Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
5. 4. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 reprezentanca Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Igor Kokoškov

Sreda, 5. 4. 2017, 16.15

6 let, 7 mesecev

Intervju s slovenskim košarkarskim selektorjem

Igor Kokoškov: Za nas je velik plus, da bo Luka Dončić z nami

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Igor Kokoškov | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Za slovensko košarkarsko reprezentanco bo letos spet na vrsti poletje z večjim tekmovanjem. Selektor Igor Kokoškov, čeprav v ligi NBA opravlja vlogo pomočnika trenerja pri Utah Jazz, nenehno razmišlja o naši izbrani vrsti. V intervjuju za Sportal se je med drugim dotaknil tudi vzhajajoče zvezde Luka Dončića, sodelovanja z Goranom Dragićem, reševanja preglavic na mestu krilnega centra, kjer razmišlja tudi o srbskem košarkarju Igorju Marinkoviću, ki ima slovenske korenine, ter tega, kako se lotiti evropskega prvenstva …

Srbski košarkarski strokovnjak Igor Kokoškov je lani prevzel vodenje slovenske članske reprezentance in jo uspešno popeljal skozi kvalifikacije. Letos ga čaka povsem drugačen test. Najprej bo poskušal slovenske košarkarje voditi prek skupinskega dela v izločilne boje, ki bodo v Turčiji. Nasproti jim bodo ob domači izbrani vrsti stale še Francija, Grčija, Islandija in Poljska. Kot prvi članski selektor bo imel priložnost voditi enega od največjih talentov košarke Luko Dončića, ta je potrdil udeležbo v letošnji reprezentančni akciji. Hkrati je vesel, da bo imel v ekipi dva kreatorja igre. Sodelovanje Gorana Dragića in Dončića vidi kot pozitivno lastnost slovenske ekipe.


"Spremljam košarkarje in njihove igre v klubih. Sestavljamo širši seznam igralcev. Vse gre po načrtu. Postavljen je načrt za vse poletje. Gremo korak za korakom." | Foto: Vid Ponikvar "Spremljam košarkarje in njihove igre v klubih. Sestavljamo širši seznam igralcev. Vse gre po načrtu. Postavljen je načrt za vse poletje. Gremo korak za korakom." Foto: Vid Ponikvar Z Utah Jazz ste si že nekaj časa nazaj priigrali končnico, zato ste v klubu verjetno zadovoljni?
Pred nami so še štiri tekme in končnica. Zadovoljni smo. Cilj je bila končnica, to nam je uspelo. Gledamo, s kom bomo igrali. Za naše mlado moštvo je to nova izkušnja.

Koga bi si v prvem krogu končnice želeli?
Težko je preračunavati. Najmanj si želimo Oklahomo. Videti je, da bomo igrali z Los Angeles Clippers, lahko tudi s Houstonom. Vendar se s tem ne ubadamo, ampak smo osredotočeni le nase.

Pritiska verjetno ne boste imeli?
Pritisk je vedno, če si nekaj želiš. Pritisk smo čutili, ker smo imeli cilj, da se uvrstimo v končnico. Z vsemi lahko merimo moči. Vemo, da nismo favoriti za osvajanje lovorike. V tem segmentu res ne čutimo pritiska.

Trenutno imate vlogo pomočnika trenerja v ligi NBA. Ali je vaša želja postati glavni trener kakšne od ekip v najmočnejši ligi na svetu?
Tega se ne ve. Težko je predvideti. Zadovoljen sem tukaj. Organizacija je odlična. Vsega ne moreš predvideti. Morda se to lahko zgodi. Vplivam lahko le nase in na svojo pripravljenost. Za vse preostalo vplivajo tudi okoliščine.

