Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 2. 2021,
18.30

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

ženska slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket

Sobota, 6. 2. 2021, 18.30

3 leta, 2 meseca

Ja Ja Kvalifikacije za EuroBasket, skupina A, 6. krog

Slovenke uspešne kvalifikacije za EP končale z zanesljivo zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Slovenija Islandija ženska košarkarska reprezentanca | Slovenske košarkarice so kvalifikacije za evropsko prvenstvo končale s šestimi zmagami. | Foto Vid Ponikvar

Slovenske košarkarice so kvalifikacije za evropsko prvenstvo končale s šestimi zmagami.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenske košarkarice so uspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo končale z zanesljivo zmago nad Islandijo (96:59). To je bila še šesta zmaga na šesti kvalifikacijski tekmi, tako da so si tretji zaporedni nastop na EP zagotovile brez praske.

Slovenija je bila v kvalifikacijah po dvakrat boljša od Grčije, Bolgarije ter Islandije in bo letos poleti tretjič zapored igrala na zaključnem turnirju najboljših šestnajstih reprezentanc Evrope. 

Brez praske do boljšega izhodišča

Slovenija je ena od treh reprezentanc med 32 v teh kvalifikacijah, ki so dobile vseh šest tekem. Dve novi zmagi jo bosta pripeljali do nove rekordne uvrstitve na lestvici Fibe (decembra 2020 je bila 30. na svetu), po kateri se določajo kakovostni bobni za EP. Žreb 38. eurobasketa bo predvidoma 8. marca, Slovenija, ki je trenutno 18. reprezentanca v Evropi, bo najverjetneje v drugem ali tretjem kakovostnem bobnu.

18 trojk

Glede na to, da je imela tekma z Islandijo zgolj prijateljski značaj, so priložnost za igro dobile vse igralke na klopi Slovenije. Dokler so bile na parketu nosilke igre, je Slovenija delala razliko, z menjavami pa je padel ritem igre in gostje so lažje dihale.

Slovenske košarkarice, ki so dan pred zadnjo tekmo dobile naziv #rakete, so prvo četrtino dobile s 24:10, naslednji dve zgolj za devet točk, v zadnji pa so znova pohodile plin in bile boljše z 28:14.

Slovenke bodo še tretjič zapored igrale na evropskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenke bodo še tretjič zapored igrale na evropskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

Med strelke se ni vpisala le Tina Trebec, poleg svojevrstnega ekipnega rekorda - 18 zadetih trojk Slovenije - pa velja izpostaviti dosežek Zale Friškovec, ki je v dobrih 29 minutah za dve podaji zgrešila trojnega dvojčka. Zbrala je 14 točk (trojke 4:9), deset skokov in osem podaj (indeks 26).

Prva strelka Slovenije je bila znova Eva Lisec, ki je v 20 minutah na parketu dosegla prav toliko točk (met 7:13). Trinajst točk je vknjižila Teja Oblak (trojke 3:5), deset pa Annamaria Prezelj. Po tri trojke sta zadeli še Aleksandra Krošelj (3:6) in Eva Rupnik (3:3).

Kaj so povedali po zmagi?

"Čeprav nam je manjkalo malo energije, potem ko smo si že v četrtek zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo rutinirano opravile še zadnji del naloge." | Foto: Vid Ponikvar "Čeprav nam je manjkalo malo energije, potem ko smo si že v četrtek zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo rutinirano opravile še zadnji del naloge." Foto: Vid Ponikvar

Slavko Duščak, pomočnik trenerja: "Zabeležili smo novo zmago, izpolnili načrt, preživeli zadnjo tekmo brez poškodb in zasluženo osvojili prvo mesto v skupini brez poraza. Reprezentanca raste iz tekme v tekmo, ima pravo energijo in spodbudo iz okolice, tako da si lahko tudi na evropskem prvenstvu obetamo lepe predstave in opazne dosežke."

Teja Oblak, igralka Slovenije: "Čeprav nam je manjkalo malo energije, potem ko smo si že v četrtek zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo rutinirano opravile še zadnji del naloge. Zastavljeni cilj pred kvalifikacijami, torej uvrstitev na EP, smo presegle s šestimi zmagami, zdaj pa moramo napredek in izkušnje, ki smo jih pridobile na dveh dosedanjih prvenstvih in kvalifikacijah, unovčiti letos poleti v Španiji ali Franciji."

Zala Friškovec, igralka Slovenije: "Bile smo malce nezbrane, vendar na koncu je pomembna samo zmaga in nova kljukica. Vse smo zelo ponosne na to, da smo kvalifikacije končale brez poraza in da smo lahko del te reprezentance. Vsa čast vsaki posebej. Verjamem, da bomo kakovost pokazale tudi na evropskem prvenstvu, zato komaj čakam, da se začnejo priprave in nato tekme v Valencii oziroma Strasbourgu."

Tretjič zapored

Slovenija bo od 17. do 27. junija v Valencii in Strasbourgu tretjič zapored igrala na evropskem prvenstvu. Cilj igralk in strokovnega vodstva bo izboljšati uvrstitev s prejšnjega prvenstva v Srbiji, ko je Slovenija za las zgrešila četrtfinale in zasedla deseto mesto, želja pa zagotovo še korak dlje, morda celo medalja.

Fotogalerija s tekme (foto: Vid Ponikvar):
Fotogalerija
1 / 39

 

Kvalifikacije za EuroBasket, skupina A

6. krog
Sobota, 6. februar
Slovenija : Islandija 96:59 (24:10, 44:25, 68:45)
Lisec 20, Friškovec 14, 10 sk., 8 asist., Oblak 13

Bolgarija : Grčija 55:73

5. krog
Četrtek, 4. februar
Slovenija : Bolgarija 71:66  (55:51, 41:32, 20:18)
Lisec 23 (met 11/15 za dve, 0/2 za tri, 11/17 prosti), 7 sk., 5 as., Oblak 16, Prezelj 14; Hristova 20, Zlatanova in Georgieva po 14

Islandija : Grčija 58:95

Lestvica:
1. Slovenija   6 zmag - 0 porazov
2. Grčija 4 - 2
3. Bolgarija 2 - 4
4. Islandija 0 - 6

Ne spreglejte