Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 12. 2022,
20.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Jalen Brunson New York Knicks Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Sobota, 3. 12. 2022, 20.46

1 leto, 4 mesece

LIGA NBA, 3. DECEMBER

Sanjska četrtina Dončića za konec neslavnega niza Dallasa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Dončić | Luka Dončić je tekmo končal pri 30 točkah, kar 19 od teh točk je dosegel v ključni tretji četrtini. | Foto Reuters

Luka Dončić je tekmo končal pri 30 točkah, kar 19 od teh točk je dosegel v ključni tretji četrtini.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so s sanjskim drugim polčasom vendarle prišli do svoje druge zmage v gosteh v tej sezoni. Luka Dončić je s soigralci gostoval pri New York Knicks, kjer igra tudi nekdanji Maverick Jalen Brunson, in prišel do visoke zmage s 121:100. Dončić je tokrat blestel v tretji četrtini, kjer je dosegel 19 od skupno 30 točk, k svojemu dosežku pa je dodal še osem skokov, sedem asistenc in tri blokade.

Učinek Luke Dončića: 30 točk (7/12 za 2, 4/9 za 3, 4/4 prosti meti), 8 sk., 7 as., 1 ukr. žoga, 3 blok., 5 izg. žog v 29:28

Ena tekma in dva povsem različna obraza Dallas Mavericks na gostovanju pri New York Knicks. Če se je še v prvem polčasu, ko so zaostajali tudi za 15 točk, zdelo, da bo Dallas nadaljeval klavrne predstave v gosteh, pa so Mavericks v drugem polčasu močno stopili na plin in vendarle prišli do svoje druge zmage na desetih gostujočih tekmah v tej sezoni. Z zmago pa so končali niz šestih zaporednih porazov na tujem.

Dončić je blestel v ključnih trenutkih tekme, na koncu se je ustavil pri 30 točkah, osmih skokih in sedmih asistencah, zaradi visoke prednosti Dallasa pa v zadnji četrtini sploh ni stopil na parket. Ob koncu je slovenski košarkar poskrbel za še eno veliko potezo, saj je ob koncu tekme vzel žogo in jo podaril novincu Jadenu Hardyju, ki je na tekmi v New Yorku dosegel prve točke v dresu Dallasa. "To je bila res občudovanja vredna poteza Luke," je po koncu dejal Jason Kidd.

Predstava Luke Dončića:

Na obračunu so imeli tako Dončić kot preostali košarkarji Dallasa še eno dodatno spodbudo, saj jim je na drugi strani stal nekdanji soigralec in član Dallasa Jalen Brunson.

Kot je pred srečanjem poročala ameriška novinarka Callie Caplan, je Dončić v Madison Square Garden prišel v dresu Philadelphie Eagles s posebnim napisom na hrbtu "JB Son ('sin' Jalna Brunsona, op. p.), kar je posledica stave, ki jo je Dončić izgubil pred časom, ko sta z nekdanjim soigralcem stavila na tekmi lige NFL med Philadelphio Eagles in Dallas Cowboys. Dončić je ob vhodu v šali dejal, da ne želi, da ga v tej opravi tudi fotografirajo. "Sovražim to," je v smehu dejal slovenski košarkar, ki pa mu zatem v prvem polčasu ni bilo do smeha.

Slab prvi polčas

Košarkarji Dallasa so tekmo odprli že v nekakšni standardni postavi Dončić, Dorian Finney-Smith, Spencer Dinwiddie, Dwight Powell in Tim Hardaway Jr., ta je tudi dosegel prvi koš oziroma trojko na tekmi. Zatem je sledil odgovor gostiteljev s kar 9:0, pri katerih je obračun v prvi postavi odprl tudi nekdanji član Dallasa Jalen Brunson. Mavericks so srečanje znova slabo odprli v obrambi, v dobrih treh minutah so prejeli kar 14 točk, kar je bil prvi preplah za stratega Kidda, za nekaj začudenih pogledov pa je že v prvi četrtini poskrbel Brunson, ki je mrkega pogleda odkorakal v garderobo, a se je nato na veselje domačih navijačev hitro vrnil na parket.

Odziv ene od navijačic Dallasa, ko je mimo odkorakal Brunson:

Dallasu tudi v nadaljevanju prve četrtine ni uspelo slediti igri New Yorka, ki je prvo četrtino osvojil z 32:20. Dončić je v zadnjem trenutku prve četrtine z več kot polovice igrišča poskusil met za tri, bil uspešen, a je bil njegov poskus za odtenek prepozen. Slovenski košarkar je v prvi četrtini dosegel sedem točk, na drugi strani pa je bil nerešljiva uganka Julius Randle, ki je vknjižil kar 14 točk.

Neverjetna Dončićeva trojka, a jo je prehitela ura:

Svojega debija v dresu Dallasa tudi na tekmi z New Yorkom ni dočakal novi član Dallasa Kemba Walker. Jason Kidd je dejal, da se bodo o njegovem nastopu odločali dan za dnem. Nekaj skrbi o njegovem zdravju je z zadnjim intervjujem vzbudil generalni direktor Dallasa Nico Harrison, ki je za stanje Walkerjevih kolen dejal, da "nikakor ni dobro", a je po njegovem mnenju še vedno najboljše v zadnjih dveh letih. Ob Walkerju v zasedbi Dallasa zaradi bolezni ni bilo niti Christiana Wooda.

