Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 12. 2017,
10.07

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Evroliga Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 15. 12. 2017, 10.07

6 let, 4 mesece

Nasmeška čudežnega Dončića in NBA-zvezde Curryja povesta vse #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ne samo Evropa, ampak ves svet govori o predstavi in izjemnih potezah Luke Dončića v derbiju elitne evrolige z Barcelono (87:75). Zadel je met z drugega konca igrišča, osmešil Victorja Claverja. Tako kot to dela Stephen Curry v ligi NBA. Spet je bil prvi mož slovitega Reala, pa čeprav mu je pred dnevi ponagajala vročina in sploh ni treniral. "Če imaš rad košarko in živiš zanjo, ti to da moč," je bil Lukov odgovor na vprašanje, od kod črpa dodatno energijo.

Hvalospevi na račun predstave Luke Dončića proti Barceloni v 12. krogu evrolige kar dežujejo po družbenih omrežjih. Slovenski čudežni košarkarski deček je navdušil s celotno predstavo, vmes pa poskrbel še za izjemne poteze.

Največ se govori o njegovem metu z drugega konca igrišča ob zvoku sirene ob koncu tretje četrtine.

Lukov met iz "Ljubljane", preigravanje in nasmešek ob tem

"Pri tistem metu sem imel veliko sreče. Vrgel sem iz našega prostora za tri točke in zadel. Takšne mete treniram skupaj s Fabienom (Fabien Causer, op. a.) in Facujem (Facundo Campazzo, op. a.) in včasih zadenemo. A se je Barcelona potem v zadnji četrtini vrnila in smo morali odgovoriti. Je ekipa, ki zna narediti preobrat. Do konca sezone je še veliko tekem. Smo v decembru in pred nami so še štirje meseci. Šele začeli smo," je Luka spregovoril o neverjetnem metu.

Lukov met spada v kategorijo saj ni res, pa je. Se še spomnite zmagovitega gola nogometaša Milenka Ačimovića s sredine igrišča v sklopu dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Ukrajini na legendarnem štadionu za Bežigradom? Gol stoletja. Človeka kar popelje …

Gol Milenka Ačimovića s polovice igrišča

Čeprav ima Luka ubijalski instinkt, smo po tem košu videli njegov otroški nasmeh. Vendarle je star šele 18 let. Podobnega je imel tudi zvezdnik lige NBA Stephen Curry, ki je pred dvema letoma prav tako ob zvoku sirene ob koncu tretje četrtine proti Memphis Grizzlies zadel z drugega konca igrišča, ne da bi se žoga dotaknila obroča. In tudi on se je ob tem neverjetnem košu otroško nasmehnil.

Met Stephena Curryja ob zvoku sirene ob koncu tretje četrtine in njegov otroški nasmeh

Osmešil Claverja in ga spravil v zadrego

"Luka velikokrat vadi takšne mete na treningu. Velikokrat mečemo s sredine igrišča in moram priznati, da tudi zadeva. Odličen strelec je, tudi z razdalje, ampak zadeti na tekmi je brutalno. To nam je dalo dodatno samozavest. Prišli smo skoraj do prednosti 20 točk," je Causeur potrdil, kako izjemen je njegov soigralec.

A to še ni bilo vse, kar zadeva individualne vložke Luke Dončića. Košarkarja Victorja Claverja je spravil v zadrego, saj ga je v eni akciji dvakrat položil na tla. Ne fizično, temveč z izjemnim preigravanjem.

Dončić s preigravanjem Victorja Claverja dvakrat spravil iz tira

Takšnim, kakršna lahko vidimo čez lužo pri izjemnem Curryju. In prav v ZDA ga bodo v prihodnji sezoni videli tudi ameriški navijači. Obeta se mu celo prvo mesto na naboru lige NBA. Zadnjič smo pisali, da bi bilo čudno, če Luka ne bi bil izbran kot prvi, saj je prvi mož evrolige, njegovi vrstniki v ZDA pa igrajo le med seboj.

In kako to počne Steph Curry v ligi NBA?

Pri 18-letnem košarkarskem čarovniki pa nista bili v ospredju le ti dve potezi. Spet je bil prvi igralec kluba z največ lovorikami v evroligi. V španskem el clasicu, ki je tokrat štel za točke v elitnem evropskem klubskem tekmovanju, je za zmago Reala s 87:75 dosegel 16 točk, zbral sedem asistenc in šest skokov, kar je zadostovalo za statistični indeks 26.

Ob tem je treba povedati, da je imel Luka zadnje dni vročino in da dva dni sploh ni treniral. A je našel moč in bil prvo ime španskega derbija v evroligi. "Če imaš rad košarko in živiš zanjo, ti to da moč. Rad bi le igral košarko in od tu prihaja moč," je Luka dal vedeti, zakaj je šel prek sebe.

Že na evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija osvojila zlato medaljo, smo lahko videli vragolije in neverjetne mete Dončića, pa tudi našega kapetana Gorana Dragića. Nad njimi se je čudil tudi srbski selektor Aleksandar Đorđević, ki je pred finalom EuroBasketa govoril o teh dveh trojkah slovenskih košarkarskih junakov.

Dončićeva neverjetna trojka proti Latviji

Goran Dragić in neverjetna trojka ter še prekršek nad njim proti Španiji

Ker je sezona, kot pravi Dončić, še mlada, lahko z nestrpnostjo pričakujemo njegove naslednje igre. Že v nedeljo bo v španskem prvenstvu igral pri Obradoriu.

Ne spreglejte