Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Rado Lorbek Matej Erjavec Matevž Zupančič okrogla miza KZS Košarkarska zveza Slovenije

Petek, 15. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Košarkarska riba smrdi pri glavi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Problematika v košarki je večplastna, na kar so opozorili glavni akterji v tem športu pri nas, ki so se zbrali na okrogli mizi. Odprli so meje ter se dotaknili odnosa Mednarodne košarkarske organizacije FIBE, zakaj mladi košarkarji zapuščajo Slovenijo …

Mednarodna košarkarska organizacija Fiba je pred leti zaspala na številnih področjih, se umaknila od elitnega klubskega dogajanja, zdaj pa spet hoče prevzeti primat. A z glavo skozi zid težko daleč prideš. Klubi imajo svojo računico. Denar. In za zdaj ima evroliga še vedno prednost pred Fibino ligo prvakov, za katero se še ne ve natančno, kdo bo v njej sploh igral.

 

In prav zaradi kavbojskega načina vodilnih na Fibi je v Evropi zavladalo napeto stanje. Sprva se je Fiba spravila na regionalno ligo ABA in lani zahtevala zamenjavo vodstva. Kopja je metala tako daleč, da so se na naši krovni košarkarski organizaciji (KZS) ustrašili sankcij, da naše reprezentance ne bodo smele nastopiti na mednarodnih tekmovanjih pod okriljem Fibe, če bodo slovenski klubi podpirali jadransko ligo pod starim vodstvom.

 

Lorbek meni, da je Fiba pritiskala na ligo ABA zaradi zamer iz preteklosti

 

Radovan Lorbek (levo) je bil eden od ustanoviteljev evrolige. In to je Boro Stankovića, ki je bil na čelu Fibe zmotilo. | Foto: Radovan Lorbek (levo) je bil eden od ustanoviteljev evrolige. In to je Boro Stankovića, ki je bil na čelu Fibe zmotilo.

 

Zakaj je Fiba pritiskala na ligo ABA, je pojasnil Radovan Lorbek, ki je bil nekdaj prvi mož regionalnega tekmovanja, lani pa moral zapustiti to barko: "To je bila osebna zamera in je letela name, ker sem bil oziroma Olimpija kot klub eden od ustanoviteljev evrolige. Zamera je iz časa, ko je bil na čelu Fibe Bora Stanković, njegov pomočnik pa je bil Patrick Baumann (zdajšnji generalni sekretar Fibe, op. p.). Še danes ne obvladujejo košarke. Bora je to smatral kot izdajo. Mi smo se odločili, kaj je za Olimpijo najbolj pomembno in takrat je potem doživela razcvet košarke. Odločitev je bila prava in edina možna."

 

Predsednik KZS Matej Erjavec je grožnje Fibe podkrepil s primerom, ko je lani beseda nanesla na ligo ABA: "Na dan skupščine lige ABA nismo nasprotovali odločitvi Olimpije, da gre v podporo Eurocupu (tako kot evroliga spada pod ECO – organizacija, ki trži obe tekmovanje, op. p.) in smo vedeli, kaj bo sledilo. Dan pred tem smo imeli ponudbo, da bomo imeli v ligi prvakov neposredno mesto. Naslednji dan te ponudbe ni bilo več. Dobili smo namreč dopis, kaj se gremo in da bomo sankcionirani. Koliko je bila grožnja resna, ne vem. Lani so suspendirali Rusijo in Japonsko in nimam pojma, koliko je bila realna."

 

"Nimajo kredibilnosti. Če bi jo imeli, bi potegnili asa iz rokava"

 

Predsednik KZS Matej Erjavec občutil grožnje s strani Fibe. Zdaj jih na zvezi ne jemljejo več resno, podpora Fibi pa se je prav tako zmanjšala. | Foto: Predsednik KZS Matej Erjavec občutil grožnje s strani Fibe. Zdaj jih na zvezi ne jemljejo več resno, podpora Fibi pa se je prav tako zmanjšala.

 

Nato je Erjavec nadaljeval in se navezal, koliko se boji novih groženj s strani Fibe: "Zdaj v drugem poskusu te grožnje drugače jemljemo. Imamo več jajc, da se temu upiramo. Vam pa lahko citiram Baumanna, ki je rekel, da jim je vseeno, koliko reprezentanc bo recimo igralo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Če jih ne bo 125, jih bo 118. Lani smo jemali besede odgovornih Fibe bolj resno. Morda me bo to, kar bom zdaj rekel, stalo ali pa našo zvezo: z moje strani jim ne dajem več pretirane podpore. Nimajo kredibilnosti. Če bi jo imeli, bi potegnili asa iz rokava. Torej finance in največjo evropsko klubsko ligo prevzeli. Regionalne zveze, ki se stalno sestajamo, se nenehno gledamo. Saj še ne vemo, kdo bo v tej ligi prvakov sploh igral."

