Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
18.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Božič Blaž Jarc Marko Kump Luka Mezgec

Sreda, 20. 3. 2013, 18.10

7 let, 12 mesecev

VIDEO: Izjemni Božič drugi na dirki Dwars door Vlaanderen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski kolesar Borut Božič je 68. enodnevno kolesarsko dirko Dwars door Vlaanderen (1.HC) končal na 2. mestu. Aktualnega slovenskega prvaka je premagal le Italijan Oscar Gatto.

Na 194 kilometrov dolgi dirki ekstra kategorije so nastopili kolesarji triindvajsetih ekip. Med njimi so bili tudi štirje Slovenci, ki so člani ekip Astana, NetApp-Endura, Saxo-Tinkoff in Argos-Shimano. Že v prvem pobegu, ko je pobegnilo 13 kolesarjev, so bili tudi Blaž Jarc, Marko Kump in Luka Mezgec. A Kmalu je glavnina ulovila ubežnike in po vzponu Nieuwe Kwaremont je uspel pobeg skupine v kateri je bilo 14 kolesarjev. Tokrat v ospredju ni bilo nobenega Slovenca. Tudi tokrat vreme ni prizanašalo kolesarjem, saj je večji del dirke deževalo. Med dirko se je pripetilo kar nekaj padcev, pri katerih jo je najhuje skupil Jack Bauer, ki je na tleh pristal 58 kilometrov do cilja. Član ameriške ekipe Garmin-Sharp je nekaj minut nepremično ležal na tleh.

Slabih 40 kilometrov do cilja je bila v ospredju nova skupina ubežnikov. Tokrat so pobegnili najboljši kolesarji v tem trenutku, ki so nastopili na dirki. Med njimi je bil tudi Božič, ki je pri narekovanju tempa ne čelu opravil ogromno dela. Božič je suvereno opravil z vsemi trinajstimi vzponi, ki so bili na sporedu na dirki. Zadnji vzpon je bil na sporedu 9 kilometrov do cilja, ko je s pobegom poskušal Jens Keukeleire. A v zadnjih 6 kilometrov dirke je vsa ubežna skupina prikolesarila skupaj. Sledil je pobeg Thomasa Voecklerja, ki je bil že povsem blizu zmage. Božičev moštveni kolega Maksim Iglinski ni korektno opravil svojega dela. Kljub temu je bil Voeckler ujet in to povsem po zaslugi Iana Stannarda. A v sprintu Božič ni bil več tako svež kot 27-letni Gatto, ki se je večji del zadnjih štiridesetih kilometrov dirke, skrival v zaveterju tekmecev.

Gatto je slavil zmago, medtem ko sta Božič in Hayman zasedla 2. in 3. mesto. Lanski zmagovalec Niki Terpstra je tokrat dirko končal na 11. mestu. Od preostelih treh Slovencev je dirko končal le še Luka Mezgec, medtem ko je Blaž Jarc padel na sedemdesetem kilometru dirke. "Pri padcu sem si odrgnil zadnjico in komolec. Ni imelo smisla nadaljevati in sem odstopil," je za Sportal povedal Blaž Jarc, ki je potrdil, da poškodbe niso hujše narave. Marko Kump je prav tako odstopil. "25 kilometrov do cilja sem odstopil, saj nisem mogel več držati glavnine. Vseeno se pozna, da mi manjka tekmovalnih kilometrov. Vseeno sem zadovoljen, saj sem mislil, da sem precej slabši. Zavedam se, da s to pripravljenostjo ne morem biti med najboljšimi, a verjamem, da mi bo nekoč prišla prav vsak prevožen tlakovec," je po dirki za Sportal povedal Kump, ki pravi, da ga poškodba nosu skoraj ne ovira nič več.

Ne spreglejte