Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
13. 9. 2022,
20.29

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

Aleksander Sekulić Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2022

Torek, 13. 9. 2022, 20.29

1 leto, 7 mesecev

Ni bojazni glede Luke Dončića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Luka Dončić | Luka Dončić in njegov desni gleženj bosta pripravljena na Poljake. | Foto Vid Ponikvar

Luka Dončić in njegov desni gleženj bosta pripravljena na Poljake.

Foto: Vid Ponikvar

Zadnji večerni trening slovenske košarkarske reprezentance pred sredino četrtfinalno tekmo proti Poljski je minil v mirnem in sproščenem ozračju, najpomembnejša novica po njegovem koncu pa je razumljivo ta, da nekoliko načeti gleženj ne bo oviral osrednjega zvezdnika Luke Dončića.

V pomožni dvorani Max Schmelling Halle je slovenska reprezentanca opravila torkov večerni trening, medtem ko so v glavni Mercedes Benz Areni prvi polfinalisti nekaj trenutkov pred tem postali Španci, ki so izločili Fince. V prvi vrsti so bili pogledi zbranih slovenskih novinarjev namenjeni k osrednjemu zvezdniku Luki Dončiću, ta si je v nedeljo v igri ena na ena z Edom Murićem nekoliko poškodoval desni gleženj.

Skrbi ni, saj je LD77 opravil torkov trening, zato lahko slovenski ljubitelji košarke pričakujejo, da bo prvi strelec naše izbrane vrste odločno zakorakal na parket, ko bodo nasproti stali Poljaki.

"Težko je meriti, koliko se bo poznala odsotnost Zorana Dragića"

Slovenski košarkarji so se lahko najdlje med vsemi, ki so se uvrstili med najboljših osem na stari celini, pripravljali na naslednji preizkus, saj so tekmo osmine finala proti Belgiji odigrali že v soboto. In kako je popisan preostali del reprezentančnega zdravstvenega kartona? Jasno je, da je zaradi poškodbe štiriglave stegenske mišice igranje na prvenstvu že sklenil Zoran Dragić, Mike Tobey pa je že proti Belgiji stisnil zobe in kljub ne povsem zdravim gležnjem igral.

Zoran Dragić je predčasno končal udeležbo na prvenstvu. Razlog je bila poškodba stegenske mišice. | Foto: Vid Ponikvar Zoran Dragić je predčasno končal udeležbo na prvenstvu. Razlog je bila poškodba stegenske mišice. Foto: Vid Ponikvar

"Težko je meriti. Poznala se bo odsotnost Zorana Dragića. Imamo igralce, ki lahko izostanek nadomestijo. Vsak bo moral dati še kakšen odstotek več energije in pomagati ekipi, da nadomestimo Zorana," poudarja selektor Aleksander Sekulić.

"To so tekme, na katerih nobeden nima kaj izgubiti oziroma lahko izgubi vse"

Prvi mož stroke hvali naslednjega tekmeca. Zlasti napredek, ki ga je naredil v primerjavi z lanskim letom, ko je Slovenija v kvalifikacijah za olimpijske igre slavila zmago s kar 112:77: "Poljaki igrajo precej bolj čvrsto, zelo kolektivno. Alexander Balcerowski je eno leto boljši igralec. Igrajo ekipno, v obrambi so precej čvrsti. Radi menjajo obrambe. Uporabljajo tudi cono 1-3-1. Imajo udarni trio Slaughter, Ponitka, Balcerowski ob pomoči Sokolovskega in preostalih. To je udarni trio, na katerega bo treba biti zelo pozoren."

Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 Aleksander Sekulić | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenija je v vseh pogledih favorit te tekme, a v poljskem taboru poudarjajo, da favoriti ne zmagujejo vedno. Tega se zavedajo tudi v slovenski ekipi, ki je edina preostala reprezentanca iz nekdanje skupne Jugoslavije, saj so se od prvenstva že presenetljivo poslovili Srbi, Hrvati, Bosanci in Črnogorci. "To so tekme, na katerih nobeden nima kaj izgubiti oziroma lahko izgubi vse. Moramo biti takšni, kot smo. Želimo napredovati v polfinale. Nobena zmaga ni samoumevna. To se je pokazalo na dozdajšnjih tekmah. Srbija je lep primer. Težave je imela v osmini finala tudi Grčija. Zelo pomembno bo, kako bomo tekmo začeli. Na kakšen način se bomo lotili teh treh igralcev," poudarja Sekulić. Na vprašanje o slabostih Poljakov se je sprva zasmejal: "Moram povedati? Vemo, da imamo z Luko in Goranom kakovost. To sta pokazala na prvenstvu in tudi v NBA. Gre za super igralca in onadva sta naša prednost."

Tretjič v polfinale?

Če bo Slovenija pričakovano preskočila naslednjega tekmeca, se bo tretjič v zgodovini uvrstila v polfinale EuroBasketa, drugič zapored. Krstno jim je ta podvig uspel leta 2009 na Poljskem. V takratnem polfinalu je Slovenijo razorožila Srbija, v tekmi za tretje mesto nato Grčija. Zato pa so lepši spomini na leto 2017, ko je Slovenija šla povsem do konca in osvojila zlato medaljo.

Bo Goran Dragić tretjič v karieri v polfinalu EuroBasketa? Leta 2009 je bil prav tako član reprezentance, a zaradi poškodbe ob koncu prvenstva ni igral. | Foto: Vid Ponikvar Bo Goran Dragić tretjič v karieri v polfinalu EuroBasketa? Leta 2009 je bil prav tako član reprezentance, a zaradi poškodbe ob koncu prvenstva ni igral. Foto: Vid Ponikvar

Sekulićeva četa se zaveda, da je le od njih odvisno, kako bo na koncu. Kakovost je nesporno na njihovi strani, vse to pa bodo morali pokazati v sredinem večernem spopadu z začetkom ob 20.30.

Ne spreglejte