Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
13. 5. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Laboral Kutxa Lokomotiva Kuban CSKA Moskva Fenerbahče Evroliga Jaka Blažič

Petek, 13. 5. 2016, 9.28

6 let, 7 mesecev

Dva bogata velikana in Slovenec v iskanju prestiža

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

V evropski klubski košarki je čas, da izvemo, katero moštvo je najboljše na stari celini. Na zaključnem turnirju elitne evrolige so v igri še štiri moštva, svoj pridih pa bo dal tudi Jaka Blažič z Laboral Kutxo.

Že pred finalom je jasno, da bomo v nedeljo v boju za laskavo lovoriko spremljali rusko moštvo, saj prvi polfinalni par sestavljata ruski moštvi CSKA in Lokomotiv Kuban. Drugi polfinale sestavljata turški Fenerbahče in španska Laboral Kutxa, za katero igra Slovenec Jaka Blažič, ki je pred odhodom v Berlin spregovoril za Sportal.

 

Če bi gledali le lovorike, ki so jih klubi v preteklosti osvajali v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, potem bi osrednja vloga favoritov pripadla CSKA. Ta je osvojil šest lovorik, pri dveh je bil kot osrednji igralec prisoten tudi naš Matjaž Smodiš.

 

Moskovski gigant je v četverici, ki bo nastopila na F4, edini že osvojil prestiž. To pa še ne pomeni, da je naslov že njegov, čeprav ima zelo kakovostno zasedbo in povrhu vsega v svojih vrstah MVP evrolige, Francoza Nanda De Cola.

 

Ob CSKA najvišje kotirajo delnice Fenerbahčeja, na čelu katerega je trenerski maček Željko Obradović, ki je bil kar osemkrat prvak evrolige – petkrat s Panathinaikosom, po enkrat pa s Partizanom, Joventutom in Real Madridom.

 

Poleg tega ima Obradović še izjemno raznovrstno ekipo in odlično pokrite vse igralne položaje, vendar so takšne tekme posebne, na končni razplet pa vpliva tudi dnevna forma.

 

Lahko Blažič s soigralci preseneti velikana iz Turčije?

 

Da bodo v pravi formi, računajo v taboru Laboral Kutxe, ki ji bo nasproti stal prav Fenerbahče. Zgodovina je na strani Špancev, ki so v zadnjih sezonah šestkrat premagali Turke, medtem ko so bili ti uspešni dvakrat. Zgodovina danes sicer ne bo igrala vloge, česar se zaveda tudi hrvaški trener na čelu Laboral Kutxe Velimir Perasović. Ta se je kot igralec skupaj z Obradovićem leta 1990 v Argentini z reprezentanco Jugoslavije veselil naslova svetovnih prvakov.

 

Jaka Blažič bo skušal presenetiti favorizirani Fenerbahče. | Foto: Jaka Blažič bo skušal presenetiti favorizirani Fenerbahče.

 

"Moje misli so le pri polfinalnem obračunu. Tekmec ima tri odlične organizatorje igre: Adamsa, Jamesa in Bourousisa (center pri Laboral Kutxi, op. p.). Vedno jih skušam razumeti in to bo ključ naše igre. Vsak, ki je prišel v Berlin, bi rad igral dobro košarko. Moje izkušnje so sicer pomembne, vendar je vsak trener na zaključni turnir prišel z izkušnjami in željo, da ekipo pripelje do finala," pred začetkom finala razmišlja Obradović.

 

"Verjamem, da smo za klub naredili ogromno delo že s tem, da smo se uvrstili na zaključni turnir. Zdaj, ko smo tukaj, so naše sanje, da stopimo še korak višje. Naredili bomo vse, da se uresničijo. Vso sezono smo trdo delali. V evroligi imamo dobro sezono in zasluženo smo tu," pravi Perasović.

 

Na zaključnem turnirju v Berlinu pa Blažič ne bo edini Slovenec, saj bo Damir Javor sodil polfinalni obračun med CSKA in Lokomotiv Kubanom.

Ne spreglejte