 

Da je Fiba v v tem primeru skrajno neresna, pove podatek, da so ob predstavitvi lige prvakov poudarili, da ne bodo delovali kot ECA in ne bodo podeljevali wild cardov. "Štel bo športni rezultat," so govorili. "Kaj kmalu sta v ligi prvakov že dobila prostor grška Aris in Paok, čez 14 dni pa še zagrebška Cibona, ki je bila denimo osma v ligi ABA, hrvaškega prvenstva pa še nekaj časa ne bo konec. To vse pove o iskrenosti lige," pravi direktor Uniona Olimpija Matevž Zupančič.

 

Riba smrdi pri glavi, pravi pogosto uporabljena fraza in Fiba dejansko ne dela po kopitu, ki bi bil najbolj smotrn. Če so že postavili ime njenega novega tekmovanja po vzoru nogometne lige prvakov, bi morali urediti tudi druge podrobnosti. V prvi vrsti je njena spirala drugače obrnjena kot pri Uefi, kjer denar odteka proti klubom in zvezam. Saj se spomnite, da je morala Slovenija plačati kar šest milijonov evrov kotizacije, da je gostila EuroBasket 2013 - sprva je Fiba hotela še dva dodatna milijona. To vam veliko pove o njenih principih.

 

Za manjše sredine bi moral biti rešen sistem odškodnin

 

Luke Dončića v Sloveniji niso mogli zadržati. | Foto: Luke Dončića v Sloveniji niso mogli zadržati.

 

Ena od ključnih stvari, ki bi pomagala, zlasti nekoliko manjšim sredinam, bi morala biti urejenost odškodnin. Tako, kot je to v nogometu. Da bi potemtakem klubi, ki so v mladih letih vzgajali košarkarja, ob nadaljnjih prestopih košarkarja prejemali delež odškodnine. Pri klubih je zdaj nenehno prisoten strah, saj lahko vsak košarkar ob polnoletnosti podpiše pogodbo s katerimkoli klubom, prvotni pa prejme minimalno odškodnino.

 

"Najbolj pomembna stvar, ki jo ima slovenski klub, je prostor za minutažo. Da lahko mladi veliko igrajo. Zame je največja težava, da so v tujini Jurij Macura, Luka Dončić ... Vsi ti fantje morajo imeti srečo, da v tujini dobijo pravo priložnost, razen če so ekstra talenti. Nikoli pa ne bo dobil takšne, kot če bi bil iz tiste države, v kateri nastopajo. Prav tako se pripadnost do reprezentance pri teh mladih izgublja. Bistveno lažje bi bilo, če bi bili naši klubi v boljših tekmovanjih," razmišlja Lorbek.

 

In kako je Olimpiji recimo uspelo pred sezono zadržati nadarjenega Blaža Mesička? "Ravno to, da smo mu obljubili dober poligon za razvoj in prostor na parketu v ligi ABA in Eurocupu. Pri nas nimamo veliko kredita, da bi forsirali mlade in hkrati lovili rezultat. V našem klubu damo mladim veliko priložnosti. A hkrati vsi od nas zahtevajo, da smo državni prvak. Če je Rado omenil Dončića in Macuro, lahko povem, da smo se po glavi metali, da bi bila pri nas, vendar so bile ponudbe iz tujine predobre," je dejal Zupančič.

 

Erjavec bo vztrajal, da klubi od začetka igrajo v prvenstvu

 

 | Foto:

 

Evropska tekmovanja so tista, ki mlade še zadržujejo v Sloveniji, kjer pa bodo morali vsi klubi v novi sezoni državnega prvenstva igrati od začetka naprej. In to ne diši tistim sredinam, ki bodo nastopale v regionalni ligi ABA ter še v kakšnem od evropskih tekmovanj. Igrati tri tekme na teden namreč odpira kadrovsko in finančno problematiko.

 

Predsednik Erjavec je trdno odločen, da bodo klubi igrali v prvenstvu od začetka, pri Olimpiji in Krki pa imajo za zdaj drugačno mnenje.

