Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
19. 9. 2015,
9.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jonas Kazlauskas Litva Srbija polfinale finale

Sobota, 19. 9. 2015, 9.01

7 let, 12 mesecev

Litovski selektor po uspehu: Zakaj tako igramo? Ker je naš pokrovitelj pivovarna.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub odsotnosti nekaterih ključnih košarkarjev Litva nadaljuje s trendom osvajanja prestižnih mest. Po zmagi nad Srbijo se bo v nedeljo borila za zlato odličje letošnjega EuroBasketa.

Pred polfinalnim obračunom je večina v vlogo favorita postavljala Srbijo, ki je aktualni svetovni podprvak, dobre igre pa je kazala tudi na letošnjem evropskem prvenstvu.

A so se Srbi zaustavili in pokazali slabšo predstavo, Litovci pa so jim grenili življenja s čvrsto in borbeno igro. V izjemno napeti končnici so imeli Srbi pri 64:66 priložnost za zmago, a je bil na litovsko veselje Bogdan Bogdanović nespreten (67:64). Litva se je tako na EuroBasketu drugič zapored uvrstila v finale. V Sloveniji je pred dvema letoma nato izgubila s Francijo, tokrat pa ji bo nasproti stala favorizirana Španija. Nov uspeh je Litva zabeležila lani, ko je na svetovnem prvenstvu osvojila četrto mesto.

"Da premagaš Srbijo z 20 izgubljenimi žogami in le z dvema zadetima trojkama, je neverjetno," je litovski selektor Jonas Kazlauskas ponazoril, koliko napak so naredili, a kljub temu prišli v finale.

"Če ne bi bilo zanimivo, bi šli v Litvi vsi zgodaj spat"

Litva na tem prvenstvu pogreša kar nekaj ključnih igralcev (Linas Kleiza, Donatas Montiejunas, Martinas Pocius …), a se to na parketu ne vidi, saj njeni košarkarji funkcionirajo zelo dobro. V skupinskem delu so šele po podaljšku osvojili prvo mesto, potem ko so premagali Češko

Pred dvobojem s Srbijo so odigrali kar šest napetih tekem, v katerih je bila na koncu razlika pet ali manj točk – v ta sklop štejemo tudi četrtfinalno zmago po podaljšku, v katerem so s 85:95 padli Italijani.

Očitno so zaradi izkušenj dobili debelo kožo, saj so tudi Srbe preskočili v dramatičnem zaključku (67:64). "Vsa Litva gleda naše tekme. Če ne bi bilo zanimivo, bi šli vsi zgodaj spat. Povrhu vsega je naš pokrovitelj pivovarna in z napetimi končnicami ji vračamo, ker v nas vlaga," se je selektor Kazlauskas pošalil in dal vedeti, da se bodo morali za nedeljski finale s Španijo zelo dobro pripraviti.

Ne spreglejte