Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
6. 11. 2012,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Krka

Torek, 6. 11. 2012, 20.58

8 let

Krka nadaljuje z uspešno tradicijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Krke so začeli sezono v pokalu EuroChallenge tako, kot so jo pred dvema sezonama končali. Torej z zmago. S hitro igro in agresivno igro so povsem onesposobili Ciprčane.

V sezoni 2010/11 je Krka s trenerjem Aleksandrom Džikićem osvojila EuroChallenge, po letu igranja v Eurocupu pa se je letos znova vrnila v to evropsko klubsko tekmovanje.

Prvi evropski obračun so slovenski prvaki začeli vidno oslabljeni. Zaradi težav s poškodbami so tekmo proti ciprski Ethi spremljali s klopi Jaka Klobučar (koleno), Jurica Golemac (koleno), Jure Lalić (mezinec na roki) in Erjon Kastrati (dlan). Kljub odsotnosti štirih košarkarjev je bilo kaj kmalu videti, da je kakovost občutno na strani Krke. Z agresivno obrambo in hitrim tempom, kot je zahteval trener Aleksander Sekulić, so počasi lomili ciprskega nasprotnika.

Praktično ves prvi polčas so slovenski prvaki vodili s prednostjo več kot desetih točk. Najvišja je znašala pri 38:23. Sekulić je veliko priložnosti dal tudi mladim košarkarjem. Ob začetku druge četrtine, ko je bil rezultat 24:13, so bili na parketu Matej Rojc (19 let), Edo Murić (20), Tomaž Bolčina (18), Marko Pajić (20) in Jakov Vladović (29). Le slednji je "kvaril" povprečje, sicer bi bila številka bistveno nižja kot 21,2. "Mladinci" so vrnili zaupanje trenerju in še naprej igrali zavzeto v obrambi. V napadu sta imela v prvih dvajsetih minutah glavno vlogo Murić in Domen Lorbek. Oba sta prispevala po 13 točk. Prednost bi bila ob polčasu prav tako dvomestna, a je Toran Downey s sredine igrišča ob zvoku sirene znižal na 37:46.

Novomeščani so bili prav v vseh prvinah dominantnejši od Ciprčanov, za katere igrajo kar štirje Američani, slovenski publiki pa je denimo znan Dejan Ćup, ki je nekdaj igral za Maribor in Elektro. Prav Ćup je na začetku tekme nekako skušal vleči voz gostov, vendar je nato kaj kmalu naletel na dolenjski zid.

V svojim ritmu pa sta še naprej plesala Lorbek in Murić. Slednji si je ob začetku drugega dela sicer hitro prislužil dve osebni napaki (tretja skupno) in ob tem bentil na sodnike, vendar se je kmalu umiril, ko je s klopi zaslišal glasne besede trenerja Sekulića: "Nehaj se ukvarjati s sodniki." Pri rezultatu 57:43 sta skupaj z Domnom dosegla več kot polovico točk, in sicer 37. Lorbek jih je prispeval 19, Edo pa 18.

Trener Krke je tudi v drugih dvajsetih minutah nadaljeval s številnimi rotacijami. Tempo je bil še naprej prehiter za goste. Tako so se Ciprčani počasi utrujali in po trojki Vladovića je bilo v 27. minuti že velikih +19 (64:45). Brez pravih rešitev so se izbranci Kyriakosa Adamouja zatekali k metom z razdalje in bili ob tem neuspešni. Vse skupaj so metali kar 22 trojk in jih zadeli sedem – od tega šest v prvem polčasu.

Z dobro igro so si Novomeščani na široko odprli vrata do prve zmage v EuroChallengeu. Do konca tekme so brez težav držali zasluženo prednost več kot dvajsetih točk. Dišalo je celo po stotici, katero so si močno želeli navijači in jo po košu Lučića na koncu dočakali (100:73)

Ne spreglejte