Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grega Bole Jure Kocjan

Torek, 22. 10. 2013, 14.56

8 let

Vse manj prostora v najboljših ekipah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preteklo nedeljo se je v Evropi končala letošnja kolesarska sezona. Prostora v ekipah z licenco World Tour in profesionalno kontinentalno licenco je vse manj. Michele Scarponi v Astano.

Gospodarska kriza je letos najbolj do zdaj prizadela tudi kolesarski šport. Kar nekaj ekip bo ob koncu leta prenehalo obstajati. Med njimi sta tudi ekipi Euskaltel-Euskadi in Vacansoleil-DCM, ki imata letos licenco World Tour, ter ekipi Sojasun in Champion System, ki sta letos nastopali s profesionalno kontinentalno licenco. Tako se je med iskalci zaposlitve samo iz teh štirih ekip znašlo skoraj 100 kolesarjev. Za omenjene ekipe so letos nastopali kar štirje slovenski kolesarji, ki so vsi še brez delodajalca za prihodnjo sezono. To so Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Gregor Gazvoda (Champion System), Jure Kocjan in Robert Vrečer (oba Euskaltel-Euskadi). V zadnjih dneh so pogodbo za prihodnjo sezono podpisali Marko Kump, Christopher Juul Jensen (oba Saxo Bank) in Italijan Michele Scarponi (Lampre-Merida), ki bo kariero nadaljeval v ekipi Astana. Vodstvo te ga je najelo predvsem zaradi pomoči ob naskoku Vincenza Nibalija na zmago na prihodnji dirki po Franciji.

Po ekipi Katjuša je danes sestavo ekipe za leto 2014 potrdila tudi belgijska ekipa Lotto-Belisol. Ekipo bo pred začetkom prihodnje sezone okrepilo devet novih kolesarjev. To so Sander Armee (Topsport Vlaanderen-Baloise), Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM), Vegard Breen (Jorker-Merida), Stig Broeckx, Sean De Bie (Leopard-Trek), Tony Gallopin (RadioShack-Leopard), Pim Lightart (Vacansoleil-DCM), Maxime Monfort (RadioShack-Leopard) in Boris Valle (ColorCode). Ekipo ob koncu leta zapušča kar deset letošnjih članov. To so Dirk Bellemakers, Gaetan Bille (Verandas Willems), Brian Bullgac, Sander Cordeel, Francis De Greef, Maarten Neyens, Vicente Reynes (IAM Cycling), Frederique Robert (Wanty-Groupe Gobert), Jurgen Van De Walle in Joost Van Leijen. Potrjeno je, da bosta od omenjenih kariero končala Van De Walle in Dirk Bellemakers. V ekipi bo 27 kolesarjev.

Svoji sestavi sta potrdili tudi dve ekipi s profesionalno kontinentalno licenco. To sta belgijska ekipa Topsport Vlaanderen-Baloise in ekipa MTN-Qhubeka, ki je registrirana v Južni Afriki. Član druge ostaja Nemec Gerald Ciolek, ki je letos po zaslugi povabila organizatorjev nastopil na dirki Milano–San Remo in slavil zmago. V ekipi bo kar 25 kolesarjev, prav tako kot v ekipi Topsport Vlaanderen-Baloise. Ekipo bodo zapustili Sander Armee (Lotto-Belisol), Laurens De Vreese (Wanty-Groupe Robert), Dominique Cornu, Tim Mertens, Stijn Neirynck in Sven Vandousselaere. Novi člani ekipe, ki je znana po tem, da ima v svojih vrstah le belgijske kolesarje, so Stijn Steels, Jonas Rickaert, Otto Vergaerde, Moreno De Pauw, Victor Campanaerts in Edward Theuns.

Ne spreglejte