Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2022,
7.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Utah Jazz Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks NBA

Petek, 22. 4. 2022, 7.30

2 leti

LIGA NBA, 21. APRIL (KONČNICA)

Dončić si je lahko oddahnil, Čančar v hudih težavah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Luka Dončić | Luka Dončić je izpustil še tretjo zaporedno tekmo. | Foto Reuters

Luka Dončić je izpustil še tretjo zaporedno tekmo.

Foto: Reuters

Čeprav so bile napovedi zelo obetavne, je dobro uro pred tretjim obračunom in prvim v Salt Lake Cityju prišla Dallasova potrditev, da se bodo Mavs tudi na tretji tekmi prvega kroga končnice proti Utah Jazz morali znajti brez pomoči Luke Dončića. A to ni ustavilo zasedbe Jasona Kidda, ki je z borbeno predstavo v Vivint Areni zmagala s 126:118 in tako vknjižila drugi zaporedni uspeh in v seriji povedla z 2:1 v zmagah. Golden State je še tretjič zapored premagal Denver, pri katerem je Vlatko Čančar obsedel na klopi, Memphis pa je v gosteh po norem preobratu premagal Minnesoto.

Minnesota Memphis
Sportal Neverjeten podvig Memphisa v ligi NBA #video

Bo igral ali ne bo igral, je bilo glavne vprašanje v povezavi z Luko Dončićem tudi pred tretjo tekmo končnice lige NBA. In čeprav je 23-letni slovenski zvezdnik že treniral z ekipo in se tudi ogreval, pa je dobro uro pred tekmo iz Dallasa prišla nova potrditev, da bo moral Slovenec zaradi poškodbe mečne mišice izpustiti še tretjo zaporedno tekmo.

"Luka še vedno napreduje, a tako kot govorimo že ves čas te poškodbe, moramo biti previdni. Čutimo, da je zato najboljše, da tudi danes tekmo spremlja s klopi," je uro pred tekmo, ki si jo je v Utahu v živo ogledala tudi nekdanja smučarska zvezdnica Lindsey Vonn, na vroče vprašanje večera odgovoril strateg Dallasa Jason Kidd.

Dončić po poškodbi vsak dan napreduje. Po četrtkovem jutranjem treningu je na parketu ostal še tudi po tem, ko so dvorano zapustili njegovi soigralci, sam pa je opravil dodaten trening pod nadzorom Caseyja Smitha, ki v ekipi Dallasa skrbi za zdravstveno stanje in nastope košarkarje. "Počutim se odlično," je po odhodu s treninga dejal Luka, ki je med treningom tekel, preigraval in metal na koš.

Vrhunci tekme:

Dallas v prvem polčasu dosegel 13 trojk

A čeprav je znova obsedel, je lahko bil Dončić v prvem polčasu nasmejan in več kot zadovoljen ob spremljanju dogajanja na parketu. Kidd je v ogenj v Utahu poslal peterko Reggie Bullock, Dorian Finney Smith, Spencer Dinwiddie, Jalen Brunson in Dwight Powell, ki je v prvih 24 minutah z raznovrstno igro dobesedno šokirala tekmeca v Vivint Areni in si zagotovila prvo zmago v Salt Lake Cityju po 11. aprilu 2016 ter tako v seriji spet pridobila prednost domačega igrišča.

Jalen Brunson je dosegel 31 točk. | Foto: Reuters Jalen Brunson je dosegel 31 točk. Foto: Reuters

Dallas je bil izjemno razpoložen pri metu, Maxi Kleber, ki je blestel že na drugi tekmi, je takoj ob prihodu v igro dosegel tri zaporedne trojke. Takoj na začetku druge četrtine pa je za prvo dvomestno prednost na tekmi (31:20) trojko ob osebni napaki in zadetim prostim metom poskrbel Davis Bertans. Mavericks so v prvem polčasu dosegli kar 13 trojk. Gostje so v drugi četrtini dosegli 41 točk in se na najdaljši odmor na srečanju podali s prednostjo 68:51, kar je bila tudi najvišja prednost na tekmi.

Za razliko od prvih dveh tekem je bil Dallas tokrat končno enakovreden tekmecu v skoku (32:32). A klub iz Teksasa se je v tretji četrtini nekoliko ohladil, kar je Utah s pridom izkoriščal in topil zaostanek. Naveza Donovana Mitchella in Bojana Bogdanovića je v tretji četrtini dosegla kar 30 izmed 40 točk Jazz in ekipo pred zadnjim delom tekme vrnila med žive (91:97).

Izjemno zabijanje Dinwiddieja čez Goberta:

Gostitelji prišli na točko zaostanka, a ...

