Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 2. 2012,
22.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga ABA Helios Zagreb Klemen Prepelič

Petek, 3. 2. 2012, 22.19

8 let

Helios proti Zagrebu prekratek za koš Prepeliča

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Košarkarji Heliosa so imeli v ligi ABA lepo priložnost, da bi doma premagali bistveno večji Zagreb. Zmago so imeli praktično že v žepu, a so bili v končnici premalo zbrani za veliki met.

Podoba domžalskega moštva je ob začetku meseca februarja bistveno drugačna kot ob začetku sezone, ko je bilo oscilacij v igri čete Zmaga Sagadina bistveno več. Te so sedaj mladi košarkarji Heliosa nekoliko omilili in postali bolj kompaktni na parketu, a se še vedno pojavljajo ob nepravih trenutkih. Razumljivo je, da iz tekme postajajo tudi bolj agresivni, kar smo lahko videli prav tako proti favoriziranemu ter veliko bogatejšemu Zagrebu, proti kateremu so začeli odlično. Zelo razpoložen je bil uvodoma ameriški organizator igre pri Domžalčanih D.E. Gay. Po njegovih dveh trojkah so domači sprva vodili s 13:8, nato pa še s 24:17. Prednost sedmih točk je bila nato tudi po vnovični trojki nadarjenega Klemna Prepeliča (33:26), a se je potem "le" zgodil tisti znani padec.

Gostje iz Zagreba so s consko obrambo povsem zmedli "barvarje", ki so sicer nekajkrat imeli priložnost za lahek koš, vendar so grešili ter jezili Sagadina. Preobrat je hrvaški predstavnik zrežiral pod taktirko izkušenih Maria Kasuna ter Damirja Markota, ki je v tej sezoni že igral v ligi ABA za Uniona Olimpijo, a jo nato zaradi finančnih težav zapustil ljubljanski klub. Prav slednji je povsem ob zaključku prvega polčasa popeljal Zagreb, za katerega v prvih dvajsetih minutah ni igral Sašo Ožbolt, do prednosti šestih točk, potem ko je zadel trojko za 43:37.

Spet so pravi obraz domači na veselje zvestih navijačev pokazali takoj po prihodu iz slačilnic. Lahko so videli tisto pravo igro Heliosa, ki je v pičlih treh minutah spreobrnil potek dogodkov na parketu hale Komunalnega centra in pri 46:43 prisilil gostujočega trenerja Vladimirja Androića, da je vzel minuto odmora. Povsem razumljivo je bilo, da so se Hrvati zatekli k coni, ki je toliko preglavic povzročala igralcem Heliosa v prvem polčasu. Sprva so se vnovič loviti, a sta jo kaj kmalu razbila Jure Besedič in Sandi Čebular za 60:55, potem ko so Zagrebčani vodili pri 55:54. A so s tovrstno obrambo gostje vztrajali povsem do konca. V zaključku tekme se je v igri znašel tudi Ožbolt, vendar je imel bolj obrambne naloge in bistveno manjšo besedo v napadu.

Zagrebčani so v končnici stavili na izkušnje. Damir Mulaomerović je bil glavni protagonist na zunanjih položajih, Kasun pa pod košem. Po njuni zaslugi je Zagreb 2:28 pred zadnjim zvokom sirene vodil s 77:73. Nekoliko so se v ključnih trenutkih zatresle mlademu Prepeliču, ki je zgrešil dva od štirih prostih metov, a vseeno znižal na 75:77. Nervoza je prišla v kosti tudi Gayu. Američan je prav tako zadel le en prosti met iz dveh poizkusov za 76:77. Z agresivnim pokrivanjem po celem terenu je Prepeliču v naslednji akciji uspelo ukrasti žogo ter 1:17 do konca zabiti za 78:77. Tudi Gay se je kmalu odkupil. S trojko je 26,9 sekunde pred koncem svojemu moštvu zagotovil prednost dveh točk (81:79) in dišalo je po veliki zmagi Heliosa, a je Dražen Bubnić naredil napako, potem ko je nad Gregoryjem Mayem storil prekršek, slednji pa je ob tem zadel še koš. Darilo je May realiziral z uspešno zadetim prostim metom za 82:81. Zadnji udar so imeli tako 18,3 sekunde pred koncem Domžalčani. Žoga je romala v roke mlademu Prepeliču, ki pa je na žalost zgrešil polaganje, čeprav bi lahko sodniška trojka dosodila tudi prekršek nad njim.

Ne spreglejte