Brazilija, Češka, Južna Koreja, Litva, Črna gora, Nigerija, Senegal, Turčija, ZDA, Slonokoščena obala in Venezuela.
Ne spreglejte