Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 1. 2021,
6.07

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

4

Natisni članek

Oklahoma CIty Thunder Houston Rockets James Harden Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA Dallas Mavericks Miami Heat

Torek, 5. 1. 2021, 6.07

3 leta, 4 mesece

Liga NBA, 4. januar

Luka Dončić spet čaral v ligi NBA in pisal zgodovino #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

4

Miami Oklahoma City | Košarkarji Miamija so proti Oklahoma City Thunder nastopili v posebnih dresih in tudi po zaslugi Gorana Dragića visoko odpravili goste, nato pa je za popoln slovenski večer v ligi NBA poskrbel še Luka Dončić, ki je zablestel na teksaškem derbiju v Houstonu. | Foto Reuters

Košarkarji Miamija so proti Oklahoma City Thunder nastopili v posebnih dresih in tudi po zaslugi Gorana Dragića visoko odpravili goste, nato pa je za popoln slovenski večer v ligi NBA poskrbel še Luka Dončić, ki je zablestel na teksaškem derbiju v Houstonu.

Foto: Reuters

V pestrem večeru lige NBA je izstopal Luka Dončić. Slovenski košarkarski as je s prvim trojnim dvojčkom v tej sezoni (33 točk, 16 skokov in 11 asistenc) popeljal Dallas do prestižne zmage v Houstonu. To je bila tekma, na kateri je 21-letni Ljubljančan presegel mejo tisoč asistenc v ligi NBA. Veselil se je tudi Goran Dragić, ki je v novem dresu pomagal Miamiju do več kot prepričljive domače zmage nad Oklahoma City Thunder.  

Houston Rockets : Dallas Mavericks 100:113 (77:84, 49:61, 21:33)

Luka Dončić je dočakal že 26. trojni dvojček v ligi NBA. To je bil že tretji, pri katerem je dosegel vsaj 30 točk, 15 skokov in 10 asistenc. Toliko jih v obdobju, odkar nastopa v ligi NBA, ni uspelo zbrati nobenemu drugemu. | Foto: Reuters Luka Dončić je dočakal že 26. trojni dvojček v ligi NBA. To je bil že tretji, pri katerem je dosegel vsaj 30 točk, 15 skokov in 10 asistenc. Toliko jih v obdobju, odkar nastopa v ligi NBA, ni uspelo zbrati nobenemu drugemu. Foto: Reuters Kakšen večer Luke Dončića! Mladi Ljubljančan, ki bo prihodnji mesec dopolnil 22 let, je na gostovanju v Houstonu poskrbel za najboljšo predstavo sezone. Ko je bil na parketu, je Dallas bolj ali manj večal razliko. Statistika je pokazala, da so bili Mavericks v času, ko je igral slovenski reprezentant, boljši od Raket za neverjetnih 28 točk.

Čeprav je izpustil nedavno gostovanje Dallasa v Chicagu, kjer so Telički ostali praznih rok pri Bikih - razlog naj bi bile bolečine v stegenski mišici -, je proti Houstonu zaigral zelo motivirano in odločno.

Pri gostiteljih je po krajši odsotnosti, zaradi zvina gležnja je preskočil zadnje srečanje, zaigral prvi as James Harden, tako da so lahko košarkarski sladokusci spremljali vroči dvoboj najboljšega strelca lige NBA in 21-letnega slovenskega zvezdnika, ki spada v ožji izbor kandidatov za osvojitev priznanja MVP-igralca sezone 2020/21.   

Učinek Luke Dončića: 33 točk, met za tri 3/10, met za dve 9/15, prosti meti 6/6, 16 sk., 11 asist., 8 izg. žog v 37 minutah in 55 sekundah

Dončić je začel srečanje zelo samozavestno. V uvodnih štirih minutah je kar štirikrat metal za tri točke, enkrat tudi zadel in s tem napovedal strelski spektakel sezone. Do konca prve četrtine je zbral že 12 točk, v nadaljevanju sta poskočili še številki v rubrikah skokov in asistenc.

