Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
11. 12. 2012,
21.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2012, 21.18

8 let

Krka bila vse do zadnje sekunde v igri za napredovanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Želja košarkarjev Krke po uvrstitvi v nadaljevanje EuroChallengea je bila velika, vendar jim je na koncu proti Tofašu zmanjkalo časa in nekaj športne sreče. Njihova pot v Evropi se je tako zaključila.

Vložek na tekmi med slovenskim prvakom in turškim Tofašem je bil velik. Zmaga ni prinesla le običajnega zadovoljstva temveč tudi uvrstitev v nadaljevanje pokala EuroChallenge. Morda je bila tudi zaradi tega igra na začetku nekoliko raztrgana in brez lepih akcij, ki bi navdušile gledalce.

Domači trener Aleksander Sekulić je malce presenetil in v prvo postavo postavil osemnajstletnega Tomaža Bolčino namesto Uroša Lučića. Čeprav statističnega učinka mladi košarkar ni imel, se je boril pod košem in občutil agresivno igro košarkarjev Tofaša, ki so igrali praktično na meji prekrška. Po začetnem vodstvu s 4:0 so gostje ujeli ritem in praktično celotno prvo četrtino držali stik z Novomeščani, nato pa je Hrvat Tomislav Ružić s šestimi zaporednimi točkami poskrbel, da je Tofaš povedel z 18:13 in prisilil Sekulića, da vzame minuto odmora.

Edini, ki je preživel na parketu celotno prvo četrtino – končala se je s 17:20 –, je bil Domen Lorbek, ki je v prvem polčasu skrbel za podaje. Ob osmih točkah jih je zbral pet. Z velikimi težavami pa so se Krkaši soočili, ko sta tretjo osebno napako dobila najboljši strelec Krke v tem tekmovanju Edo Murić in Jure Lalić. Pri Muriću je Sekulić nekoliko tvegal in ga kljub temu pustil v igri. Igra pa ni nikakor stekla Krki v napadu. Proste mete so domači metali v prvem delu vsega 10/17, iz igre pa 11/26. Niso našli prave rešitve, kako prelisičiti turško obrambo. Posledica je bilo vodstvo Tofaša, sprva z 31:23, kasneje pa še s 35:26, kar je bila tudi najvišja prednost.

Na srečo so se zeleno-beli po strelskem postu dolgem tri minute in pol le dvignili. Z delnim izidom 11:3 so se v 23. minuti približali na vsega točko zaostanka, potem ko je trojko zadel razpoloženi Lorbek. Uspešen met s črte 6,75 m je nato končno dodal še organizator igre Jakov Vladović in Krka je po sedemnajstih minutah vnovič vodila s 40:38 – nazadnje pri 12:10. Imel pa je Vladović obilico težav pri pokrivanju 185 cm visokega in zelo hitrega Stevena Burtta. Američan je zadeval, podajal in bil v 27. minuti pri 15 točkah in 7 podajah, Tofaš pa je znova nekoliko lažje dihal pri 48:42.

Trojka mladega Marka Pajića je dala upanje pri 47:51, a kaj ko je na drugi strani kaj kmalu zadel tudi Burtt (18. točka) za 54:47. Nov zagon je Krki znova dal Pajić z novo trojko. Na srečo si je tehnično napako prislužil tudi Burtt in Krka se je v 32. minuti približala na minus tri (51:54), po silovitem zabijanju Murića pa je bila le še točka zaostanka (56:57). Prav Murić je nekaj trenutkov kasneje naredil neumno napako, potem ko je sprva odbito žogo podal neposredno v roke Inancu Kocu, ki je šel nato v prodor, dosegel koš, Edo pa je nad njim storil še osebno napako, ki jo je turški košarkar kaznoval za vodstvo z 62:56.

Alarm je zazvonil v dvorani Leona Štuklja že v naslednjem napadu, ko je Nigerijec Elonu zadel za 64:56, a Dolenjci nikakor niso želeli pomahati z belo zastavico. Z agresivnim pokrivanjem po celem igrišču so povzročili kar nekaj panike v gostujoči vrsti, v napadu pa le zadeli tudi tiste lahke koše ter se po uspešnem zadetem polaganju Klobučarja 1:09 do konca približali na tri točke zaostanka (68:71). Glasno sta navijala za svojo moštvo tudi Jurica Golemac in Matjaž Smodiš s klopi. Jaka je Krko približal na 70:72 in imel nato v zadnjem napadu (25 sekund pred koncem) glavno besedo – Sekulić se po posvetu s pomočnikom Gašperjem Potočnikom ni odločil za minuto odmora. Šel je v prodor kot nekaj trenutkov prej, vendar na žalost tokrat njegov met ni našel prave poti skozi obroč. Odbito žogo je prišla v roke Lučiću, ki pa prav tako ni bil uspešen in sanje o nadaljevanju sezone v EuroChallengeu so se razblinile.

Ne spreglejte