Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 4. 2011,
17.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fabian Cancellara Gorazd Štangelj Kristijan Koren

Nedelja, 10. 4. 2011, 17.18

8 let

Van Summernu Pariz-Roubaix, Štangelj 44.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgijec Johan Van Summeren je zmagovalec 109. kolesarske dirke Pariz-Roubaix (1.WT). Odlično je na dirki, na kateri sta 2. in 3. mesto zasedla Cancellara in Tjallingii, nastopil Štangelj.

Kar 197 kolesarjev se je v nedeljo dopoldne podalo na 258 kilometrov dolgo traso letošnjega "severnega pekla". V prvem delu dirke je veliko kolesarjev poskušalo pobegniti, a je prvim petim kolesarjem pobeg uspel šele na 90. kilometru. Kmalu je bilo v ospredju osem kolesarjev. Dobrih 20 kilometrov pozneje so glavnini uspeli pobegniti še štirje kolesarji, med katerimi je bil tudi Gorazd Štangelj. Aktualni slovenski prvak je skupaj z Greiplom ulovil prvo skupino, v kateri je bilo 120 kilometrov do cilja deset kolesarjev.

Po nekaj manj kot 100 kilometrih dirke so se pričeli vrstiti tudi prvi odseki kock in s tem tudi številne težave kolesarjev. Prazne gume, padci, prah in velika hitrost je kar nekaj kolesarjem odvzelo možnost za vidnejšo uvrstitev na dirki. Sto kilometrov do cilja je imela deseterica ubežnikov dve minuti in dvajset sekund prednosti pred glavnino, pred seboj pa še 17 odsekov tlakovanih s kockami. Pri izhodu iz Arnberga je glavnina za ubežniki zaostajala skoraj dve minuti. Tom Boonen je moral v Arnbergu kar dolgo časa čakati na rezervno kolo.

Glavnina je po Arnbergu razpadla na več skupin in Boonen je po prihodu iz gozda za ubežniki zaostajal skoraj štiri minute. Sledil je divji lov za glavnino, a je v njegovi skupini 70 kilometrov do cilja prišlo do padca. In Boonen je bil ponovno na tleh s še večjim zaostankom. Glavnini je takoj po Arnbergu pobegnilo osem kolesarjev (Guesdon, Van Summeren, Hayman, Bak, Roelands, Quinziato, Boom in Cooke), ki so 65 kilometrov do cilja ulovili ubežnike. Defekti in padci so bili usodni tudi za Sylvaina Chavanela. Prva kolesarja ekipe Quick Step tokrat enostavno nista imela svojega dne.

Petdeset kilometrov do cilja je bila v ospredju skupina 21 kolesarjev, ki je imela pred glavnino minuto in 20 sekund prednosti. Tom Boonen je odstopil še preden se je dirka pričela razpletati. Padci v glavnini so se še kar vrstili. Ko je Chavanel ravno ulovil glavnino, sta sledila napada Thora Hushovda in Fabiana Cancellare. Sledila sta jima lahko le še Juan Antonio Flecha in Alessandro Ballan. Štirideset kilometrov do cilja je Štangelj nekaj časa kar solo kolesaril proti cilju, saj med sedemnajstimi ubežniki ni bilo pretirane sloge pri narekovanju tempa na čelu. Skupina s Cancellaro je za njimi zaostajala minuto in 20 sekund. Le dva kilometra pozneje je Cancellara na odseku kock ponovno močno pospešil. Vsakič je spretno izkoristil zavetrje motorja in tokrat je s seboj odvlekel le še Hushovda in Ballana.

Cancellara 31 kilometrov do cilja ni želel več sam loviti skupine ubežnikov, saj sta imela tako Ballan kot Hushovd v ospredju moštvene kolege. Ponovno jih je ulovila skupina, v kateri je bil tudi Flecha. Ubežniki v ospredju, kot tudi zasledovalna skupina niso bili pretirano složni. Razlika med prvo in drugo skupino, v katerih je bilo približno po 14 kolesarjev, je 25 kilometrov do cilja znašala minuto in deset sekund. Štangelj je bil s strani druge skupine ujet 23 kilometrov do cilja.

Kilometer kasneje so ubežni skupini pobegnili Gregory Rast (RadioShack), Lars Ytting Bak (HTC-HighRoad), Johan Van Summeren (Garmin-Cervelo) in Maarten Tjallingii (Rabobank). Četverica je složno narekovala tempo na čelu vse do zadnjih petnajstih kilometrov, ko je Van Summeren pohodil pedala na polno. Podobno se je dogajalo tudi v ozadju, kjer so se borili Cancellara, Hushovd in Ballan. Van Summeren je zadnjih deset kilometrov dirke pričel s 50 sekundami prednosti pred skupino, na čelu katere je bil Cancellara. Med njimi so bili še Tjallingii ter Rast in Bak.

Že osem kilometrov do cilja je bilo jasno, da Van Summerenu zmago lahko odvzame le še izjemno velika smola. Slabe štiri kilometre do cilja je zasledovalni skupini pobegnil Cancellara, ki je dober kilometer pozneje ulovil vse tri kolesarje pred njim. V ospredju je ostal le še Van Summeren, ki je zadnja dva kilometra pričel z dovolj veliko prednostjo, da je že ob vstopu na velodrom lahko slavil zmago. Tridesetletnemu članu ekipe Garmin-Cervelo je po 5. mestu leta 2009 in 8. v letu 2008 le uspelo slaviti na tej dirki.

Gorazd Štangelj je ciljno črto prečkal na 44. mestu. ''Vsekakor sem zadovoljen s svojo današnjo predstavo. V zaključku dirke nisem več videl ceste in sem na enem izmed odsekov kock pristal med gledalci. Nisem mogel več uloviti ubežne skupine. V zadnjih kilometrih sem bil tako povsem brez energije, da se mi je že kar bledlo,'' so bile v pogovoru za Sportal prve beseda Štanglja v cilju. ''Dirka je resnično velik spektakel, a moraš biti nanjo resno pripravljen. Je resnično samo garanje iz kilometra v kilometer. Ni mi žal, da sem šele letos prvič nastopil na njej, a sem vesel, da sem vsaj enkrat v karieri prikolesaril na dirkališče v Roubaixu,'' je zaključil Štangelj. Kristjan Koren je v cilj prikolesaril na 78. mestu skoraj 13 minut za zmagovalcem.

Borut Božič je bil dolgo časa ob kapetanu Leukemansu, ki tokrat res ni imel sreče. Trije defekti in trije padci so bili dovolj, da je Leukemans dirko končal na 13. mestu. Božič, ki mu je po enem izmed padcev nesebično odstopil svoje kolo, ni uspel končati dirke.

Ne spreglejte