Pod košem je večkrat zaposlil Willieja Cauleyja-Steina, pri metih za tri točke pa je po njegovih asistencah kot za stavo zadeval Tim Hardaway Jr. Če je le 24 ur pred srečanjem v Houstonu na tekmi v Chicagu njegov met za tri točke znašal skromnih 2/12, je bil tokrat skoraj nezgrešljiv. Obrambi Houstona je paral živce in zadel kar osem od desetih metov izza velike črte. Zbral je 30 točk in postavil osebni strelski rekord sezone.

Vrhunci Luke Dončića na dvoboju v Houstonu:

Še bolj razigran od njega pa je bil v napadu Dončić. Že v uvodni četrtini, ko je prispeval prvo asistenco - to je nato izkoristil Dorian Finney-Smith -, se je vpisal v zgodovino. To je bila namreč že njegova 1000. asistenca v ligi NBA, s čimer je poskrbel za izjemen podvig, saj so hitreje od njega do magične številke v kategoriji točk, skokov in asistenc prišli le trije košarkarski velemojstri. Oscar Robertson, Ben Simmons, ki ga je Dončić nasledil na seznamu dobitnikov nagrade novinca sezone v ligi NBA, in Earvin oz. Magic Johnson. Največji dragulj Dallasa je za tisoč asistenc potreboval 139 tekem, natanko 19 manj kot LeBron James.

Jubilejna 1000. asistenca Luke Dončića v ligi NBA:

Dončić se ni ustavil le pri eni podaji, s katero je omogočil soigralcu lažjo pot do koša. Do konca srečanja, na katerem je Houston ves čas pritiskal in nekajkrat v drugem polčasu celo izenačil, jih je zbral še deset. Ker se je izkazal tudi pri skokih, saj je pod obema košema ujel kar 16 žog, ni proslavljal le vedno prestižne zmage v teksaškem spopadu v Houstonu, ampak tudi prvega trojnega dvojčka v tej sezoni, skupno pa že 26. v karieri. S tem je le še popravil rekord franšize, hkrati pa namignil, da se njegova forma strmo vzpenja.

Luka je postal 11. košarkar v zgodovini lige NBA, ki je zbral tisoč asistenc pred 22. rojstnim dnevom:

V zvezdniškem spopadu je povsem zasenčila Jamesa Hardna, ki je imel preveč težav z obrambo Dallasa, da bi upravičil sloves najboljšega strelca tekmovanja. Na koncu ob skromnem metu iz igre (5/17) niti ni bil prvi strelec svoje ekipe. Bradati as se je ustavil pri zanj skromnih 21 točkah in 10 asistencah, ki jih je bil najbolj vesel Christian Wood. Prvi center Raket je dosegel 23 točk.

Rakete ujele Dallas, a le za kratek čas

Edini del srečanja, v katerem je Dallas pokazal slabost, je bil srednji del tretje četrtine. Po eni izmed treh trojk Dončića (tokrat je metal trojke 3/10, kar je nekoliko bolje od njegovega prejšnjega, zgolj 16-odstotnega meta v sezoni) so Mavericks povedli za +16 (72:56), a so sledile minute gostiteljev. S 14 zaporednimi točkami so se povsem približali sosedom, Dončić pa je v tem času prejel tehnično napako, potem ko ni bil zadovoljen z eno izmed sodniških odločitev, izgubil pa je tudi tri žoge. Skupno jih je izgubil osem, a je vse skupaj nadoknadil z izjemno igro v napadu, ob kateri ni le polnil mrežice, ampak tudi odlično razigraval soigralce, zlasti tokrat zelo vročega Hardawaya.

