Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
26. 8. 2016,
16.55

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Eric Spoelstra NBA Goran Dragić Goran Dragić

Petek, 26. 8. 2016, 16.55

2 leti, 8 mesecev

Obisk trenerja Miami Heat in Gorana Dragića Erica Spoelstre

Kaj si o igranju za reprezentanco misli trener Gorana Dragića v ligi NBA?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Eric Spoelstra, trener Miami Heat | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Slovensko košarkarsko reprezentanco manj kot teden dni loči od začetka kvalifikacij za EP. Na obisk k motorju ekipe in prvemu zvezdniku Goranu Dragiću je prišel njegov trener iz lige NBA Eric Spoelstra, ki je navdušen nad vnemo slovenskih košarkarjev na treningih.

Prvi slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić se je po lanskem premoru v letošnjem poletju znova vrnil v reprezentanco. Njegovo klub iz lige NBA Miami Heat je za svojega košarkarja postavil nekaj pogojev, njegovo pripravljenost pa je v Maribor prišel preverit glavni trener Eric Spoelstra.

"Želel sem videti Gorana Dragića, da se naučim, od kod prihaja in kaj več o njem. On je za Miami zelo pomemben člen. Pri Miamiju so igralci kot del velike družine. Rad imam Gorana. Zdaj sva si veliko bližje, ker že dve leti igra za Miami. Je zelo kakovosten košarkar, z izjemnim karakterjem in veliko drugimi stvarmi, ki ga delajo unikatnega," je Spoelstra dejal o 30-letnem Dragiću.

Kdo je Eric Spoelstra?

45-letni Američan Miami vodi od leta 2008, v tem času pa je klub pripeljal do dveh naslovov v ligi NBA, še enkrat pa se je naslova veselil kot pomočnik. Preden je samostojno prevzel Vročico, je opravljal vlogo pomočnika pri Patu Rileyju, zdajšnjemu predsedniku Miamija.

Goran Dragić se za razliko od lanske sezone letos pripravlja s slovensko košarkarsko reprezentanco. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Goran Dragić se za razliko od lanske sezone letos pripravlja s slovensko košarkarsko reprezentanco. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Že lani so vedeli, da bo letos igral

Lani je Dragić po mnogo letih izpustil reprezentančno akcijo (nastop na evropskem prvenstvu), saj je z Vročico podpisoval pogodbo kariere (88 milijonov dolarjev oz. 78 milijonov evrov za pet sezon), letos pa so v klubu vedeli, kje bo preživel poletje.

"Podpiramo njegovo igranje za reprezentanco, zato smo prišli, da mu izkažemo podporo. Vemo, kako veliko Goranu pomeni reprezentanca. Lani je bil v drugačnem položaju, saj se je pogajal za novo pogodbo. Že lansko poletje smo se pogovarjali za letošnje poletje in njegovo igranje za reprezentanco," je o nastopu Dragića za reprezentanco dejal 45-letni trener.

Kaj si od Spoelstra želi od Dragića v prihodnji sezoni lige NBA?

Dragić je v Miamiju do zdaj odigral sezono in pol. V sredini februarja 2015 se je zaradi želje po naslovu iz Phoenix Suns preselil na Florido. Privajanje na novo okolje je trajalo skoraj eno sezono, prosto poletje pa je za Dragića predstavljalo večjo težavo, saj je pravi ritem ujel šele po februarskem All-Star premoru. Spoelstra si želi, da bi Dragič v tem ritmu tudi nadaljeval.

"Skupaj smo šli že čez veliko stvari, in sicer skozi sezono, ko nismo prišli v končnico in lani, ko smo upravičili pričakovanja in prišli do drugega kroga končnice. Od njega pričakujem še več kot po All-Star premoru, ko je začel kazati dobre predstave in je ujel pravo formo. Ko menjaš klub, potrebuješ čas, da se privadiš," pravi Spoelstra, ki si je v Mariboru ogledal tudi lažji trening slovenske košarkarske reprezentance

Eric Spoelstra in Dragić pri Miamiju sodelujeta od februarja leta 2015. | Foto: Guliverimage/Getty Images Eric Spoelstra in Dragić pri Miamiju sodelujeta od februarja leta 2015. Foto: Guliverimage/Getty Images

Treniral tri slovenske košarkarje

Spoelstra ima že veliko izkušenj s slovenskimi košarkarji. V svojem obdobju pri Miamiju je v moštvu ob Goranu Dragiću nekaj časa igral tudi brat Zoran, sredi lanske pa je moštvo okrepil še izkušeni Beno Udrih. Spoelstra je treniral eno tretjino vseh slovenskih košarkarjev v ligi NBA.

Lahek slovenski trening enak kot pravi v ligi NBA

Tega je vodil selektor Igor Kokoškov, ki tako kot Spoelstra deluje v ligi NBA. Tam je pomočnik pri Detroit Pistons.

"Videl sem samo lahek trening, kjer so metali na koš. Želel bi si, da bi moji košarkarji s tako vnemo delali na treningu. Tako bi bil videti naš običajen trening. Zvečer bom videl šele pravi trening. Res delajo trdo," je o pripravah slovenskih košarkarjev, ki jih pred začetkom kvalifikacij za EP čaka le še sobotna pripravljalna tekma proti Črni gori v Stožicah, dejal Spoelstra.

Ameriški trener si bo ob trenignih pogledal tudi tekmo Slovenije v Stožicah proti Črni gori. | Foto: Vid Ponikvar Ameriški trener si bo ob trenignih pogledal tudi tekmo Slovenije v Stožicah proti Črni gori. Foto: Vid Ponikvar

Kvalifikacije se za Slovenijo začnejo 31. avgusta

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo Slovenijo čaka šest tekem, za napredovanje pa se bo bojevala s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo.

Z vsako reprezentanco bo Slovenija odigrala dve tekmi, eno doma in eno v gosteh, najboljši dve reprezentanci pa se bosta uvrstili na evropsko prvenstvo prihodnje leto.

 

Daljši pogovor s Spoelstro si boste na Sportalu lahko prebrali jutri zjutraj. V njem je trener Miami spregovoril tudi o Benu Udrihu (pred kratkim je podpisal pogodbo z Miamijem) in Zoranu Dragiću, ki ga je prav tako treniral nekaj časa in o odnosu s slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom.
Ne spreglejte