Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
20.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Simon Špilak Alejandro Valverde Jani Brajkovič

Sreda, 20. 2. 2013, 20.49

8 let, 3 mesece

Valverdeju etapa in dirka, Špilak spet drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španec Alejandro Valverde je zmagovalec 59. kolesarske dirke po Andaluziji (2.1). Valverde je slavil v zadnji ,3. etapi. Slovenec Simon Špilak je etapo končal na 2., dirko pa na 4. mestu.

Valverde je zadnjo 183 kilometrov dolgo etapo pričel v rdeči majici vodilnega. V 183 kilometrov dolgi kraljevski etapi je kolesarje čakalo šest kategoriziranih vzponov, tako da dirka še zdaleč ni bila odločena. Na spustu s prvega gorskega cilja (na triintridesetem kilometru) sta glavnini pobegnila Tom Dumoulin (Argos-Shimano) in Stef Clement (Blanco). Slabih 40 kilometrov kasneje sta imela ubežnika že dobrih 8 minut prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Astana in Lotto-Belisol. Pred pričetkom etape je imel Dumoulin dobrih 11 minut zaostanka za Valverdejem v skupnem seštevku dirke. Glavnina je bila nato vse bližje ubežnikoma, ki sta bila ujeta 18 kilometrov do cilja. Le kilometer kasneje je v ospredju ostalo le še deset kolesarjev. Valverde, Quintana (oba Movistar), Gesink, Mollema (oba Blanco), Van Den Broeck (Lotto-Belisol), Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi), Armee (Topsport Vlaanderen-Baloise), Navarro (Cofidis), Fuglsang (Astana) in Špilak (Katjuša).

V zadnjih kilometrih etape nihče ni uspel pobegniti Valverdeju. Kilometer do cilja je poskusil Ion Izagirre, a je bil ujet v ciljnem šprintu. Slednjega je dobil Valverde, ki je ugnal Simona Špilaka. "V zadnjem ovinku sem preveč zaviral. Ta napaka me je stala zmage. Nimaš kaj. Vseeno sem zadovoljen s formo, ki je vsak dan boljša. Sedaj me čaka nastop na enodnevni dirki v Švici ter nato odhod na dirko Pariz-Nica," je po etapi za Sportal povedal Špilak, ki je lani to dirko končal na 20. mestu v skupnem seštevku. Letos je bil še boljši, saj je dvakrat zasedel 2. mesto v etapi (vedno ga je premagal Valverde) ter dirko končal na 4. mestu. Valverde je tako že drugič zapored zmagal na tej dirki. Zelo dobro pripravljenost sta pokazala tudi Jani Brajkovič in Grega Bole. "Z nastopom na dirki sem zadovoljen. Danes sem odpadel na zadnjem klancu. Vse gre po načrtih," je bil za Sportal kratek Bole, ki ga sedaj čakajo nastopi na dveh enodnevnih dirkah v Belgiji (Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne-Bruselj-Kuurne). Pred nastopom na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja bo mogoče nastopil še na dveh enodnevnih dirkah v Italiji (Strade Bianche in dirka po Laziu).

Ne spreglejte