Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2012,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tour

Sreda, 11. 7. 2012, 13.43

8 let

Voeckler junak gorske etape, Brajkovič 22.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Triintridesetletni Francoz Thomas Voeckler je zmagovalec 10. etape 99. kolesarske dirke po Franciji. Bradley Wiggins ostaja v rumeni majici vodilnega. Jani Brajkovič 13. skupno.

Po prvem dnevu odmora na letošnji dirki se je slednja nadaljevala s prvo gorsko etapo v Alpah. Trije kategorizirani vzponi in lepo sončno vreme so zagotavljali pravi spektakel. Slednjega je uprizorila ubežna skupina, v kateri je bilo 25 kolesarjev ter poskus pobega Italijana Vincenza Nibalija na spustu s prelaza Grand Colombier. Član ekipe Liquigas-Cannondale je bil izjemno na poti, saj je imel 25 kilometrov do cilja etape minuto prednosti pred glavnino, v kateri so bili vsi favoriti. Tudi Jani Brajkovič. A pred vsemi je bil še vzpon tretje kategorije Richemond, od koder je bilo do cilja še 20 kilometrov. Etapa se je pričela silovito. Že na petem kilometru so glavnini pobegnili Peter Sagan, Cyril Lemoine in Andrij Grivko. Kmalu se je tej trojici pridružilo še dvaindvajset kolesarjev, med katerimi je bil Italijan Michele Scarponi najvišje uvrščen v skupnem seštevku pred pričetkom etape. Za vodilnim Wigginsom je na 27. mestu zaostajal dobrih 10 minut. Prva velika selekcija se je zgodila pri vzponu na Grand Colombier, kjer so od ubežnikov v ospredju ostali Scarponi, Thomas Voeckler, Dries Devenyns in Luis Leon Sanchez. Njihova prednost pred glavnino, ki je bila tudi zelo majhna, je na vrhu vzpona znašala šest minut. Sledil je spust ter napad Nibalija. A prednost omenjene četverice in za njimi Nibalija je bila zaradi narekovanja tempa kolesarjev ekipe Sky vse manjša. Dvaindvajset kilometrov do cilja so imeli še tri minute prednosti pred skupino štiriindvajsetih kolesarjev. Nibali je bil 20 kilometrov do cilja ujet.

Še pred vrhom zadnjega vzpona sta s pobegom poskušala Pierre Rolland (Europcar) in Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol). Četverica ubežnikov je imela 10 kilometrov do cilja tri minute in pol prednosti pred glavnino, Van Den Broeck in Rolland pa dobre pol minute. Devet kilometrov do cilja je četverico ubežnikov ulovil Jens Voigt (RadioShack-Nissan), ki je bil član prvotne ubežne skupine petindvajsetih kolesarjev. Dobre tri kilometre do cilja je ubežnikom pobegnil Devenyns. Osemsto metrov kasneje je pobegnil še Voigt, katerega je v zadnjem kilometru ulovil Voeckler. Razlike med ubežniki so bile majhne, zadnji kilometer pa zahteven. Voeckler je uspel slaviti etapno zmago pred Scarponijem in Voigtom. Scarponi, ki je v karieri že 20 dni kolesaril v rumeni majici vodilnega na Touru, je slavil tretjo etapno zmago v karieri na Touru. Poleg tega je prevzel vodstvo v točkovanju gorskih ciljev ter dobil nagrado za najbolj bojevitega kolesarja v etapi. Jurgen Van Den Broeck je uspel pridobiti pol minute napram skupini z Wigginsom, v kateri je bil tudi Jani Brajkovič, ki je zasedel 22. mesto v etapi. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb v prvi sedmerici. V vodstvu ostaja Bradley Wiggins, Brajkovič je na 13. mestu. V četrtek bo na sporedu peklenska 11. etapa v kateri kolesarje čaka ciljni vzpon v La Toussuire. A pred tem bodo morali prekolesariti še vzpone Madeleine, Glandon, Croix de Fer in Mollard.

"Predvideval sem, da napad Nibalija na spustu ne bo uspešen, zato se mu nisem pridružil, čeprav bi se lahko. Zato sem v finišu zlahka sledil tempu Wigginsovih fantov. Počutim se sicer dobro, utrujenosti v nogah pa ni, tako da z nestrpnostjo pričakujem najtežjo etapo. Upam, da bom imel na zadnjem klancu dovolj močne noge, da bom sledil najboljšim," je iz Francije po etapi sporočil Brajkovič.

Ne spreglejte