A kljub vročemu dogajanju na začetku zadnje četrtine gostitelji do konca tekme niso več povedli. Mike Conley je sicer slabih sedem minut pred koncem zadel trojko za le točko zaostanka (102:103), vendar Dallas več od tega ni dovolil. Z dvema košema je za udobnejše vodstvo poskrbel Dinwiddie, nato pa je Dallas vendarle stisnil zobe in ob glasni podpori Dončića, ki je zadnje minute tekmo spremljal na nogah, tekmo zanesljivo obrnil v svojo korist. Na koncu so Mavs zmagali s 126:118 in v seriji povedli z 2:1 v zmagah. 

Veselje Dončića ob pomembni trojki Dinwiddieja:

Pri gostih je tako kot na drugi tekmi blestel Brunson, ki je dosegel 31 točk, Dinwiddie jih je dodal 20, nekaj zelo pomembnih točk je prispeval v zadnji četrtini, ko se je tekma lomila. Mavs so na koncu zadeli 18 trojk iz 42 poskusov, izgubili so osem žog, Utah pa 14. Pri domačih je Mitchell na koncu vknjižil 32 točk, Bogdanović pa 24.

Tekmo si je med drugim ogledal tudi Dwyane Wade, ki je delni lastnik ekipe Utah Jazz. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tekmo si je med drugim ogledal tudi Dwyane Wade, ki je delni lastnik ekipe Utah Jazz. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri klubu iz Teksasa upajo, da jim bo na prihodnji tekmi vendarle lahko spet pomagal tudi Dončić. Zaradi težav z mečno mišico je povprečna odsotnost s parketa v ligi NBA ocenjena na 16 dni, zdaj jih je od začetka Dončićevih težav minilo enajst. Kljub temu v taboru Dallasa ostajajo optimistični, da bo Ljubljančan na parket stopil na četrti tekmi, ki bo po slovenskem času sicer že v soboto ob 22.30.

Čančarjev Denver v škripcih

Desmond Bane in Brandon Clarke sta skupaj dosegla kar 46 točk. | Foto: Reuters Desmond Bane in Brandon Clarke sta skupaj dosegla kar 46 točk. Foto: Reuters Večer v ligi NBA se je začel z izjemnim preobratom v Minneapolisu, kjer je Minnesota še v tretji četrtini vodila proti Memphisu za +25, nato pa v zadnji četrtini povsem pogorela, tako da so gostje zmagali s 104:95 in v skupnem rezultatu v zmagah povedli z 2:1. Grizliji so na začetku druge četrtine zaostajali že za -26 in s tem izenačili največjo vrnitev v zgodovini franšize. To je bila tudi tretja največja vrnitev v zgodovini končnice lige NBA. Najboljši strelec srečanja je bil Desmond Bane (26 točk), mladi zvezdnik Ja Morant pa je ob skromnem metu iz igre (5/18) prispeval svoj prvi trojni dvojček v izločilnem delu lige NBA. Prispeval je 16 točk, deset skokov in deset asistenc.

Gostje so se veselili tudi v Denverju. Nuggets so se po tretjem zaporednem porazu znašli v hudih težavah. Golden State Warriors je bil boljši tudi na gostovanju v Koloradu, kjer je zmagal s 118:113. Več kot dve tretjini vseh točk za zmagovalce so dosegli Jordan Poole, Stephen Curry (oba 27) in Klay Thompson (26).

Vrhunci srečanja v Denverju:

Denverju, pri katerem Vlatko Čančar na klopi za rezervne igralce ni dočakal priložnosti, ni pomagalo niti 37 točk Nikole Jokića. Srb, eden največjih kandidatov za (vnovično) priznanje MVP igralca rednega dela sezone, je pogrešal razigrane soigralce. Denver zdaj reši le še čudež, saj v zgodovini končnice lige NBA še ni bilo junaka, ki bi se po zaostanku z 0:3 v zmagah prebili v naslednji krog. V tako nehvaležnem položaju, kot so Nuggets, se je že znašlo 143 ekip, a niti eni ni uspelo nato nanizati štirih zmag.   

Končnica lige NBA, 1. krog (21. april):

Zahod:
Utah Jazz : Dallas Mavericks 118:126  /1:2/
Mitchell 32, Bogdanović 24, Conley Jr. 21; Brunson 31, Dinwiddie 20, Kleber 17  

Minnesota Timberwolves : Memphis Grizzlies 95:104     /1:2/
Russell 22 (8 as.), Edwards 19 (7 sk.), Beverley 14; Bane 26, Clarke 20 (8 sk.), Morant 16 (10 sk., 10 as.)  

Denver Nuggets : Golden State Warriors 113:118 /0:3/
Jokić 37 (18 sk.), Gordon 18 (12 sk.), Čančar ni igral; Curry in Poole 27, Thompson 26

// Skupen rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme.

Devin Booker
Sportal Phoenix brez prvega zvezdnika Bookerja na vsaj dveh tekmah
Luka Dončić
Sportal Kaj se dogaja z Dončićem? "Ta poškodba je najtežja stvar v življenju," priznava.
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić in druščina prekratke sape tudi na drugi tekmi končnice
Ne spreglejte