Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
7.08

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

2

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 16. 6. 2021, 7.08

2 leti, 10 mesecev

Dirka po Franciji 2021

Zakaj se je Roglič odločil tako, kot se je?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

2

Primož Roglič Tour 2020 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Prvi kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Primož Roglič (Jumbo-Visma) je za pripravo na Dirko po Franciji izbral neobičajno taktiko. Ni se namreč udeležil nobene od pripravljalnih dirk v tem obdobju (Dirka po Švici, Dofineji ali Sloveniji), in kot je zdaj razkril v intervjuju, se je tako odločil z razlogom.

Primož Roglič je nazadnje dirkal 25. aprila, ko je na enodnevni klasiki Liege−Bastogne−Liege osvojil 13. mesto. To pomeni, da bo do štarta na Dirki po Franciji, ki se bo 26. junija začela v Brestu na severozahodu Francije, kar dva meseca brez tekmovalnega ritma in temu pripadajočega adrenalina, kar je v nasprotju s tekmeci, ki so v teh dneh testirali pripravljenost na Dirki po Švici (Carapaz, ki je zmagal v skupnem seštevku, Woods, Uran), Dirki po Dofineji (Porte, Thomas, Lopez, Gaudu Valverde, Kruijswijk) in dirki Po Sloveniji, kjer je gladko zmagal lanski zmagovalec Toura Tadej Pogačar.

Primož Roglič Tour 2020 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prepričan o pravilnosti odločitve

Medtem ko je marsikdo podvomil o pravilnosti odločitve Primoža Rogliča, lani (nesrečno) drugega na Touru, in njegove ekipe, pa je 31-letni Zasavec prepričan, da je potegnil pravo potezo.

"Preteklost je pokazala, da sem takoj po višinskih pripravah (opravil jih je v Tignesu v Franciji) dobro pripravljen. Po takem pripravljalnem taboru ne potrebujem težkih tekem, da bi bil v odlični formi. Prav tako mislim, da ti dejstvo, da pred Tourom nisi obremenjen z dirkami in vsemi pripadajočimi obveznostmi, pomaga ohraniti svežo glavo. V ekipi smo opazili, da sem bil že na večjih tritedenskih dirkah malenkost utrujen, upam, da se bomo s tem pristopom utrujenosti izognili. Vedno iščemo nove spodbude v pripravi, vedno želimo napredovati," je povedal v intervjuju za Ride Magazine. "Moj cilj je štartati na Touru v najboljši formi, vse odločitve smo sprejeli s tem ciljem."

Razkril je še, da je bil eden od glavnih razlogov za spremembo v pristopu tudi v bližajočih se olimpijskih igrah, kjer bo ciljal na najvišja mesta. "Olimpijske igre se začnejo teden dni po koncu Toura. Zavedam se, da je veliko ljudi iz sveta kolesarstva presenečenih nad mojih pristopom, ampak mi vanj verjamemo," je poudaril Roglič, ki se bo na Dirki po Franciji lahko zanesel na preverjeno ekipo z nekaj novimi imeni.

Mesto v ekipi za Tour je dobil tudi danski kolesar Jonas Vingegaard, drugi na letošnji Dirki po Baskiji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mesto v ekipi za Tour je dobil tudi danski kolesar Jonas Vingegaard, drugi na letošnji Dirki po Baskiji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Postava Jumbo-Visme za Tour de France

Če namigi na Twitterju držijo, bodo v ekipi Jumbo-Visma na Touru poleg Rogliča še Belgijec Wout Van Aert, Nizozemci Mike Teunissen, Steven Krujiswijk in Robert Gesink, Danec Jonas Vingegaard, ki se je izkazal na Dirki po Baskiji in bo v ekipi nadomestil Toma Dumoulina, nemška lokomotiva Tony Martin in ameriški hribolazec Sepp Kuss.

Dirka po Franciji se bo začela 26. junija in končala 18. julija. Bo na najvišji stopnički pred Slavolokom zmage spet stal Slovenec?
Ne spreglejte