Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
23.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zmaji

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 23.11

7 let, 12 mesecev

Košarkarji Olimpije po 55 minutah težke bitke z dvignjenimi rokami

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V izjemno razburljivi tekmi lige ABA so košarkarji Olimpije proti Budučnosti prišli do zmage šele po treh podaljških in tako unovčili pomembno zmago v boju za evropska tekmovanja.

Po izpadu iz evrolige so košarkarji Uniona Olimpije vse sile uperili le v ligo ABA, preko katere si bodo skušali priboriti vstopnico za evroligo ali Eurocup. In eden od konkurentov za evropska mesta je tudi Budućnost, s katerimi so se Ljubljančani pomerili v 13. krogu, zato je bilo za pričakovati nekoliko raztrgano igro. Nekako so se zadržano lotili tekme in po vodstvu s 4:3 nemočno gledali goste, ki so po delnem izidu pobegnili na 12:4. Najbolj nevaren je bil nekdanji Partizanovec Čedomir Vitkovac, ki je v prvi četrtini dosegel kar deset točk.

Olimpija je delala preveč napak, vse preveč pa je bilo zgrešenih metov. Po prvih desetih minutah, ko je bil rezultat 20:16 za Črnogorce, je imela met iz igre vsega 43-odstoten (6:14). Če napad ni stekel tudi v drugi četrtini, so pa zeleno-beli svoje dodali v obrambi. Gostom so dihali za vrat in jih večkrat prisilili, da so iz neizdelanih metov zaključevali napade. Po zaslugi dobre obrambe je četa Saša Filipovskega po dolgem času izenačila pri 23:23, ko je bil uspešen kapetan Teemu Rannikko, ki na zadnjih tekmah zaradi pretresa možganov ni igral. Zelo dobro se je v obrambnih nalogah trudil Finec Sasu Salin, ki je kot edini prebil celoten prvi polčas na parketu. Prav po njegovih točkah je Olimpija po začetnih 4:3 vnovič vodila pri rezultatu 26:25, prvi polčas pa dobila z 32:30. In ravno obramba je Olimpiji prinesla v 27. minuti prednost osmih točk (43:35). Nekako je bilo čutiti, da so Zmaji dobili veter v krila, vendar nato v pičli minuti dovolila Budućnosti, da je naredila delni izid 7:0. V napadu je bilo vse preveč izgubljenih žog in nerazumljivih potez kakor tudi zgrešenih 'zicerjev'. K sreči so raztrgano igrali tudi košarkarji iz Podgorice, skupaj pa so v tretji četrtini dosegli pičlih 23 točk (11:12).

Boljše čase je napovedal z ukradeno žogo in prvimi tremi točkami – koš ter še dodatni prosti met – Klemen Prepelič, ki je popeljal Olimpijo do vodstva s 46:42. Budućnost skoraj tri minute ni dosegla točke, svoj trenutek pa je dočakala po nešportni osebni napaki Baynesa nad Bunićem pod ljubljanskim košem. Darilo so črnogorski prvaki s pridom izkoristili ter izenačili na 46:46 sedem minut pred koncem tekme. Vse bolj razigran je znova postajal Vitkovac, na katerega je Bubnić prevečkrat pozabil, kar je znal izkušeni košarkar z meti od daleč izkoristiti. Na srečo je postajal vse bolj vroč tudi Rannikko, medtem ko je racionalni Baynes pri vodstvu s 54:53 prišel do dvojnega dvojčka (10 točk in 10 skokov – na koncu 14 - 11).

Da gre za izjemno pomembno tekmo, smo se prepričali v zaključku, ko so košarkarji obeh ekip grizli v obrambi, da bi le prišli do tako želene zmage. Minuto in osem sekund pred koncem je bil izid poravnan pri 58:58. Svoje priložnosti domači niso izkoristili, na srečo pa je sodniška trojka vendarle popravila svojo odločitev, potem ko sprva 14,1 pred koncem ni dosodila korakov Bunića – slednji je v tej akciji dosegel koš. Tako je imela Olimpija napad za zmago. Kapetan Rannikko je deset sekund pred zadnjim zvokom sirene izsilil osebno napako in hladnokrvno zadel prosta meta za 60:58. Na drugi strani je Mihailović vzel vajeti v svoje roke in pri prodoru dobil udarec Salina. Tudi on je bil natančen pri obeh poskusih. Olimpija je imela sicer 3,7 sekunde še časa za napad, vendar je bila neuspešna in sledil je petminutni podaljšek.

Tako kot v četrti četrtini smo tudi v dodatnem času videli izenačeno igro. Največ preglavic sta Filipovskemu povzročila peti osebni napaki Bubnića in Baynesa. Nerešljivi uganki sta bili Mihailović in Vitkovac. Slednji je 52,1 do konca popeljal Budućnost do prednosti dveh točk pri 68:66, v napadu Olimpije pa se je na liniji prostih metov znašel mladi Alen Omić in zdržal pritisk ter izenačil. Miren je bil nekaj trenutkov kasneje tudi Blažič, ki je poravnal na 70:70 in sledil je nov podaljšek.

Izenačeno stanje smo spremljali tudi v drugem dodatku, v katerem je 34 sekund pred koncem izkušnje uveljavil Vitkovac s četrto trojko in 29 točko za 80:77, kasneje pa je zadel še dva prosta meta za 82:79. Olimpija je imela v zaključku 50. minute priložnost za izenačenje. Pričakovano je sledila osebna napaka nad Rannikkom, ki je prvi prosti met zadel, drugega namerno zgrešil, česar gostje niso pričakovali, sam pobral odbito žogo in izsilil še tretji podaljšek (82:82). V tem pa je športna sreča le bila na strani slovenskega predstavnika, za katerega je v končnici dobro igral v napadu Omić. Na veliko veselje navijačev pa je bilo vsega konec 3,5 sekunde pred koncem, ko je Blažič zadel prosti met za 95:92, Budućnost pa je imela premalo časa, da bi prišla še do četrtega podaljška.

Ne spreglejte