 

"Ta ideja je vsiljena, saj ne vemo, kako bo pila vodo. O tem se debatira na široko. Če bi Olimpija izgubila mesto v ligi ABA in ne bi bila v evropskih tekmovanjih, bi igrala od začetka. Zakaj bi preprečili nekomu, ki ima evropske ambicije? Veliko se govori, da se vse več otrok vpisuje v smučarske skoke. Razumljivo je, da se, ker je Peter Prevc najboljši na svetu. Če bi bil le državni prvak … Ne smemo izgubiti stika z Evropo. Če bodo imeli nadarjeni slovenski košarkarji na voljo le državno prvenstvo, ne bomo mogli zadržati Mesička, Vlatka Čančarja in podobne. Mora biti konsenz klubov, lige in zveze," razlaga Zupančič.

 

Erjavec na drugi strani vztraja: "To je bila primarna odločitev klubov. Res je, Olimpiji in Krki je bilo malce vsiljeno (večina je glasovala za to, da so vsi v ligi že od začetka, op. p.). Tega se zavedamo. Idejo podpiramo iz razloga, ker mislimo, da mora biti državno prvenstvo baza. Ali bodo klubi  sploh igrali v treh tekmovanjih? Očitno ne, razen če Olimpija ne bo dobila wild carda. Če bo prišlo do tega, da bo kdo igral v treh tekmovanjih, bomo našli sistem, da bo koeksistiralo ta dva kluba in ostale v naši ligi. Od tu naprej proti ligi ABA in evropskim tekmovanjem. Eden od razlogov, zakaj stremimo k tej ideji, je tudi ta, da nam je FIBA ves čas obljubljala, da bodo državna prvenstva tista, ki bodo dajala mesta v evropskih tekmovanjih. Vemo, kje smo s tem problemom. Mimo nas so se pogovarjali z ligo ABA. Ko jim je ta obrnila hrbet, so se spet z nami. Dokler sem jaz predsednik in bo takšna odločitev večine klubov, bodo vsi igrali od začetka, sicer pa so poti jasne."

 

EuroBasket naredil več škode kot koristi

 

Domači EuroBasket 2013 je naredil klubom veliko škode. | Foto: Domači EuroBasket 2013 je naredil klubom veliko škode.

 

Vsi so se strinjali, da je evropsko prvenstvo leta 2013, ki ga je gostila Slovenija, naredilo slovenski košarki veliko škode, saj se v tistem času ni posvečalo razvoju klubov, ligi in mladim. Fokus je bil le na članski reprezentanci, vse ostalo pa se je pozabilo. In prav dvig kakovosti v mladih reprezentancah je nujen, da bo slovenska košarka blestela.

 

V preteklosti so naši mladi košarkarji celo dvakrat osvojili evropsko prvenstvo (2000 na Ohridu in 2004 v Brnu), zdaj pa so nekatere selekcije celo v B divizijah. Absurdno je, da so v slovenski ligi nosilci košarkarji stari okoli 40 let, trenerji v mlajših kategorijah pa vse več pozornosti namenjajo, kako priti do rezultatov in ni prave težnje k razvoju mladih.

 

Košarkarska zveza Slovenije je po mnenju Erjavca tu storila korak naprej in usposablja trenerje, ki nato pri nas skrbijo za regijsko selekcioniranje, za dobrobit košarke pa so pripravljeni sodelovati tudi s tistimi, ki so v slovenski in evropski košarki pustili pečat - Lorbek, Zmago Sagadin, Iztok Rems.

 

"Na izvršnem odboru KZS sem dal idejo, da bi naredili strateški svet in povezovali našo voljo do dela z izkušnjami ljudi, ki so druga generacija in so dale veliko stvari že čez. Če jih povežemo z nami mlajšimi, lahko krasno sodelujemo. Nimam težav vprašati vseh treh, kaj je dobro za slovensko košarko. Te informacije bom sprejel ter procesiral. Ne bo nujno, da jih bom uporabil, ampak se bom posvetoval še s kom. Nobenega zadržka ni, da ne bi bilo takšnega sodelovanja. Še Rado mi je dal številko in mi rekel, da ga lahko kadarkoli pokličemo."

 

Od besed pa k dejanjem, da se bo negativen predznak, ki je prisoten v slovenski klubski košarki, začel brisati, čeprav se vsi zavedajo, da bodo potrebovali ogromno čistila, da ga bodo izbrisali.

Ne spreglejte