"Poklical bom Boštjana Nachbarja. Možnosti, da bo igral, je malo. Zelo ga spoštujem. Lani sva že govorila, ko je razmišljal o pokoju. V Španiji ima odlično sezono. Po pogovoru iz lanskega leta so zelo majhne možnosti, da bi igral." | Foto: Sportida "Poklical bom Boštjana Nachbarja. Možnosti, da bo igral, je malo. Zelo ga spoštujem. Lani sva že govorila, ko je razmišljal o pokoju. V Španiji ima odlično sezono. Po pogovoru iz lanskega leta so zelo majhne možnosti, da bi igral." Foto: Sportida Kako usklajujete delo z Utahom in slovensko reprezentanco?
To je dodatna obveznost, ki jo imam že 12 let. Najprej sem bil dve leti s srbsko reprezentanco z Željkom Obradovićem, potem osem let z gruzijsko, zdaj dve leti s slovensko. Imam dve sezoni v eni. Vsak prosti čas izkoristim za dodatno delo. Vrsto let sem navajen tako delati, zato ni zame to nič novega. Z igralci sem v stiku, tudi s strokovnim štabom. Nisem prvi in ne zadnji trener, ki dela na takšen način.

Kaj ste razmišljali o slovenski reprezentanci?
Spremljam košarkarje in njihove igre v klubih. Sestavljamo širši seznam igralcev. Vse gre po načrtu. Postavljen je načrt za vse poletje. Gremo korak za korakom. Reprezentance nam potrjujejo termine za kontrolne tekme. Pomembno je, da so igralci zdravi in da dobro končajo sezono.

Kdaj bo znan širši seznam?
Tisti, ki bo dostopen medijem, bo objavljen nekaj dni po koncu slovenske končnice. To je pošteno in ni nič novega. Pošteno je do igralcev v slovenskem prvenstvu, saj jim s tem damo vedeti, da jih spremljamo. Zberemo se 19. julija.

Na kaj boste pozorni pri sestavi reprezentance? Izkušnje, kakovost, mladost?
Abstraktno vprašanje in podam lahko le abstrakten odgovor. Mislim, da je pomembno, da ima moštvo identiteto. Tu ne bo veliko sprememb. To ni povezano z mano, saj se je sistem ustvarjal že prej z Božidarjem Maljkovićem in Juretom Zdovcem – torej da igramo agresivno košarko z visokim tempom. Igrati moramo hitreje. Lani nismo imeli težav pri doseganju košev. Morali bomo bolje braniti. Ustvariti moramo dobro harmonijo. Ekipe ne bomo pomladili, da bi s tem iskali alibi za poraze. Naredili bomo mešanico izkušenih in mladih.

"Kaj ne bi bil vesel … Luka je ime, ki prihaja. Za seboj ima odlično sezono v evroligi in španskem prvenstvu. Prav tako ima lepo medijsko pozornost, zahvala gre vam novinarjem. Za reprezentanco je dobrodošlo, da bo igral in bo z nami. Za njega je dobrodošlo, da ima dobro sezono in je zdrav." | Foto: Sportida "Kaj ne bi bil vesel … Luka je ime, ki prihaja. Za seboj ima odlično sezono v evroligi in španskem prvenstvu. Prav tako ima lepo medijsko pozornost, zahvala gre vam novinarjem. Za reprezentanco je dobrodošlo, da bo igral in bo z nami. Za njega je dobrodošlo, da ima dobro sezono in je zdrav." Foto: Sportida Kako boste reševali mesto krilnega centra, kjer smo najbolj šibki. Lani ste poskusili z Edom Murićem. Kako bo letos?
Imam možnosti, vendar ni pošteno do igralcev, da se karte odpirajo. Obstajajo različne možnosti. Do zadnjega trenutka bomo imeli vse odprto. Nič novega. Nekdaj je bil to eden od  najboljših položajev v slovenski reprezentanci . Edo je lani opravil odlično delo. Če nečesa nimamo, ne moremo narediti. Edo je igralec, ki lahko pokriva tudi štirico. Igrali bomo s tistim, kar imamo. Nekaj možnosti je. Vzeli bomo tisto, ki bo prosta.

Kakšna je zgodba z Boštjanom Nachbarjem, ki odlično igra v španskem prvenstvu, pa čeprav je rekel, da je končal reprezentančno pot?
Poklical ga bom. Možnosti, da bo igral, je malo. Zelo ga spoštujem. Lani sva že govorila, ko je razmišljal o pokoju. V Španiji ima odlično sezono. Po pogovoru iz lanskega leta so zelo majhne možnosti, da bi igral. A bo ostal v košarki, ker ima veliko ponuditi. Pogovorila se bova, vendar ne pričakujem veliko.

