Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
28. 10. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleksandar Ćapin

Sreda, 28. 10. 2015, 14.33

8 let

Nekdanji velikan Olimpije in organizator sta bila tudi člana nemške ekipe

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Stožicah v tretjem krogu Eurocupa gostujejo košarkarji Telekoma Bonn, med katerimi je bilo v preteklosti nekaj znanih obrazov, tudi v letošnji sezoni pa imajo pomembno vlogi Američani.

Košarkarji Telekoma Bonn so zadnjo sezono nemškega prvenstva končali na četrtem mestu in izpadli v četrtfinalu proti Jaki Klobučarju in njegovem Ulmu.

V letošnji sezoni drugič zapored nastopajo v Eurocupu, v začetku letošnje sezone pa so odlično začeli. V domačem prvenstvu imajo le poraz iz prvega kroga proti Crailsheimu, po katerem so nanizali štiri zaporedne zmage in med drugim premagali tudi Bayern.

V Eurocupu so v prvem krogu dobili interni derbi proti Oldenburgu, v drugem krogu pa izgubili proti španskemu Bilbau.

Med deseterico pet Američanov

Nemški trener Mathias Fisher računa na zelo ozek kader. Na prvih sedmih tekmah letošnje sezone je priložnost ponudil le desetim košarkarjem, pri katerih imajo največjo vlogo kakopak Američani in ameriški Nemec.

Prvi strelec v Eurocupu je s 13 točkami 29-letni Eugene Lawrence, ki že drugo sezono igra za Bonn in je s 7,5 podaje tudi prvi podajalec, isto število točk pa je dosegal še izkušeni 32-letni Jimmy McKinney.

Nekoliko obrnjena slika je v nemškem prvenstvu, kjer ima glavno besedo novinec z univerze Aaron White s povprečjem nekaj več kot 14 točk na tekmo, sledi pa mu v Ameriki rojeni Isaiah Philmore, ki je nato celotno otroštvo preživel v Nemčiji.

Ob Nemcih in petih Američanih ima največ izkušenj 33-letni Litovec Tadas Klimavičius, nekdanji član Žalgirisa.

Njihova postava je zelo podobna Olimpijini, torej brez težkega centra. Edini košarkar z več kot 210 centimetri je Dirk Mädrich, ki začenja tekme na položaju centra.

Odlični strelci z razdalje

Na prvih dveh tekmah v Eurocupu so se Nemci pokazali kot odlični strelci z razdalje. Na obeh tekmah so dosegli več kot deset trojk, ob tem pa je bila njihova uspešnost na zelo visoki ravni – met za tri točke je kar 46-odstoten.

Ob dobrem metu z razdalje na prvih dveh tekmah za tri točke ni poskušal le en košarkar, le trije pa še niso zadeli trojke. Nemci so v ospredju tudi po izgubljenih žogah, saj na tekmo izgubijo kar 17 žog.

Odlični Litovec in kot zadnji še Američan

V moštvih Bonna in Olimpije so v preteklosti bili košarkarji, ki so nosili drese obeh klubov. V sezoni 2003/04 je bil prvi podajalec Nemcev nekdanji slovenski reprezentant Aleksandar Ćapin, ki je k Bonnu odšel iz Krke, pozneje pa je nosi tudi dres Olimpije. Ćapin je ob svojem prvem odhodu v tujino odigral zelo dobro sezono, v kateri je dosegal več kot 13 točk na tekmo.

V obeh moštvih je igral tudi bosanski velikan Aleksandar Radojević. Kar 221 centimetrov visoki center je v sezoni 2001/02 odigral 16 tekem za Olimpijo, v naslednji pa je odšel k Bonnu, kjer je bil prvi skakalec moštva.

Verjetno najbolj znani košarkar v dresu Bonna pa je bil Litovec Rimantas Kaukenas, ki je pozneje nase opozoril predvsem v italijanski Sieni. V zadnjem času se je izkazal tudi Jamel McLean, ki je iz Bonna prek Albe v letošnji sezoni prišel do Milana.

Ne spreglejte