Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 10. 2018,
14.04

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA Rick Carlisle

Torek, 23. 10. 2018, 14.04

5 let, 5 mesecev

Atraktivna poteza, pohvale trenerja in povezava s kraljem Jamesom

Dončićeva mojstrska ukana osvojila srca Američanov #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Luka Dončić | Luka Dončić je v uvodnih treh tekmah v ligi NBA dosegel 55 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je v uvodnih treh tekmah v ligi NBA dosegel 55 točk.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić se je v tretjem nastopu v ligi NBA izkazal z 19 točkami in šestimi asistencami, ljubitelji atraktivne košarke pa so najbolj uživali v napadu, v katerem si je privoščil Justina Holidaya. Njegov trik, s katerim je zmedel tekmeca, je pristal na visokem petem mestu najlepših akcij večera. Prislužil pa si je tudi pohvale trenerja, ki je izpostavil njegovo telesno moč.

O tem, kako je Luka Dončić košarkarski zvezdnik, ki za 19 let premore izjemno visoko stopnjo inteligentnosti, so se v noči na torek prepričali člani Chicago Bulls. Najbolj Justin Holiday, ki je v enem izmed napadov pokrival mladega Slovenca, nato pa postal žrtev njegove atraktivne ukane, ki je hitro postala spletna uspešnica.

Luka Dončić
Sportal Izjemni Luka Dončić spet čaral v ligi NBA in premagal Chicago #video

Da je govora o resnični mojstrovini, priča tudi priznanje predstavnikov tekmovanja, ki so njegovo akcijo uvrstili med pet najlepših akcij večera, vse skupaj pa podkrepili s komentarjem, v katerem poveličujejo njegov trik, po katerem je sledila božanska asistenca.

Najlepših deset akcij večera v ligi NBA:

Najbolj jih je navdušila Dončićeva ukana, ko je z lažnim metom tako zmedel košarkarja Chicaga, da ta nekaj trenutkov sploh ni vedel, kje se nahaja žoga. Ko jo je zagledal, je bilo že prepozno, saj je sokolovo oko 19-letnega novinca v ligi NBA opazilo soigralca DeAndreja Jordana, ta pa je nato kronal atraktivno akcijo s košem.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić po "banani": Žoga ne laže! #video

Njegovo podajo so primerjali s slastno mojstrovino in uporabili všečno rimo ''Luka the rookie gives the cookie (novinec Luka je podaril piškotek). S tem se je Dončić še bolj prikupil ameriškemu občinstvu, ki se že sprašuje, kakšne bodo nove atrakcije, ki jih bo stresal z rokava v nadaljevanju sezone.

Veličastna statistika: Dončić prvi po kralju Jamesu

Novopečeni slovenski legionar v ZDA se je po zmagi nad Chicagom na posebni lestvici znašel v druščini enega največjih košarkarskih zvezdnikov tega stoletja. Postal je prvi najstnik, ki se je lahko v uvodnih treh tekmah lige NBA pohvalil s povprečjem vsaj 18 točk in štirih asistenc na dvoboj, po letu 2003. Zadnji, ki mu je uspel omenjeni podvig pred Ljubljančanom, je nihče drug kot zdajšnji as Los Angeles Lakers LeBron James.

Po padcu ga je zabolelo levo koleno

V prvem polčasu je proti Chicagu dosegel 13 točk, v nadaljevanju pa šest. | Foto: Reuters V prvem polčasu je proti Chicagu dosegel 13 točk, v nadaljevanju pa šest. Foto: Reuters Če gre soditi dan po jutru, bodo košarkarji Dallasa v tej sezoni spravljali navijače v dobro voljo. V noči na torek so še drugič v tej sezoni izkoristili prednost domačega igrišča in premagali Chicago (115:109).

Novinec Dončić je k zmagi, s katero so nadaljevali zmagoviti niz v dvorani American Airlines Center, pomagal z 19 točkami, šestimi asistencami in tremi skoki. Najbolj je bil razigran v prvem polčasu, ko je dosegel 13 točk. Morda bi jih še več, če mu dobri dve minuti pred koncem prvega polčasa v enem izmed napadov ne bi zagodlo zdravje.

Luka Dončić
Sportal Dončić v treh, Dragić v dvajsetih tekmah

Po gneči pod košem Chicaga je padel na tla in prejel udarec v levo koleno, a v nadaljevanju srečanja junaško stisnil zobe. Čeprav Američanom ni ušel podatek, da je bil to eden izmed prelomnih trenutkov, saj po tem padcu za obrambo Dallasa ni več predstavljal takšne nevarnosti kot poprej.

Do konca srečanja je dosegel ''le'' še šest točk, poleg kolena nekajkrat potožil še po bolečinah v komolcu, a vseeno prispeval še kako pomemben delež k zmagi Dallasa. Koš tekmeca je polnil v najbolj pomembnih trenutkih in poskrbel, da v teksaškem velemestu še naprej vlada Lukamanija.

Dončićev trener: Luka se ne boji trkov s tekmeci

Luka Dončić se še spoznava s kriterijem sojenja v ligi NBA. | Foto: Reuters Luka Dončić se še spoznava s kriterijem sojenja v ligi NBA. Foto: Reuters Samozavestnemu Ljubljančanu niso mogli do živega številni udarci, ki jih je s strani tekmecev prejemal med tekmo.

''Luka je kar trdoživ fant. Prejema veliko udarcev, a se s tem zna spoprijeti. Za 19-letnega fanta ga je zelo veliko skupaj. Je velik, močan, pravi atlet,'' je nad fizično močjo in pripravljenostjo najstnika navdušen trener Rick Carlisle.

''Uživam, ko ga opazujem, kako gre proti košu. Ni ga strah telesnih stikov, ne boji se trkov s tekmeci,'' je dodal strateg Dallasa, ki se lahko v tej sezoni pohvali s pozitivnim razmerjem zmag in porazov (2:1), to pa je nekaj, česar ni izkupička teličkov krasilo že od aprila 2016.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić v ligi NBA kot riba v vodi
Ne spreglejte