Kako gledate na igre Igorja Marinkovića, ki je zelo razpoložen v regionalni ligi ABA in ima ob srbskem tudi slovensko državljanstvo? Njegovo igralno mesto pa je prav na krilnem centru …
Za seboj ima odlično sezono. Pri njem je težava zvezdica, za Slovenijo pa lahko igra le en naturalizirani košarkar. Ni edini, ki lahko. Na seznamu je in je ena od možnosti. Dobro bomo proučili, kaj je dobrodošlo za slovensko reprezentanco v tem trenutku in kaj v prihodnje. O Marinkoviću zagotovo razmišljam.

"Najmanjša težava je vključiti dva dobra igralca. Gorana kot izkušenega košarkarja vidim v vlogi mentorja, da bo Luka kot novinec v reprezentanci postal boljši košarkar." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Najmanjša težava je vključiti dva dobra igralca. Gorana kot izkušenega košarkarja vidim v vlogi mentorja, da bo Luka kot novinec v reprezentanci postal boljši košarkar." Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Dončić je fant, ki ga slovenska javnost z nestrpnostjo pričakuje v dresu slovenske reprezentance. Večkrat je že potrdil, da bo letos prišel. Sta se že morda spoznala?
Spoznala se še nisva, sva pa se slišala. Niti nisem imel še te časti, da bi ga treniral.

Verjetno se veselite, da ga boste zdaj vendarle imeli pod svojim okriljem?
Kaj ne bi bil … Luka je ime, ki prihaja. Za seboj ima odlično sezono v evroligi in španskem prvenstvu. Prav tako ima lepo medijsko pozornost, zahvala vam novinarjem. Za reprezentanco je dobrodošlo, da bo igral in bo z nami. Za njega je dobrodošlo, da ima dobro sezono in je zdrav.

Ali se v ZDA veliko govori o njem, saj ga nekateri vidijo zelo visoko na naboru za ligo NBA leta 2018?
Ne govori se dnevno na ESPN, kot se govori v Sloveniji, ampak je tema pogovorov. Zlasti o tem, kakšen talent je. Tisti, ki se ukvarjajo s skavtingom, zelo dobro vedo, kdo je Luka in česa je zmožen. Luka je na tem seznamu zelo visoko uvrščen.

Kako ga boste vključili v moštvo? Na mestu organizatorja igre boste imeli zdaj dva košarkarja, ki znata kreirati, če gledamo še kapetana Gorana Dragića …
Nikdar ni težava, če imaš veliko dobrih igralcev. Luka ni organizator igre, ampak košarkar, ki kreira igro. Položaj, na katerem bo, bo povezan z obrambo, nihče pa mu ne more vzeti njegovega kreiranja v napadu. V košarki imaš veliko košarkarjev, ki so na mestu številka ena, a niso kreatorji. Luki ni treba biti na mestu enke, da bi bil kreator igre. Luka je kreator in tega mu nihče ne more vzeti. Verjamem, da se bo odlično vklopil. Vračam se na začetek odgovora, da nikdar ni težava imeti veliko dobrih košarkarjev.

Zoran Dragić zaradi poškodbe in operacije kolena ne bo mogel pomagati slovenski reprezentanci na EuroBasketu. | Foto: Vid Ponikvar Zoran Dragić zaradi poškodbe in operacije kolena ne bo mogel pomagati slovenski reprezentanci na EuroBasketu. Foto: Vid Ponikvar Z njima boste imeli več kombinacij v napadu …
To bo najmanjša težava, vkomponirati dva dobra igralca. Gorana kot izkušenega košarkarja vidim v vlogi mentorja, da bo Luka kot novinec v reprezentanci postal boljši košarkar.

