Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
13.44

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Johan Bruyneel Lance Armstrong prepoved

Torek, 22. 4. 2014, 13.44

5 let, 5 mesecev

Za Bruyneela predlagana desetletna prepoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji kolesar, športni direktor in menedžer Johan Bruyneel je zaradi vpletenosti v afero Lance Armstrong s strani Ameriškega arbitražnega združenja prejel desetletno prepoved delovanja v športu.

Senat Ameriškega arbitražnega združenja je obravnaval primer kolesarske ekipe US Postal in Discovery Channel, v katerega je bilo vpletenih veliko kolesarjev, spremljevalnega osebja in menedžer Johan Bruyneel. Po ugotovitvah tričlanskega senata je bil prav Bruyneel glavni vodja najbolj sofisticirane uporabe prepovedanih sredstev v tistem času. Za Bruyneela je tričlanski senat predlagal desetletno prepoved delovanja v športu, ki se mu izteče 11. junija 2022.

Na svojem blogu je Bruyneel zapisal, da ne priznava pristojnosti Ameriške antidoping agencije (USADA) in Ameriškega arbitražnega združenja, ki sta vodili postopek zoper njega in mu prisodili prepoved delovanja v športu. ''Sem belgijski državljan s stalnim prebivališčem v Veliki Britaniji. Nikoli nisem bil član Kolesarske zveze Združenih držav Amerike kot katerikoli druge panožne športne organizacije s sedežem v Združenih državah Amerike. Nikoli tudi nisem podpisal nikakršnega dokumenta, v katerem bi priznaval, da imata omenjeni agenciji jurisdikcijo nad menoj,'' je med drugim zapisal Bruyneel. A Ameriško arbitražno združenje navaja, da ima USADA, ker je odkrila in dokazala uporabo prepovedanih sredstev v omenjeni ekipi, vsa pooblastila, da izreče tudi kazen vpletenim. In to na podlagi Kodeksa antidoping pravil Mednarodne kolesarske zveze.

Postal je grešni kozel svoje generacije

Poleg Bruyneela sta osemletno prepoved opravljanja dela v športu prejela še zdravnik Pedro Celaya in Jose Marti. Bruyneel je med drugim tudi zapisal, de je zdaj on glavni grešni kozel svoje generacije. Dejstvo je, da je veliko grešnikov, ki so v tistem času opravljali povsem isto delo kot Bruyneel, ostalo nekaznovanih in še naprej delujejo v kolesarstvu.

Bruyneel se zdaj lahko pritoži na Mednarodno razsodišče za šport (CAS). ''Trenutno še razpravljamo o tem, kakšen bo moj naslednji korak. Še vedno lahko izpodbijam ugotovitve Ameriškega arbitražnega združenja na Mednarodnem razsodišču za šport, kar pomeni, da bi moral ponovno vse svoje upanje položiti v roke Mednarodnega razsodišča za šport. Kmalu se bom odločil ali bom nadaljeval boj ali pa bom poskušal izpostaviti hinavščino, s katero me je obtožila USADA,'' je še zapisal Bruyneel, ki pa ni dosegljiv za komentar s strani svetovnih medijev.

Ne spreglejte