Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
21. 6. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

New Jersey Nets Tyroon Lue NBA Richard Jefferson LeBron James Cleveland Cavaliers

Torek, 21. 6. 2016, 19.30

6 let, 7 mesecev

Richard Jefferson obesil športne copate na klin

Nadel si je šampionski prstan in odšel v pokoj

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Richard Jefferson | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Potem ko je Richard Jefferson po 15 sezonah v ligi NBA prišel do šampionskega prstana z moštvom Cleveland Cavaliers, je na svoj 36. rojstni dan napovedal slovo od košarkarskega parketa.

Košarkaši Cleveland Cavaliers so na krilih LeBrona Jamesa po sedmih tekmah prišli do prvega naslova NBA v zgodovini moštva, potem ko so zaostanek z 1:3 v zmagah proti Golden State Warriors kot prvi spremenili v naslov.

Kot joker se je v moštvu izkazal 36-letni Richard Jefferson, ki je na koncu svoje kariere prišel do šampionskega prstana, dva dneva po velikem slavju pa se je uradno poslovil od košarkarske kariere.

Glavne zasluge za šampionski prstan Richard Jefferson (desno) pripisuje LeBronu Jamesu (levo). | Foto: Guliverimage/Getty Images Glavne zasluge za šampionski prstan Richard Jefferson (desno) pripisuje LeBronu Jamesu (levo). Foto: Guliverimage/Getty Images

Prava poletna okrepitev

Jefferson se je k Clevelandu preselil pred letošnjo sezono, saj so Konjeniki iskali košarkarja na položaju krilnega centra, ki zna razširiti prostor pod košem, ob tem pa so jim prav prišle njegove dolgovne izkušnje, mirnost in kar je najpomembnejše, zaupal mu je prvi zvezdnik moštva James, ki ga je Jefferson označil za najboljšega soigralca v njegovi karieri.

"Je pravi čudež. Odšel je v Miami in osvojil dva naslova v štirih letih. Nato se je vrnil in lani brez Kyria Irvinga in Kevina Lova naredil šov v finalu, letos pa nas je odpeljal do naslova prek moštva, ki je v rednem delu dobilo kar 73 tekem. Res je neverjeten," je po finalu dejal 201 centimeter visoki Jefferson.

Lue mu za zaupal v ključnih trenutkih

Po poškodbi Kevina Lova je Jefferson dobil mesto v prvi postavi, trener Tyroon Lue pa ga je na parketu vedno pustil tudi v odločilnih trenutkih in s svojimi izkušnjami je v tretjem poizkusu prišel do naslova.

Trije finali, trije porazi

Richard Jefferson | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Pred tem je na zadnji stopnički vedno pokleknil. Naprej na univerzi Arizona, kjer je leta 2001 izgubil finale NCAA.
Prihodnje leto je kot 13. izbira na naboru odšel v ligo NBA, kjer so ga izbrali New Jersey Nets.

Skupaj s Kenyonom Martinom in Jasonom Kiddom je v dveh zaporednih sezonah prišel do finala lige NBA, vendar obakrat izgubil – prvič proti San Antonio Spurs, drugič pa proti Los Angeles Lakers.

Po odhodu iz New Jerseyja se je preizkusil še pri San Antoniu, Milwaukeeju, Golden Statu, Utahu in Dallasu, v svoji 15. sezoni v ligi NBA pa prišel do največjega uspeha.

S tem uspehom in nasmehom na ustih se zdaj tudi poslavlja od lige NBA, kjer je skupaj odigral 1.207 tekem.

V letošnjem finalu lige NBA je na sedmih tekmah dosegal 5,7 točke, 5,3 skoka in 1,3 ukradene žoge. V svoji najboljši sezoni (2007/08) je dosegal več kot 22 točk na tekmo, k temu pa dodal še 4,2 skoka in 3,1 podaje na tekmo.

Ne spreglejte