Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolesarstvo Adria Mobil

Torek, 5. 3. 2013, 14.21

8 let

VIDEO: Adria Mobil v sezono z istimi cilji kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodstvo Kolesarskega kluba Adria Mobil iz Novega mesta je danes predstavilo cilje in ekipo s katero bodo skušali slednje tudi doseči. V ekipi tudi letos deset kolesarjev.

Ostati najboljša članska ekipa v Sloveniji, zmagati dirko po Sloveniji in nastopiti na svetovnem prvenstvu v ekipnem kronometru so cilji, ki so jih kolesarji ekipe v lanski sezoni skoraj v celoti uresničili. Uspelo jim ni le na dirki Po Sloveniji, ki jo je Tomaž Nose končal na 9. mestu v skupnem seštevku. Ekipo so pred letošnjo sezono zapustili trije kolesarji. Marko Kump je odšel v dansko ekipo Saxo-Tinkof, Kristjan Đurasek v italijansko ekipo Lampre-Merida, medtem ko vodstvo kluba ni podaljšalo pogodbe s 34 letnim Matejem Gnezdo. Ekipo so tako zapustili odličen šprinter, zelo dober hribolazec in kolesar, ki je bil eden izmed vlečnih konjev ekipe. Namesto njih so ekipo pred pričetkom letošnjega leta okrepili Klemen Štimulak, Bruno Maltar in Primož Roglič. Štimulak je pred tem nastopal za Radensko, ki ostaja zvesta temu, da ima v svojih vrstah le kolesarje do 23 let. Primož Roglič se je preden je presedlal v kolesarstvo uspešno ukvarjal s smučarskimi skoki, medtem ko je bil Hrvat Bruno Maltar v lanskem letu še mladinec.

Vsekakor je pred ekipo, ki jo bosta še naprej vodila športna direktorja Milan Eržen in Boštjan Mervar, zelo zahtevna naloga. ''Najstarejši kolesarji v ekipi so Rogina, Mugerli, Nose in Fajt. To so tisti, ki bodo morali prevzeti odgovornost saj so tudi najbolj izkušeni. So temelj ekipe in mentorji mladim kot so Štimulak, Maltar in Pavlin, na katere bomo računali v prihodnjih letih. Štimulaka že dolgo spremljamo in je odličen kolesar. Pri nas bo dobil priložnost, da se bo dokazal. Je zmagovalni tip kolesarja. Najmlajši član ekipe je Maltar, ki je trenutno najboljši v vožnji na čas. Nov član ekipe je tudi Roglič, ki je super talent, a nima »osnovne šole kolesarstva«. Tudi mene zelo zanima kako se bo znašel v glavnini, a dejstvo je, da ima okrog sebe same take moštvene kolege od katerih se bo lahko veliko naučil,'' je za Sportal povedal Boštjan Mervar.

Glede na dejstvo, da so v Sloveniji le tri članske ekipe, bo verjetno najlažje dosegljiv cilj ekipe osvojiti že peti zaporedni naslov najboljše ekipe v Sloveniji. Radenska in Sava imata namreč veliko mlajšo ekipo kot Adria Mobil ter slabši program dirk. Dirko Po Sloveniji že vrsto let uspešno organizira prav Kolesarski klub Adria Mobil. Slednjo, ki bo letos že 20. po vrsti, želijo tokrat končati na stopničkah za zmagovalce. Vsekakor bo to zahtevna naloga saj na dirki lahko pričakujemo vsaj tako dobro konkurenco kot lani. ''Verjamem, da nam je na dirki Po Sloveniji dosegljiva uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku. Program dirk ostaja podoben kot lani. Bolj smo orientirani na dirke v Italiji ter dirke v Srbiji in Hrvaškem. Na slednjih bomo lahko dosegli uvrstitve v deseterico in s tem potrebne točke za čim višjo uvrstitev ekipe. Nekaj dirk bo tudi v Avstriji in na Poljskem, medtem ko bomo sezono v Sloveniji pričeli z dirko za Veliko nagrado Šenčurja v pričetku aprila,'' je še dodal Mervar, ki bo nekaj več bremena v ciljnih šprintih kot doslej, naložil na ramena Aljaža Hočevarja. ''Sicer je še mlad in nima dovolj izkušenj ter zmag. Dejstvo je, da bomo iskali priložnost v begu manjših skupin v katerih nato lahko do izraza pridejo Rogina, Mugerli in Fajt. Vsekakor bomo taktiko dirkanja morali spremeniti v primerjavi z lansko sezono in jo prilagoditi ekipi, ki jo imamo,'' je za Sportal dodal Mervar, ki se dobro zaveda, da bo nemogoče ponoviti lansko sezono v kateri so kolesarji ekipe dosegli 10 zmag, 11 drugih in 9 tretjih mest na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. V ekipo se vrača tudi odličen nekdanji kolesar Srečko Glivar, ki bo pomagal nekdanjemu asu Sandiju Papežu pri deli s pionirji. ''To je delo, ki me zelo veseli in ga z veseljem opravljam,'' je dejal Glivar.

Doslej so v letošnji sezoni kolesarji ekipe nastopili le na eni dirki. Matej Mugerli je dirko Trofeo Laigueglia v Italiji končal na 7. mestu. Zadnji vikend v aprilu je zaradi vremenskih razmer odpadlo kar nekaj dirk. Na eni izmed njih naj bi nastopili tudi kolesarji Adria Mobila (GP Lugano). Nov nastop jih čaka jutri na dirki v Umagu, ki ni kategorizirana in ne prinaša točk. Bo pa kategorizirana že dirka Trofej Poreča, ki bo na sporedu v nedeljo, medtem ko se prihodnji četrtek prične etapna dirka Istrska pomlad. Sledi še nastop ekipe na etapni dirki Teden Coppija in Bartalija (20. – 24. 3.) ter prva dirka v Sloveniji. V Šenčurju namreč 7. aprila Kolesarsko društvo Šenčur organizira enodnevno dirko druge kategorije, ki bo dolga 164 kilometrov.

Ne spreglejte