Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
7.49

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tour de France Tour de France

Torek, 16. 7. 2013, 7.49

1 leto, 9 mesecev

Video: Zadnja prava priložnost za ubežnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po zadnjem dnevu odmora se začenja eden najtežjih zadnjih tednov kolesarske dirke po Franciji v vsej njeni zgodovini. Zaradi utrujenosti kolesarjev bo slednji peklenski!

Na sporedu bo le 168 kilometrov dolga etapa, katere cilj bo v mestecu Gap, ki ima 37.000 prebivalcev. Tokrat bo Gap že dvaindvajsetič gostil štart ali cilj etape dirke po Franciji. V etapi, katere profil je takšen, da ne bo mogel nihče počivati, bodo na sporedu trije kategorizirani klanci. Montagne de Bluye ter prelaza Macuegne in Manse so vzponi, prek katerih bo moralo 180 kolesarjev, kolikor jih bo na štartu današnje etape. Iz ekipe Vacansoleil-DCM so namreč sporočili, da najmlajši kolesar na letošnji dirki Danny Van Poppel ne bo nadaljeval z nastopom na dirki. Najpomembnejši bo zadnji vzpon v etapi. To je prelaz Manse, ki je poznavalcem kolesarstva ostal v spominu iz leta 2003, ko je na spustu padel Španec Joseba Beloki. Tik za njim je bil Lance Armstrong, ki je zapeljal na travnik in se nato kar po travniku spustil serpentino nižje in se tam zopet priključil prvi skupini.

Vsekakor je to najlažja etapa z izjemo nedeljske etape, ki bodo še na sporedu do konca dirke. A tudi slednja obeta napade kolesarjev ekip Movistar, Belkin in Saxo Bank, katerih kolesarji še računajo na uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku dirke. Poleg tega je splošno znano, da se marsikateri kolesar oziroma organizem ne odzove najbolje na dan odmora. Marsikateri kolesar, ki je uvrščen med najboljših deset v skupnem seštevku, bi imel danes lahko težave pri vzponu na prelaz Manse. Slednji je dolg skoraj 10 kilometrov. Spust s slednjega bo dolg 11 kilometrov in pol in bo zelo težko nadoknaditi že pol minute zaostanka, kaj šele več. Največ možnosti je, da danes uspe ubežnikom. A vsa glavnina ve, da je za ubežnike danes zadnja priložnost. Zato bo polovica kolesarjev hotela pobegniti in se obeta izredno hitra etapa. Tudi tokrat kolesarje čaka lepo in sončno vreme, kot že vso dirko.

Ne spreglejte