Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
14. 4. 2015,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fenerbahče Panathinaikos Dimitris Itoudis Željko Obradović

Torek, 14. 4. 2015, 15.39

4 leta, 1 mesec

Lahko legendarni Srb na turški klopi pošlje domov prvake?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na prvi četrtfinalni tekmi evrolige bo CSKA gostil Panathinaikos. Trener Moskovčanov od svojih fantov zahteva osredotočenost. Željko Obradović s Fenerbahčejem verjame v uspeh proti Maccabiju.

Ruski prvak CSKA lahko v letošnji sezoni poraze prešteje na prste ene roke, saj je v vseh tekmovanjih izgubil le petkrat, od tega v evroligi le dvakrat, ob tem pa nanizal kar 22 zmag. Pred začetkom četrtfinala je zato proti grškemu Panathinaikosu velik favorit.

Na klopi Moskovčanov prvo sezoni sedi mladi Grk Dimitris Itoudis, ki vodi šele drugi klub v svoji karieri, najdaljše obdobje pa je preživel prav pri Panathinaikosu. V lanski sezoni je treniral turški Banvit, kamor je zvabil zdajšnjega člana Olimpije Klemna Prepeliča, pred tem pa je bil kar devet let pomočnik legendarnega trenerja četrtfinalnih nasprotnikov – Željka Obradovića.

"Čaka nas težka serija, Panathinaikos ima nekaj igralcev, ki so že igrali na finalnem turnirju četverice in osvajali naslove. V končnici ni prostora za čustva, zahtevam osredotočenost in motivacijo," je previden Itoudis, ki ve, kakšno vzdušje lahko v domači dvorani pripravijo privrženci košarkarjev iz Aten.

Nasproti sta si stala že v pretekli sezoni

CSKA in Panathinaikos sta že stara rivala s košarkarskih parketov. Med drugim sta se srečala že v lanskem četrtfinalu, s 3:2 pa so bili uspešnejši Moskovčani, ki imajo v letošnji sezoni odlično zasedbo.

Niti igre so v rokah Srba Miloša Teodosića, na zunanjih položajih sta odlična Sonny Weems in Francoz Nando De Colo, na krilnem položaju pa so pred kratkim dobili veliko okrepitev v podobi Andreja Kirilenka, ki počasi lovi pravo formo.

"Moramo zaustaviti njihovo navezo Diamantidis – Slaugheter. To sta dva igralca, ki imata velik vpliv na njihovo igro. Igrajo agresivno in biti moramo pripravljeni na to. Igrati moramo, ko da je to zadnje tekma sezone," je pred prvo tekmo bojno razpoložen drugi strelec CSKA De Colo.

Panathinaikos je v zadnjem času zelo dobra stranka Moskovčanov. Na zadnjih desetih medsebojnih tekmah je CSKA slavil kar osemkrat, odlično serijo pa ima tudi na domačem parketu, kjer je zmagal že na 12 zaporednih tekmah v evroligi.

Čeprav se zdi, da bodo Grki težko presenetili Ruse, pa so jim v preteklosti že zadali boleče rane. V letih 2007 in 2009 je Panathinaikos v finalu evrolige premagal ravno CSKA. Od takrat je pri Antenah še vedno v glavni vlogi Dimitris Diamantidis, pri Rusih pa so od finala pred šestimi leti v moštvu še Saša Kaun, Viktor Hrijapa in Andrej Vorončevič.

Bo staremu mačku uspelo?

Drugi polfinalni par, ki ga sestavljata Fenerbahče in Maccabi, vsaj po pregledu letošnje sezone nima zelo močnega favorita. Izraelci branijo lanski nekoliko presenetljiv evroligaški naslov, Turki pa pod vodstvom legendarnega Obradovića počasi postajajo moštvo, ki se lahko bori za evropske lovorike, ob tem pa imajo še prednost domačega parketa.

Moštvi Fenerbahčeja in Maccabija se v zadnjem času nista pogosto srečavali. Četrtfinalni obračuni bodo prvo njuno srečanje v zadnjih dveh letih.

Fenerbahče se je v izločilne boje uvrstil kot drugo najboljše moštvo skupine F, prvaki iz Izraela pa so bili tretji v skupini E.

"Vso sezono smo igrali, da smo prišli do sem. Maccabi ima šest naslovov, vendar mislim, da je normalno, da verjamemo tudi v svoje možnosti. Osredotočeni bomo na vsako tekmo, težko bo. Prvi dve tekmi bosta zelo pomembni," pred začetkom razmišlja najbolje plačani evropski trener Obradović, ki si želi čim bolj izkoristi prednost domačega parketa v boju na tri zmage.

V njegovem moštvu je prvo napadalno ime Andrew Goudelock, ob Američanu pa dvomestno število točk presegajo še Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović in Jan Vesely, ki že pozna občutek, kako je izločit Maccabi. To mu je uspelo leta 2010 z beograjskim Partizanom.

Američani še vedno v prvih bojnih vrstah

Maccabi je v nasprotju z lansko sezono izgubil odličnega Tyresa Ricea, ki je zablestel v lanskem finalu proti Realu, odšel pa je tudi trener David Blatt, ki je prevzel moštvo lige NBA Cleveland Cavalieres. Na klop Izraelcev je sedel Guy Goodes, ki goji podoben slog košarke, z veliko protinapadi.

"Naredili bomo vse, da pridemo na finalni turnir četverice. Fenerbahče je zelo talentirana ekipa z odličnim trenerjem. Zelo spoštujem Obadovića, ki ima ekipo z zelo dolgo klopjo. Če bomo igrali ekipno tako v napadu kot v obrambi, mislim, da lahko zmagamo v tej seriji," je prepričan Goodes, nekdanji pomočnik pri Maccabiju.

V seriji bo znova zelo zanimivo pod košem, kjer bodo Izraelci poskušali izkoristiti premoč robustnega Sofa Schortsanitisa, na zunanjih položajih pa se bodo zanašali na Devina Smitha, ki se je z evroligo prvič srečal ravno v dresu Fenerbahčeja. Ob Smithu in številnih drugih Američanih v moštvu imata pomembno vlogo še Brian Randle in Jeremy Pargo.

Ne spreglejte