Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2013,
17.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Daniel Martin Joaquim Rodriguez Alejandro Valverde

Nedelja, 21. 4. 2013, 17.40

8 let

VIDEO: Martin presenetljivi zmagovalec dirke Liege-Bastogne-Liege

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 99. enodnevne kolesarske dirke Liege-Bastogne-Liege (1.WT) je Irec Daniel Martin. Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Španca Joaquim Rodriguez in Alejandro Valverde.

Liege-Bastogne-Liege ali 'La Doyenne' (najstarejša, op.p.) je najstarejša klasična enodnevna kolesarska dirka. Prvič je bila na sporedu že daljnega leta 1892. Karavano kolesarjev petindvajsetih ekip je čakalo enajst zahtevnih klancev, od katerih so najbolj znani in tudi najtežji naslednji: Stockeu, Redoute, Colonster in Saint-Nicolas. V zaključku dirke je sledilo neugodnih 1500 metrov rahlega vzpona proti cilju, ki je bil po dobrih 261-ih kilometrih v Ansu v severnem delu Liega. V zadnjih letih je bil najbolj pomemben vzpon na dirki Roche aux Faucons po katerem so ospredju ostali le najboljši kolesarji v tistem trenutku. Slednjega letos ni bilo na sporedu, a je kolesarje namesto tega čakal skoraj kilometer daljši, a nekoliko manj strm klanec Cote de Colonster. Z izjemo tega vzpona je bila trasa dirke povsem ista kot lani, ko je zmago slavil Kazahstanec Maksim Iglinskij (Astana).

Sander Armee (Topsport Vlaanderen-Baloise), Bart De Clercq (Lotto-Belisol), Vincent Jerome (Europcar), Pirmin Lang (IAM Cycling), Frederik Veucheulen (Vacansoleil-DCM) in Jonathan Fumeaux (IAM Cycling) je bila šesterica ubežnikov, kateri je glavnina dovolila pobeg že na desetem kilometru dirke. Šesterica ubežnikov si je hitro prikolesarila dobrih 14 minut prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili v prvi polovici dirke kolesarji ekip Katjuša in Movistar. Slabih 150 kilometrov do cilja je prednost ubežnikov še vedno znašala dobrih 10 minut. Petinsedemdeset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še 3 minute in pol prednosti. Sledile so težave De Clercqa, kateremu je nagajalo kolo, a Belgijec se ni dal in je 50 kilometrov do cilja zopet ulovil preostale ubežnike, s katerimi je bil v begu večji del dirke. Dobrih 15 kilometrov pred tem je od ubežnikov odpadel Sander Armee.

Tempo v glavnini je bil vse večji, prednost ubežnikov pa vse manjša. Vse bližje je bil namreč začetek vzpona na klanec Col de la Redoute, za katerim sta bila na sporedu le še dva vzpona. Po dva kilometra dolgem vzponu so bili vsi ubežniki ujeti. A je na vzponu uspelo pobegniti sedmim kolesarjem. Bardet, Frank, Lopez Garcia, Losada, Fuglsang, Costa in Cunego so bili ubežniki, ki se niso ustavili. Kmalu zatem se je situacija v ospredju nekoliko spremenila, saj je bilo 27 kilometrov do cilja v ospredju osem ubežnikov, a so bili kmalu zatem tudi ti ujeti. Tempo na čelu glavnine so narekovali kolesarji ekipe BMC Racing. Sledil je predzadnji vzpon Cote de Colonster, ki je bil edini nov vzpon na letošnji dirki. Veliko kolesarjev je na 2.4 kilometra dolgem vzponu poskušalo pobegniti, a je v ospredju ostala skupina šestih kolesarjev. To so bili Rigoberto Uran, Alberto Contador, Ryder Hesjedal, Rui Costa, Giampaolo Caruso in Igor Anton. A kmalu se je za solo pobeg odločil Ryder Hesjedal, ki je skušal s solo napadom presenetiti tekmece. Lanski zmagovalec dirke po Italiji je bil dobro na poti, a so pobeg zamudili kolesarji Astane, ki so bili na čelu glavnine (Maksim Iglinski). Slednja je 10 kilometrov do cilja ulovila preostalih pet ubežnikov. Pred pričetkom zadnjega vzpona je bil tako v ospredju le še Hesjedal.

Dober kilometer dolg vzpon Cote de Saint Nicolas je Hesjedal začel z dvajsetimi sekundami prednosti pred glavnino. Sledil je napad Carlosa Alberta Betancurja. Pet kilometrov do cilja je bilo v ospredju 6 kolesarjev. Hesjedala so ulovili še Carlos Alberto Betancur, Daniel Martin, Michele Scarponi, Alejandro Valverde in Joaquim Rodriguez. Slednji je bil vse do začetka zadnjega kilometra v ozadju in nato na vso moč napadel. Španca je 500 metrov do cilja ulovil Martin. Irec je tik pred zadnjim levim ovinkom napadel na vso moč in se otresel Rodrigueza. Član Katjuše ni mogel več uloviti člana ekipe Garmin-Sharp, ki je slavil doslej največjo zmago v karieri. Joaquim Rodrigez je bil 2., medtem ko je šprint trojice za 3. mesto dobil Alejandro Valverde. Carlos Alberto Betancur je bil 4., Michele Scarponi pa 5. Slovenskih kolesarjev ni bilo na dirki.

Ne spreglejte