Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2024,
13.10

Osveženo pred

1 ura, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

Olimpia Milano Panathinaikos Alba berlin Žiga Samar Josh Nebo Barcelona Real Madrid Evroliga Evroliga

Četrtek, 3. 10. 2024, 13.10

1 ura, 53 minut

Evroliga, 1. krog

Boj za evropsko krono s skromno slovensko udeležbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Panathinaikos evroliga | Naslov bo branil Panathinaikos. | Foto Guliverimage

Naslov bo branil Panathinaikos.

Foto: Guliverimage

Pred vrati je jubilejna petindvajseta sezona košarkarske evrolige, v kateri se bo osemnajst ekip v 34 krogih rednega dela in nato izločilnih bojih merilo za prestižni naslov, ki ga brani Panathinaikos, pri katerem vlogo športnega direktorja opravlja Sani Bečirović. Slovenske barve bosta zastopala Žiga Samar in Josh Nebo.

Razmere v evroligi se v primerjavi s prejšnjo sezono niso bistveno spremenile. Skupni imenovalec je, da je evroliga postala še za odtenek močnejša, saj se je v Evropo vrnilo ducat igralcev iz lige NBA. Kar tri igralce, ki so v pretekli sezoni igrali v ZDA, si je privoščil beograjski Partizan, ki je bil pred dvema letoma na robu uvrstitve na zaključni turnir, lani pa je razočaral svoje privržence. Dva NBA-jevca sta okrepila še Panathinaikos in Olympiakos, ki imata po mnenju stavnic tudi največ možnosti za končno zmago.

Poleg obeh grških moštev so v ožjem naboru za naslov še Monaco, Real Madrid in Fenerbahče, nato pa sledi kopica klubov, ki se bo potegovala za uvrstitev v končnico. Tako kot v pretekli sezoni se bo prvih šest klubov po rednem delu neposredno uvrstilo v četrtfinale na tri zmage, naslednje štiri pa čaka razigravanje za preostali dve mesti.

Slovenija bo imela dva predstavnika v evroligi. Žiga Samar, ki je zaradi poškodbe stopala odsoten že dlje časa, je član berlinske Albe, novi naturalizirani Američan Josh Nebo pa bo branil barve Olimpie Milana.

Rekorder po številu naslovov od leta 1958, ko je Fiba uvedla tekmovanje za evropski naslov, je Real Madrid z enajstimi lovorikami. Sledijo CSKA Moskva z osmimi naslovi, Panathinaikos, ki je maja v finalu proti Real Madridu osvojil sedmi pokal, Maccabi Tel Aviv s šestimi, Varese s petimi ter Olympiakos, Olimpia Milano, ASK Riga ter Jugoplastika Split, ki so bili prvaki trikrat.

Evroliga, 1. krog

Četrtek, 3. oktober:

Petek, 4. oktober:

Cedevita Olimpija
Sportal V Ljubljani so jo vendarle dočakali
Ne spreglejte