Srečanje trenerja Houston Rockets Silasa in Dončića, ki sta tesno sodelovala v Dallasu dve leti, je bilo zelo prisrčno:

Dvoboj v dvorani Toyota Centre je lahko spremljalo manjše število gledalcev, zbralo se jih je nekaj tisoč, domači trener Stephen Silas pa se je prvič pomeril z nekdanjim šefom Rickom Carlislom. Temu je pomagal v Dallasu med letoma 2018 in 2020. Že pred tekmo je opozarjal, da bo dvoboj zelo zahteven, saj so Mavericks zelo dobra ekipa.

Vrhunci dvoboja v Houstonu:

Njegova svarila niso povsem zalegla, Houston ni našel protiorožja za kar nekaj igralcev, Silas pa je po dveh zaporednih zmagah nad Sacramentom ostal praznih rok. Dallas je dočakal tretjo zmago v tej sezoni in se dvignil z repa razpredelnice zahodne konference.

Cousins izključen že po treh minutah

Gostitelji so kmalu ostali brez DeMarcusa Cousinsa. Center, ki je v prejšnji sezoni počival zaradi hujše poškodbe kolena, je v tej sezoni odigral le tri tekme. Proti Dallasu se ni naigral, na parketu je bil le nekaj minut, nato pa moral zaradi druge tehnične napake, ki pomeni samodejno izključitev, predčasno zapustiti igrišče.

Kako je Cousins odrinil soigralca Dončića:

Boogie Cousins je prvo tehnično napako prejel po tem, ko je odrinil nekdanjega soigralca Willieja Cauleyja-Steina, tri minute pozneje pa je prejel tehnično napako zaradi ostrega jezika oziroma protesta pri sodnikih. Od teh je pričakoval, da bodo ob njegovem prodoru, po katerem je dosegel koš, dosodili še osebno napako. Cousins sicer slovi po velikem številu tehničnih napak.

Miami Heat : New Orleans Pelicans 118:90 (91:66, 63:49, 26:26)

Učinek Gorana Dragića: 7 točk, met za tri 1/2, met za dve 2/5, 7 asist., 2 izg. žogi v 22 minutah

Kelly Olynyk je upravičil zaupanje trenerja Erika Spoelstre. | Foto: Reuters Kelly Olynyk je upravičil zaupanje trenerja Erika Spoelstre. Foto: Reuters Vročica se je izkazala na domačem parketu proti Oklahoma Cityju. Trener Erik Spoelstra je še enkrat v tej sezoni odprl srečanje z novo peterko. Tokrat se je v njej znašel tudi Kelly Olynyk. Visoki dolgolasi Kanadčan ni razočaral, ampak navdušil zlasti z natančnimi meti za tri točke. Zadel je kar pet trojk, na koncu zbral 19 točk in skupaj z Bamom Adebayom, prvim centrom Miamija, gospodaril pod košem.

Adebayo je, kakor se za najboljšega strelca aktualnih podprvakov lige NBA v tej sezoni tudi spodobi, dosegel največ točk v vrstah zmagovalcev. Ustavil se je pri 20 točkah, večino pa jih je dosegel z zabijanji ali koši z neposredne bližine, kar sporoča tudi njegov izjemen odstotek meta iz igre (9/10).

V napadu velja izpostaviti tudi Jimmyja Butlerja, ki se je predstavil v povsem drugačni luči kot na zadnjem gostovanju v Dallasu, kjer je iz igre zgrešil vseh šest metov. Tokrat je prispeval 18 točk.

Vrhunci srečanja v Miamiju:

Če so gostje iz Oklahoma Cityja v uvodni četrtini še prekrižali načrte gostiteljem, so v nadaljevanju močno zaostali. Prednost se je višala, v tretji četrtini je Miami po zaslugi delnega rezultata 20:0 pobegnil na +24, prednost je narasla celo na +35, na koncu pa je znašala še vedno več kot prepričljivih 28 točk. K temu, da je bila tako visoka, je pomagal tudi Goran Dragić. Na parketu je prebil 22 minut, prispeval sedem točk, soigralce pa osrečeval z asistencami. Na koncu jih je zbral sedem. Več od njega jih je pri gostiteljih vknjižil le mladi Tyler Herro (8).

