Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2019,
7.40

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

Natisni članek

NBA Los Angeles Clippers Golden State Warriors Philadelphia 76ers Brooklyn Nets

Torek, 16. 4. 2019, 7.40

5 let

LIGA NBA, KONFERENČNI ČETRTFINALE, 15. APRIL

Nor večer v ligi NBA: najprej atomska četrtina, nato preobrat vseh preobratov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61
Montrezl Harrell | Veselje centra Los Angeles Clippers Montrezla Harrella po neverjetnem preobratu Los Angeles Clippers v Oaklandu. | Foto Reuters

Veselje centra Los Angeles Clippers Montrezla Harrella po neverjetnem preobratu Los Angeles Clippers v Oaklandu.

Foto: Reuters

Branilci naslova v ligi NBA Golden State Warriors so v drugi tekmi prvega kroga končnice na domačem parketu doživeli nepričakovan poraz proti Los Angeles Clippers (131:135). Izgubili so dvoboj, na katerem so vodili že z 31 točkami prednosti. Košarkarji Philadelphie so nadigrali Brooklyn (145:123), mu vrnili milo za drago za uvodni poraz in z izjemno predstavo porušili številne rekorde. V tretji četrtini so dosegli kar 51 točk.

Kakšen preobrat! Dolgo časa je kazalo, da bodo Golden State Warriors z lahkoto povišali prednost v končnici lige NBA proti Los Angeles Clippers na 2:0 v skupnih zmagah. Bili so boljši in dobrih sedem minut do konca tretje četrtine povedli za kar 31 točk, a to gostov iz mesta angelov na gostovanju v bližnjem kalifornijskem mestu ni ustavilo. Občinstvo v dvorani Oracle Arena, navajeno zmag branilcev naslova lige NBA, kar ni moglo verjeti očem, ko so spremljali silovit preobrat gostov. Na koncu se je izkazalo, da je bil to največji preobrat v zgodovini končnice lige NBA!

Vrhunci dvoboja v Oaklandu:

Clippers so v drugem polčasu dosegli kar 85 točk, prvi junak srečanja pa je postal Lou Williams. Dvoboja ni začel v prvi peterki, nato pa na parketu prebil slabih 33 minut in dosegel kar 36 točk (met iz igre 13/22). Izjemen je bil še eden izmed rezervistov, center Montrezl Harrell (25 točk in 10 skokov), ki je prisilil "prvokategornika", Hrvata Ivico Zubaca, da je odigral manj kot devet minut in tekmo končal pri zgolj dveh točkah. Obrambi Bojevnikov je ogromne težave povzročal tudi Danilo Gallinari. Italijan je prispeval 24 točk (met iz igre 8/17).

Pri gostiteljih so pričakovano največ točk dosegli največji zvezdniki Stephen Curry (29 točk, met za tri 5/11), Kevin Durant (21 točk, od tega prosti meti 11/12) in Klay Thompson (17 točk). Draymond Green je pristavil 14 točk in devet asistenc, rezervist Kevon Looney pa je z 19 točkami (met iz igre 6/6) dosegel strelski rekord kariere.

Kako se je poškodoval Cousins?

Clippers so v drugem polčasu dosegli kar 85 točk. Golden State ni ostal le brez zmage ter prednosti domačega igrišča v prvem krogu končnice NBA, ampak tudi brez zvezdniškega centra DeMarcusa Cousinsa. Zaradi poškodbe mišice je zapustil parket že v uvodni četrtini, danes pa ga čakajo podrobni zdravstveni pregledi z magnetno resonanco. Trener Steve Kerr je po bolečem porazu napovedal, da bi lahko brez Cousinsa ostali kar nekaj časa, tako da so navijači prvakov lige NBA v velikih skrbeh.

V noči na petek se bosta tekmeca prvič v tej končnici pomerila v Los Angelesu.

Tretja četrtina, v kateri je Brooklyn doživel katastrofo

Druga tekma konferenčnega četrtfinala lige NBA med Philadelphio in Brooklynom se je vpisala v zgodovino. Moštvo iz New Yorka je znova povzročalo velike težave favoritom, ki so bili v rednem delu lige NBA tretji v vzhodni konferenci. Brooklyn je bil šesti, a ga to ni zmotilo, saj je dobil prvo tekmo v gosteh, na drugi pa po prvem polčasu zaostajal le za točko (64:65). Nato se je zgodilo nekaj izjemnega. 76ers so ponoreli, začeli zadevati z vseh mogočih položajev in v tretji četrtini povsem obrnili potek srečanja.

Toni Kukoč
Sportal "Luka Dončić lahko meče, kolikor želi"

Tretjo četrtino so dobili kar z 51:23, s tem pa popravili kar nekaj rekordov. Na koncu so zmagali prepričljivo, s 145:123, in rezultat v skupnih zmagah izenačili na 1:1.

Vrhunci nepozabnega dvoboja v Philadelphii:

Toliko so jih dosegli le še Lakers

Ben Simmons je prispeval trojnega dvojčka. | Foto: Reuters Ben Simmons je prispeval trojnega dvojčka. Foto: Reuters Philadelphia je z 51 točkami, kolikor jih je dosegla v tretji četrtini, izenačila rekord končnice lige NBA. Toliko jih je v eni četrtini v izločilnem delu najmočnejšega klubskega košarkarskega tekmovanja na svetu dosegla le še ekipa Los Angeles Lakers daljnega leta 1962, ko je bil njen prvi zvezdnik Elgin Baylor.

Vstop v nepozabno četrtino je s sedmimi zaporednimi točkami zaznamoval prvi center Joel Embiid, ki je pozabil na težave s kolenom in se znašal nad tekmeci iz New Yorka. V tretji četrtini so kar trije košarkarji Philadelphie dosegli dvomestno število točk. Embiid je zbral 13, Tobias Harris 12, Mike Harris pa 10 točk. 

Center Philadelphia 67ers Joel Embiid (desno) je povsem zasenčil Rondaeja Hollisa-Jeffersona (Brooklyn). | Foto: Reuters Center Philadelphia 67ers Joel Embiid (desno) je povsem zasenčil Rondaeja Hollisa-Jeffersona (Brooklyn). Foto: Reuters

Gostitelji so takrat povedli s tako visoko razliko, da so lahko v zadnji četrtini zaigrali številni rezervisti, ki sicer ne dobivajo veliko priložnosti za nastope na tako odmevnih tekmah.

Popravili 52-letni rekord

76ers so na tej tekmi dosegli kar 145 točk. Toliko jih na tekmi končnice lige NBA niso še nikoli. Pred tem je bil klubski rekord 141 točk, kolikor so jih dosegli na krilih legendarnega zvezdnika Wilta Chamberlaina leta 1967. V ligi NBA ni po letu 1992 nobeni ekipi na tekmi končnice uspelo doseči tako veliko točk. Takrat je Portland premagal Phoenix po podaljšku z neverjetnih 153:151.

Avstralec Ben Simmons, ki je bil lani izbran za najboljšega novinca sezone, letos pa bi ga lahko na seznamu nasledil slovenski as Luka Dončića, je dosegel drugi trojni dvojček v zgodovini končnice lige NBA. Prispeval je 18 točk, 12 asistenc in 10 skokov. Prvi strelec Philadelphie je bil Kamerunec Embiid. Čeprav je prvi center 76ers na parketu prebil le 21 minut, je dosegel 23 točk in 10 skokov. Pri zmagovalcih je kar šest igralcev preseglo mejo 15 točk, pri poražencih je bil najboljši strelec Spencer Dinwiddie (19).

 

Ne spreglejte