Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
22. 2. 2018,
12.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

Črna gora Slovenija kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019

Četrtek, 22. 2. 2018, 12.55

6 let, 2 meseca

Črnogorci imajo svojo karto in z njo bodo skušali preskočiti zlate Slovence

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
Derek Needham | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 bodo slovenski košarkarji v petek ob 20. uri gostovali pri neugodni Črni gori, ki ima kar nekaj reprezentantov iz Budućnosti.

Nikola Vučević, Bojan Dubljević, Filip Barović in Marko Torodorić so na lanskem evropskem prvenstvu za Črno goro igrali na centrskem položaju. Zdaj jih selektor Zvezdan Mitrović nima v svoji postavi, prav tako pa ne Milka Bjelice iz Crvene zvezde, ki je del evroligaške Crvene zvezde. Manjkal bo tudi Nemanja Đurišić

"Že na prejšnji reprezentančni akciji nam je manjkalo veliko igralcev, zdaj smo brez štirih visokih – kapetana Sekulića, Bjelice, Đurišića in Barovića. Največja težava je odsotnost Sekulića, ki je bil pomemben tako na parketu kakor tudi v slačilnici. Pravi kapetan je bil. Morda je naša prednost, ker imamo dosti igralcev iz Budućnosti in se med seboj poznajo. Poskušali bomo igrati na to karto," je o težavah pri sestavi moštva razlagal Mitrović.

Črna gora je v prvem kvalifikacijskem oknu doma s 66:79 izgubila proti Španiji, na gostovanju pa visoko, z 91:67, premagala Belorusijo. Trenutno ima enako število zmag in porazov kot Slovenija. In prav ta tekma bo za obe reprezentanci izjemno pomembna.

Prepelič in Blažič največkrat omenjana

Klemen Prepelič Matic Rebec | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Ob pričakovanem napredovanju Španije, Slovenije in Črne gore iz skupine A v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo bodo namreč omenjene izbrane vrste s seboj prinesle točke, dosežene na medsebojnih tekmah.

"Slovenci so oslabljeni, a so tukaj Blažič, Prepelič, Rupnik ... Ne vem pa, kaj bo z Vidmarjem (prejšnji teden je moral zaradi težav s sinusi poiskati pomoč v bolnišnici, a bo nared za tekmo s Črno goro, op. a.). Tekmec je uigran, agresiven in ima v svojih vrstah odlične strelce z razdalje. Pred nekaj dnevi sem v francoskem prvenstvu igral proti Prepeliču, ki je že podpisal pogodbo z Real Madridom. Proti Sloveniji ne smemo igrati hitro, ker Blažič, Prepelič in druščina obožujejo takšno igro," je dejal trener Monaca.

Črnogorci so se odločili, da bodo za ta sklop kvalifikacij naredili zamenjavo pri naturaliziranem košarkarju. Potem ko je na prvih dveh tekmah igral Javonte Green, bo tokrat dobil priložnost član mornarja Derek Ryan Needham, ki je s 17,4 točke in 4,9 asistence najboljši posameznik Mornarja.

"Ker Slovenci igrajo agresivno, potrebujemo močno branilsko linijo," je Mitrović obrazložil, zakaj je dal prednost Needhamu.

Reprezentanca Črne gore:

Nikola Ivanović (Budućnost, Črna gora),
Derek Needham (Mornar, Črna gora),
Petar Popović (Budućnost, Črna gora),
Nemanja Vranješ (Mornar, Črna gora),
Suad Šehović (Budućnost, Črna gora),
Goran Gajović (Oradea, Romunija),
Aleksej Ilić (Budućnost, Črna gora),
Nemanja Radović (Obradoiro, Španija),
Zoran Nikolić (Budućnost, Črna gora),
Sead Šehović (Budućnost, Črna gora),
Jovan Kljajić (Gran Canaria, Španija),
Nikola Pavličević (Sutjeska, Črna gora),
Vladimir Mihailović (Oostende, Belgija),
Vukota Pavić (Mornar, Črna gora),
Ivan Maraš (AEK, Grčija).

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora 

Drugi skupinski del: 1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

Ne spreglejte