Vročica je bila zelo vroča pri trojkah. Zadela jih je 16.

Gostje so na tekmi, na kateri sta večino srečanja delila pravico le dva sodnika, saj si je Kane Fitzgerland v uvodni četrtini poškodoval stegensko mišico in se ni več vračal na parket, plačali davek zaradi nenatančnega meta iz igre (le 37 odstotkov, Miami je na drugi strani metal 57-odstotno). Vročica je Oklahoma City Thunder na domačem parketu premagala prvič po 3. decembru 2015.

Novi dres Miamija všeč Dragiću

Moštvo Heat se je predstavilo v novih dresih. V sklopu kampanje ViceVersa je obleklo še peto različico dresa Vice. Od leta 2017 so jih prodali okrog 120 tisoč, vodstvo kluba pa je prepričano, da bo veliki prodajni hit tudi tokratni dres, ki je zasnovan v modro-rožnati barvni kombinaciji. "To je nova, sveža podoba, v kateri pridejo žive barve še bolj do izraza. Ljudje po svetu se zanimajo za te drese, to je res nekaj posebnega," je pred dvobojem priznal Dragić. Omenjeni dres bo, podobno kot soigralci, v prvi polovici sezone nosil še na desetih tekmah.

Liga NBA, 4. januar:

Houston Rockets : Dallas Mavericks 100:113
Wood 23, Harden 21 (met iz igre 5/17), 10 asist., Gordon 20; Dončić 33 (met za tri 3/10, met za dve 9/15), prosti meti 6/6, 16 sk., 11 asist., 8 izg. žog v 37 minutah in 55 sekundah, Hardaway Jr. 30 (met za tri 8/10), 7 sk., Cauley-Stein in Richardson 15

Miami Heat : Oklahoma City Thunder 118:90
Adebayo 20, 8 sk., Olynyk 19 (za tri 5/7), 8 sk., Butler 18, Dragić 7, met za tri 1/2, met za dve 2/5, 7 asist., 2 izg. žogi v 22 minutah: Gilgeous-Alexander 18, Bazley 16, 8 sk.

Orlando Magic : Cleveland Cavaliers 103:83
Gordon 24 (za tri 6/9), 11 sk., Vučević 23, 8 sk.; Sexton 24, Osman 18, 7 sk., 7 asist.

Philadelphia 76ers : Charlotte Hornets 118:101
Harris 22, Embiid 14, 11 sk.; Hayward 18, 8 sk., Graham 15

Atlanta Hawks : New York Knicks 108:113
Young 31, 14 asist., 8 izg. žog, Hunter 23, 8 sk., Collins 18, 8 sk.;  Randle 28, 17 sk., 9 asist., Barrett 26, 11 sk.

Toronto Raptors : Boston Celtics 114:126
VanVleet 35 (za tri 6/9), 8 sk., Siakam 22, Lowry 18; Tatum 40 (za tri 5/8), Pritchard 23, 8 asist., Brown 19

Milwaukee Bucks : Detroit Pistons 125:115
Antetokounmpo 43 (met iz igre 17/24), 9 sk., Middleton 19, 9 sk.; Rose (8 asist,) in Grant 24

New Orleans Pelicans : Indiana Pacers 116:118*
Ingram 31, Williamson 24, 10 sk., Ball 18; Oladipo 25, Brogdon 21, 11 asist., 7 sk., Sabonis 19, 11 sk., 7 asist.

Golden State Warriors : Sacramento Kings 137:106
Curry 30 (met za tri 5/12), 9 sk., 8 asist., Oubre Jr. 18, Wiggins 16; Barnes (9 sk.) in Fox 18

* po podaljšku

Lestvica:

Ne spreglejte