Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
22. 9. 2017,
12.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Edo Murić

Petek, 22. 9. 2017, 12.49

6 let, 6 mesecev

Edo Murić

Lačen lovorik bo na mestu "zločina" pričakal Dončića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

"Najraje bi se kar jutri podal v boj za svetovno prvenstvo ali olimpijske igre. A tudi nad evroligaškim izzivom z Anadolu Efesom se ne morem pritoževati," ob selitvi iz reprezentančne v klubsko košarko razmišlja Edo Murić.

Edo Murić se je že vrnil v Istanbul, kjer obuja spomine na reprezentančni uspeh in spoznava novo klubsko okolje. | Foto: Sportida Edo Murić se je že vrnil v Istanbul, kjer obuja spomine na reprezentančni uspeh in spoznava novo klubsko okolje. Foto: Sportida

Čeprav je bil po nizu devetih tekem, neprespanih nočeh, slavju in pogovorih s sedmo silo vidno utrujen, pa je Edo Murić pred dnevi na novinarski konferenci dejal, da ga konec reprezentančne pravljice žalosti. Želel bi si, da bi trenutki kar trajali. O njih bi govoril, jih doživljal … Predvsem pa se je težko ločil od soigralcev, za katere pravi, da bodo njegovi večni bratje.

"Smo družina. Večno bomo. Takšne kemije še nisem videl, še manj doživel. Najraje bi se že jutri podal v kvalifikacije za svetovno prvenstvo ali pa se potegoval za olimpijske igre," razmišlja 25-letni Ljubljančan, ki je na EuroBasketu igral na osmih tekmah, v povprečju dosegel 4,8 točke in 3,3 skoka, obenem pa z borbenostjo in zanj značilno srčnostjo ekipi dodal kar nekaj prvin, ki jih statistika ne beleži.

Kokoškov je bil 13. igralec

Tudi Murić, za katerega je bilo to tretje evropsko prvenstvo, priznava, da je bil eden ključnih mož za šampionsko reprezentančno miselnost selektor Igor Kokoškov. "On ni le odličen trener, temveč izjemen človek. Zaradi njega smo vsi verjeli vase in zaupali drug drugemu. Zaupal nam je. Mi smo mu le vračali. Dejal bi, da Igor pravzaprav ni bil naš trener. Bil je trinajsti igralec. Upam, da bomo še naprej dobro sodelovali," pravi eden od dveh članov šampionske zasedbe, ki je med prvenstvom našel novega delodajalca. Iz Banvita se seli v Anadolu Efes.

Že 12. oktobra bo gostil Luko Dončića. | Foto: Sportida Že 12. oktobra bo gostil Luko Dončića. Foto: Sportida

Kmalu ga bosta obiskala Dončić in Randolph

Turški evroligaš ga je imel na svojem radarju več kot en mesec. Murić je to dobro vedel, zaradi česar je vmes odbil več ponudb. Danes mu seveda ni žal. "To je nova stopnička v moji karieri. V preteklih mesecih sem prikazal nekaj lepih predstav in tudi nekaj osvojil. Zato je pogodba z uglednim klubom zaslužena. Je pa dejstvo, da sem po naslovu evropskega prvaka še bolj lačen lovorik," pravi Edo.

Kako lačen je košarke, bo kmalu dokazoval tudi v evroligi. Ta se bo zanj začela 12. oktobra. Kot prvi tekmec pa bo v Istanbul pripotoval madridski Real, kar pomeni, da se bo manj kot mesec dni po zgodovinskem uspeha prav na mestu zločina srečal z Luko Dončićem in Anthonyjem Randolphom.

Dino Murić: iz Šenčurja v reprezentanco? | Foto: Sportida Dino Murić: iz Šenčurja v reprezentanco? Foto: Sportida

Če ne Edo, pa Dino Murić

Selitev v evroligo pa zanj pomeni tudi, da v prvem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu ne bo na voljo reprezentanci. "Verjamem, da za vsemi, ki smo branili slovenske barve na tem prvenstvu, čakajo novi fantje. Treba jim je dati priložnost in jim zaupati. Verjamem, da bodo pokazali enako mero borbenosti, kot smo jo mi na Finskem in v Turčiji. Borili se bodo. To je vse, kar ta narod želi. Naša reprezentanca je dokaz, da egoizem ne prinaša uspehov. Srčnost in požrtvovalnost pač," pravi.

A če za Slovenjo ne bo igral Edo, utegne priložnost dobiti brat Dino Murić, ki se po rehabilitaciji na parket vrača kot član Šenčurja. "Zanesljivo," odgovarja in dodaja: "Dino se vrača. Je odlično pripravljen. Lahko potrdim, saj sva poleti skupaj opravila veliko treningov. Bo eden od najboljših košarkarjev v slovenski ligi. Ne želim ga ponujati reprezentanci. A verjamem, da si bo z igrami poziv zaslužil sam. Ima vse značilnosti, ki jih potrebuje reprezentanca."

Ne spreglejte