Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 6. 2014,
23.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tanja Žakelj evropsko prvenstvo Blaža Klemenčič

Nedelja, 8. 6. 2014, 23.04

8 let

Žur za evropsko prvakinjo? "Ja, saj v naši vasi drugače ne gre!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Celotna dirka je bila neverjetna, ne zgodi se namreč vsak dan, da na stopničkah stojita kar dve Slovenki. To je enkraten razplet za Slovenijo," je po svoji drugi evropski kroni dejala Tanja Žakelj.

Že drugi naslov evropske prvakinje v olimpijskem krosu je najboljši slovenski gorski kolesarki Tanji Žakelj vlil težko pričakovanega zagona za nadaljevanje sezone, ki se ni začela po pričakovanjih njene ekipe Unior Tools Team.

"Vse tiste občutke, ki jih prinaša pomembna zmaga, sem potrebovala že veliko prej in jih na zadnji tekmi svetovnega pokala v nemškem Albstadtu, kjer sem bila četrta, tudi dobila. Razen zmagovalke, ki je bila takrat precej pred nami, smo se namreč preostale tekmovalke držale skupaj, kar me je prepričalo, da sem dobro pripravljena," je v telefonskem pogovoru za Sportal nekje na poti iz nemškega St. Wendela, ki bo po švicarskem Bernu, kjer je osvojila svojo prvo evropsko krono, drugi kraj, ki si ga bo Ledinčanka zapomnila za vedno, pripovedovala Žakljeva.

Zmagala kljub temu, da ni ljubiteljica nezahtevnih terenov

25-letna gorska kolesarka, ki iz tekme v tekmo stopnjuje formo, je danes čutila, da so njene možnosti za ubranitev lanskega naslova evropske prvakinje v olimpijskem krosu dobre, ne pa samoumevne. "Vedela sem, da sem sposobna dobre vožnje, počutila sem se dobro, a ker mi proga res ni bila pisana na kožo, takega razpleta res nisem mogla pričakovati."

Žakljevi namreč bolj ustrezajo tehnično zahtevnejši krosi, tako kot je bil lanski v Bernu, medtem ko je bila današnja proga tehnično dokaj nezahtevna. "Nekaj delov proge je bilo speljane po ravninah, ki mi res ne ustrezajo. Najbolje funkcioniram na klancih v enem kosu ter zahtevnih in dolgih spustih," je dejala naša najboljša gorska kolesarka, lanska zmagovalka skupnega seštevka v gorskem kolesarstvu, ki je ključni korak do preobrata na poti do druge evropske krone storila ob koncu predzadnjega kroga.

Ko Slovenka prehiti Slovenko

"V prvi klanec zadnjega kroga sva z Blažo (Klemenčič, ki je na koncu osvojila izvrstno drugo mesto – op. p.) še vozili skupaj, potem pa sem v delu, ki se zoži, začutila, da imam še dovolj moči in sem jo v svojem tempu prehitela, nisem niti pospeševala. Čutila sem namreč, da imam v nogah še vedno precej moči. To se mi je dogajalo tudi na prejšnjih tekmah, ko sem v zadnjih krogih vedno dosegala dobre čase, in to sem danes s pridom izkoristila."

Neobremenjena in sproščena

Posebnega bremena pred obranitvijo naslova ni čutila. Če je lani po dveh zmagah na tekmah svetovnega pokala na prvenstvu stare celine veljala za izrazito favoritinjo, tega pritiska letos ni čutila, pa čeprav je tudi zdaj na stavnicah kotirala dokaj visoko.

"Nisem se obremenjevala s tem, da branim naslov. Na štartu sem bila povsem sproščena, zdaj imam že dovolj izkušenj, da vem, kako reagirati. Pripraviti se je treba predvsem v glavi, si dopovedati, da tisto, kar je bilo lani, ni pomembno in se osredotočiti na tukaj in zdaj," je dejala Tanja, ki ji bo dirka ostala v večnem spominu tudi zato, ker ji je na zmagovalnem odru družbo delala še ena Slovenka.

"Z Blažo prvič skupaj na stopničkah in občutek je bil res lep"

"Celotna dirka je bila neverjetna, ne zgodi se kar vsak dan, da sta na stopničkah kar dve Slovenki, to je enkraten razplet za našo državo. Morda nam je v številu predstavnikov na zmagovalnih stopničkah blizu samo Švica, pa še to v mlajših kategorijah, sicer pa ne. Z Blažo sva prvič skupaj stali na stopničkah in občutek je bil res lep."

Znova s slovensko zastavo skozi cilj

Tudi tokrat Žakljeva ni mogla mimo svojih zvestih navijačev. "Navijači so znova oddelali svoje. Zdaj imam v svoji zgodovini že kar nekaj trenutkov, kjer sem cilj prečkala s slovensko zastavo v rokah, to sem storila tudi danes in občutek je krasen," je še povedala kolesarka, ki je tudi glasovno pritegnila slovenski himni. Bolj po tiho, pa vendar.

Se obeta nov žur na Ledini?

Zmagi so v ekipi že "nazdravili" s sladoledom, že jutri popoldne pa morda tudi s čim bolj konkretnim. Tanjini sovaščani iz Ledin nad Idrijo bodo prav gotovo našli način, da pozdravijo svojo slavno sosedo. Se obeta žur do jutranjih ur? "Ja, saj v naši vasi drugače ne gre," je še namignila simpatična sogovornica, ki jo prihodnji konec tedna čaka 17. Kamniški kros, teden dni pozneje pa še tekma za državno prvenstvo.

Ne spreglejte