Kaj ste se kaj pogovarjali z Luko?
Ker igra za klub, se o reprezentanci ne pogovarjamo, niti si ne obljubljamo drug drugemu veliko. Ne bi bilo pošteno. Njegova glavna ekipa, ki mu plačuje račune, je Real. Njegova trenutna prednostna naloga je Real. Ko bo končal sezono, bomo govorili o reprezentančnem poletju in privilegijih. V tem trenutku reprezentanca ni njegova prioriteta, niti ni nobenega drugega košarkarja.

Ste v stiku z Goranom Dragićem?
Videli smo se na začetku sezone, ko smo igrali drug proti drugemu, od takrat se le slišimo. Ni razlike med Dončićem, Goranom, Murićem … Zelo malo govorimo o reprezentanci. Njegova prioriteta je Miami, da tam igra dobro, kot mu to tudi uspeva. Po koncu sezone bomo lahko vse govorili.

Kakšen hendikep bo odsotnost njegovega brata Zorana, ki si je poškodoval koleno?
Žal mi je, da se je to zgodilo. Želim mu čimprejšnje okrevanje, da bo lahko spet igral in bomo imeli mi od tega potem korist. A je pri športu vedno tako, da moraš v danem trenutku razmišljati o tistih, ki so ti na voljo. In za njih bo velik izziv, da zapolnijo vrzel.

Ali bo strokovni štab isti oziroma bo letos Jaka Lakovič vseskozi z ekipo?
Jaka Lakovič bo z nami od začetka do zadnjega dneva. Lani je bil na žalost zaradi osebnih razlogov odsoten. Z njim bomo pridobili kakovost.

"Jaka Lakovič bo z nami od začetka do zadnjega dneva. Žal mi je, da ne bo Matjaža Smodiša." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Jaka Lakovič bo z nami od začetka do zadnjega dneva. Žal mi je, da ne bo Matjaža Smodiša." Foto: Grega Valančič/Sportida Boste pogrešali Matjaža Smodiša, ki ne bo imel več vloge direktorja reprezentance, potem ko skupaj z vodstvom Košarkarske zveze Slovenije presenetljivo niso našli skupnega jezika? Lani ste poudarjali, kako pomembna figura je, in ga celo postavili na klop, da bi igralci imeli ob sebi spoštovanja vredno osebo, ki je v košarki veliko dosegla …
Kar sem rekel takrat, mislim tudi zdaj. Žal mi je, da ga ne bo. Lani smo končali en ciklus in tudi njegove so zasluge za uspeh v kvalifikacijah. Cenim ga kot osebo in košarkarskega delavca. Zagotovo bo ostal v košarki in bo uspešen. To je bilo zunaj mojih domen in žal mi je. Ekipe ne bomo gradili na trenerju Kokoškovu, na pomočniku ali vodstvu. Najbolj pomembni so igralci.

Kako gledate na skupino na Finskem (Finska, Francija, Grčija, Islandija in Poljska)?
Precej težka je. Vsak, ki spremlja evropska prvenstva, ve, da so vse tekme izziv. Ena tekma lahko spremeni potek dogodkov in da potem sliko vsega leta. Slovenija je na primer dobro igrala leta 2015, potem je prišla Latvija in je izgubila. Slika je bila zaradi tega slabša, čeprav ni bilo pravično, ker je ekipa pod Zdovcem igrala zelo dobro. Tu imamo Finsko kot domačinko, Poljska je fizično dominantna. Marcin Gortat ne bo igral, vendar tudi brez njega Poljaki igrajo dobro. Prva tekma je pomembna.

Igramo še s Francijo, ki spada med kandidate za medaljo. Prav tako Grčija. Ne bo lahko. Ne bomo preračunavali. Naša filozofija je, da dobimo vsako četrtino. Ne obljubljamo veliko. Obljubljamo, da bomo dobro pripravljeni in imeli misel, da zmagamo vsako tekmo. Turnir je povsem drugačen kot kvalifikacije.

Bo tudi Slovenija kandidatka za medaljo?
Obljub ne dajem. S tem se ne ukvarjam. Ne moreš obljubiti tistega, česar ne moreš izpolniti. Obljubljam, da bomo srce pustili na parketu in se dobro pripravili na prvenstvo. Vse drugo ni v naši domeni.

Ne spreglejte