Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
8. 3. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Union Olimpija Krka Tajfun ABA

Torek, 8. 3. 2016, 13.17

6 let, 7 mesecev

Ni treba pogledati daleč, da bi videli, zakaj smo v Evropi tako nizko cenjeni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nova sezona regionalne lige ABA se je za slovenska moštva končala, tudi letos pa nismo videli presežkov. In teh ne vidijo niti v Evropi, kjer je naša košarka vse manj vredna.

Union Olimpija na sedmem, Krka na dvanajstem in Tajfun na zadnjem, štirinajstem mestu je bilanca slovenskih klubov v regionalni ligi ABA. Ni veliko manjkalo, da bi po poti slovenskih prvakov krenila tudi Krka, saj se je izmazala šele v zadnjem krogu, ko je Zadar premagal Sutjesko. Ta je tako za eno leto dobila prepoved igranja v tem tekmovanju.

In kaj pomenijo te uvrstitve? Če bi gledali na vstopne vizume za evropska klubska tekmovanja (evroliga in EuroCup sta pod okriljem Uleba, v katera se moštva iz lige ABA uvrščajo po propozicijah) za prihodnjo sezono, si Slovenci v tej ligi nismo priigrali nobenega.

Zakaj bi nas potem v Evropi cenila Mednarodna košarkarska organizacija Fiba, ki naši državi v svoji elitni ligi prvakov ni namenila mesta, nas dala v rang Bolgarov, Dancev, Estoncev, Portugalcev … in s tem razvrednotila državno prvenstvo?

Vsega peto mesto v zadnjih petih letih

Rezultati iz preteklih let v ligi ABA (zgoraj, op. p.), pa tudi z evropskih tekmovanj, so dovolj zgovoren podatek, da je slovenska klubska košarka na zelo slabem glasu. Marsikdo meni, da sploh še ni dosegla dna, čeprav je že zdaj videti obubožana. Težave s financami imajo praktično vsi, igralci in trenerji tarnajo, da ne prejemajo plač – in pri nekaterih se to vleče že nekaj mesecev.

V zadnjih petih letih regionalnega tekmovanja je bila najboljša uvrstitev slovenskega kluba v rednem delu peto mesto Union Olimpije v pretekli sezoni. In prav Olimpija bi morala biti gonilo, kar je nekoč že bila.

Tako pa se ji kot v preteklosti dogaja, da klub predčasno zapuščajo osrednji igralci. Ali se kdo spomni, kdaj je bila Olimpija nazadnje prvak? Pred sedmimi leti. Nenehno se izgovarjajo na sanacijo dolgov iz preteklosti, vendar ni videti, kdaj oziroma ali bo klub sploh prišel na zeleno vejo.

Na drugi strani je naš drugi najbolj trofejni klub Krka, ki v slovenskem prostoru velja za rednega plačnika, ampak Dolenjcev Evropa resneje ne zanima, saj so zadovoljni z regionalno ligo.

V Sloveniji alarm zvoni že nekaj časa, liga je vse manj vredna, vse več je amaterizma in ni videti, da bi se karkoli obrnilo v pravo smer. Na Košarkarski zvezi Slovenije so za naslednjo sezono dali pogoj, da morajo vsi klubi že od začetka zaigrati v državnem prvenstvu, vendar podrobnih informacij, ali bodo našli sponzorja vsaj za sodniške storitve na tekmah, s čimer bi ogromno pomagali klubom, še nismo dobili.

Kaj pa sploh zagotavlja naslov državnega prvaka? Šele mesto v kvalifikacijah za Fibino ligo prvakov, ki pa bo v prihodnji sezoni veljala za drugo- ali pa morda celo za tretjerazredno tekmovanje v Evropi. Vse je odvisno od razpleta vojne med Ulebom in Fibo.

Košarkarski čas pa medtem neusmiljeno teče …

Ne spreglejte