Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2014,
23.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
svetovno prvenstvo

Natisni članek

Nedelja, 14. 9. 2014, 23.43

8 let, 3 mesece

Američani dokazali, da so za razred boljši od ostalih ekip

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarji ZDA so v finalu svetovnega prvenstva v Španiji prepričljivo premagali Srbijo s 129:92 (35:21, 67:41, 105:67) in brez poraza ubranili zlato medaljo.

Reprezentanca ZDA je naslov prvaka osvojila tudi leta 2010 v Turčiji in ima sedaj pet naslovov (1954, 1986, 1994, 2010, 2014). Prvič doslej je Američanom uspelo ubraniti naslov in to več kot prepričljivo. Na tem SP so vknjižili devet zmag in upravičili vlogo prvega favorita, čeprav so bili najmlajša ekipa prvenstva. Varovanci Mika Krzyzewskega so na turnirju v Španiji vse tekme dobili z najmanj 20 točkami razlike, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci. Obenem so si že zagotovili tudi nastop na olimpijskih igrah leta 2016 v Rio de Janeiru.

Američani so sicer prvi povedli, po prodoru Miloša Teodosića, enega najboljših evropskih organizatorjev igre, pa je Srbija v tretji minuti povedla z 12:5. Američani so hitro strnili vrste v obrambi, zadevali pa so z vseh položajev in le minuto po zaostanku s sedmimi točkami prišli do visoke prednosti. Z delnim izidom 15:0 so najprej povedli z 22:15, ob koncu uvodne četrtine je bilo 35:21, v četrti minuti drugega dela pa je bilo že 45:26. Američani so v tem delu vrgli 16 trojk in zgrešili le petkrat, Srbi pa niso našli pravega orožja niti za svoj napad in ob polčasu je bilo že -26.

Aleksandar Saša Đorđević, ki je kot igralec na SP osvojil zlato medaljo leta 1998 v Grčiji, je reprezentanco že v svojem prvem letu na mestu selektorja popeljal v finale, ki ga Srbom ni pripisoval skoraj nihče, posebej pa po treh porazih v skupinskem delu. V njem so začetnem naletu, ki ga je vodil Teodosić s po štirimi točkami in podajami, pa so Američani za razliko od prejšnjih tekem, ko so večinoma prednost napravili v tretji četrtini, tokrat vse opravili že po peti minuti uvodne četrtine. Prednost je tako hitro rasla, da so že v predzadnji minuti tretjega dela prišli do stotice (100:67).

Kapetan Srbije Nenad Krstić, Nemanja Bijelica, uspešna igralca v severnoameriški košarkarski ligi NBA, ter Teodosić s soigralci, so lahko po tekmi le čestitali tekmecem. Čeprav so dosegli največ točk v dvobojih z ZDA med vsemi reprezentancami, so prepričljivo izgubili. Proslavili pa so srebrno medaljo, ki je v domovini sprožila val navdušenja. Američani, najboljši strelec finala je bil Kyrie Irving s 26 točkami, pa so že po 45. mednarodni tekmi zapored ostali neporaženi. Zadnjič so klonili na SP leta 2006, ko so jih v polfinalu presenetili Grki.

Ne spreglejte