V prvem polčasu kar 30 poskusov Dallasa za tri

Dallas je bil tudi v drugi četrtini daleč od blesteče igre, a kljub temu se gostiteljem ni uspelo odlepiti od tekmecev. Mavericks so že v prvem polčasu kar 30-krat poskusili z metom za tri, uspešni so bili le devetkrat, od tega je Dončić zadel eno trojko v petih poskusih. Dallas je ob koncu prvega polčasa dvakrat izenačil, a so domači na glavni odmor na srečanju kljub temu odšli s prednostjo 59:52. Pozitiven izplen za Dallas je bil v prvem polčasu skok, s katerim so imeli na zadnjih srečanjih ogromno težav.

Tokrat so v prvih 24 minutah zbrali le tri skoke manj od nasprotnika (26:29). Je pa Dallas zadel le dobrih 33 odstotkov metov iz igre (15/48), medtem ko je New York zadel več kot polovico vseh metov (21/38). Sive lase je Dallasu v prvem polčasu povzročal predvsem Randle, ki je dosegel 21 točk, pri Dallasu je Dinwiddie dosegel 12 točk, Dončić pa se je podpisal pod 11 točk.

Obračun nekdanjih soigralcev in prijateljev Dončića (30 točk) in Brunsona (13 točk) je pripadel prvemu. | Foto: Reuters Obračun nekdanjih soigralcev in prijateljev Dončića (30 točk) in Brunsona (13 točk) je pripadel prvemu. Foto: Reuters

Sanjski drugi polčas

Dallas je drugi polčas začel veliko bolj odločno in z veliko več energije. Najprej je s trojko izid po slabih štirih minutah poravnal Dončić (65:65), za novo vodstvo šele prvič po začetku tekme, ko je Dallas vodil s 3:0, pa je bil v enem izmed naslednjih napadov uspešen še Hardaway Jr. (68:65).

Ravno omenjena dvojica je zatem nadaljevala vroči niz, ki ga je pri zaostanku New Yorka z 68:78 poskušal pretrgati strateg New Yorka Tom Thibodeau, njegov poskus pa ni obrodil sadov. Nasprotno. Dallas je v dobrih sedmih minutah tretje četrtine New York nadigral s kar 26:9, z dvema trojkama pa je k zajetni prednosti Dallasa ob koncu prispeval še Dončić, ki je v tretji četrtini dosegel kar 19 točk. Gostje so tretjo četrtino na koncu dobili s kar 41:15, pred zadnjimi 12 minutami pa je četa Jasona Kidda vodila s kar 93:74.

Vrhunci tekme:

Počitek za Dončića v zadnji četrtini

Zaradi visoke prednosti Dončić v zadnji četrtini sploh ni stopil na parket, njegovi soigralci pa so še naprej leteli po parketu in brez težav obdržali visoko prednost. Košarkarji Dallas Mavericks so tako vendarle popravili vtis, ki so ga pustili na nekaterih zadnjih tekmah, sploh v gosteh. Dallas je na koncu slavil s 121:100. Dallas je drugi polčas dobil s kar 69:41, potem ko je v drugem delu tekme zadel kar 15 trojk.

Dončić je imel tokrat tudi dobro pomoč soigralcev, Hardaway Jr. je dosegel 28 točk, od tega kar osem trojk iz 13 poskusov, Dinwiddie pa je bil na koncu blizu trojnega dvojčka (17 točk, devet skokov, devet asistenc). Na drugi strani je Randle, ki je že v prvem polčasu dosegel 21 točk, v drugem k svojemu dosežku dodal še tri, nekdanji Maverick Brunson pa je vknjižil 13 točk, z New Yorkom je zabeležil deseti poraz na 23. tekmi v sezoni. Dallas je zdaj spet pri polovičnem izkupičku (11-11). Dončić je po tekmi spregovoril tudi o srečanju z Brunsonom. "Bilo je čudno. Težko ga je bilo videti pri drugi ekipi. Seveda ga zelo pogrešamo," je priznal Dončić, ki ga z Dallasom naslednja preizkušnja čaka v noči na torek (2.30), ko bo v areni American Airlines gostoval Phoenix.

Liga NBA, 3. december:

New York Knicks : Dallas Mavericks 100:121
Randle 24, Quickley 23, Barrett in Brunson 13; Dončić 30 (7/12 za 2, 4/9 za 3, 4/4 prosti meti), 8 sk., 7 as., 1 ukr. žoga, 3 blok., 5 izg. žog v 29:28, Hardaway Jr. 28 (8/13 za 3, 7 sk.), Dinwiddie 17 (9 sk., 9 as.), Kleber 13

Los Angeles Clippers : Sacramento Kings 96:123
Boston 18, Mann 13, Zubac 13 (15 sk.); Sabonis 24, Murray 23, Fox 14

Charlotte Hornets : Milwaukee Bucks 96:105
Rozier 26, McDaniels 21, Oubre 20; Portis 20 (8 sk.), Nwora 17, Carter 14, Lopez 14

Minnesota Timberwolves : Oklahoma City Thunder 128:135
Russell 27, Edwards 26, Nowell 21, Reid 13 (18 sk.); Gilgeous-Alexander 33, Giddey 21 (12 sk.), Dort 18, Williams 15

Toronto Raptors : Orlando Magic 121:108
Anunoby 32, Siakam 26 (8 sk.), Barnes 17 (14 sk.); Bol 18, Ross 18

Golden State Warriors : Houston Rockets 120:101
Wiggins 36, Curry 30, Poole 21, Looney 9 (12 sk.); Porter 20, Easton 13 (10 sk.)

Utah Jazz : Portland Trail Blazers 111:116
Clarkson 24, Markkanen 21, Sexton 19; Simons 45, Grant 33, Nurkić 15 (14 sk.), Watford 9 (14 sk.)

Lestvici: 

Denver Nuggets Vlatko Čančar
Sportal Vlatko Čančar je na noge spravil komentatorje in vso dvorano #video
Ne spreglejte