Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alberto Contador Kristijan Koren Simon Špilak

Sreda, 2. 7. 2014, 19.55

8 let

Tour 2014: največja favorita Froome in Contador

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto se v Leedsu s 1. etapo začenja 101. kolesarska dirka po Franciji (2.WT). Lansko zmago bo branil Christopher Froome. Njegov največji tekmec bo Španec Alberto Contador.

Po sedmih letih, ko je Tour prvič gostoval v Veliki Britaniji (London), se bo dirka spet začela v Veliki Britaniji. Znanih je vseh 198 kolesarjev, ki bodo na štartu letošnje dirke, ta se bo s 190 kilometrov dolgo etapo začela v Leedsu (Yorkshire). Med njimi bodo le trije kolesarji, ki so že zmagali v skupnem seštevku dirke. Poleg branilca lanske zmage Christopherja Frooma (Sky) bosta na štartu dirke tudi Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in Andy Schleck (Trek Factory Racing). Na lanski dirki je v rumeni majici vodilnega kolesarilo pet kolesarjev. Skupna točka vseh je bila, da so v njej vsi kolesarili prvič v karieri. Preden je Christopher Froome deklasiral tekmece v 8. etapi, so v rumeni majici že vozili Marcel Kittel (Argos-Shimano), Jan Bakelants (RadioShack-Leopard), Simon Gerrans in Daryl Impey (oba Orica-GreenEdge). Nato je Christopher Froome kar 13 etap kolesaril v rumeni majici vodilnega in drugouvrščenega Naira Quintano iz Kolumbije premagal za pet minut. Froome je ob lanski zmagi postal prvi kolesar, ki je rojen v Republiki Južni Afriki in je postal zmagovalec dirke po Franciji. Medtem ko sta prva favorita za skupno zmago Froome in Contador, se bo za visoko uvrstitev v skupnem seštevku bojevalo še nekaj izjemnih kolesarjev, med katere zagotovo spadajo Alejandro Valverde (Movistar), Rui Costa (Lampre-Merida), Vincenzo Nibali (Astana), Michal Kwiatkowski, Tony Martin (oba Omega Pharma-Quick Step), Tejay Van Garderen (BMC Racing), Andrew Talansky (Garmin-Sharp), Bauke Mollema (Belkin), Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol), Thibaut Pinot (FDJ.fr), Leopold Konig (NetApp-Endura) in še kdo.

Na dirki bo 47 kolesarjev, ki bodo prvič v karieri nastopili na Touru, medtem ko bo že na svojem 17. zaporednem Touru nastopil Nemec Jens Voigt (Trek Factory Racing), ki bo najstarejši kolesar na dirki. Tako kot Američan Christopher Horner (Lampre-Merida) bo letos dopolnil 43 let. Najmlajši kolesar, ki bo nastopil na dogodku, je ravno Voigtov moštveni kolega Nizozemec Danny Van Poppel, letos bo dopolnil 21 let. V povprečju bo najstarejše kolesarje na dirki imela ameriška ekipa Trek Factory Racing (skoraj 33 let), medtem ko ima v povprečju najmlajše tekmovalce na dirki ekipa Garmin-Sharp (27 let in pol), ki prav tako prihaja iz ZDA. Poleg vseh ekip z licenco WorldTour (18) bodo na dirki nastopile še francoski ekipi Bretagne-Seche Environnement in Cofidis, švicarska ekipa IAM Cycling in nemška NetApp-Endura. Zadnje so dobile vabilo organizatorjev (A.S.O.) in imajo profesionalno kontinentalno licenco. Kar 44 tekmovalcev prihaja iz Francije, 20 iz Španije, 17 iz Nizozemske in Italije, 11 iz Avstralije, 10 iz Belgije in Nemčije. Vseh preostalih kolesarjev, ki prihajajo iz 34 držav, je na dirki manj.

Zanimivo je, da iz Velike Britanije, od koder sta zadnja dva zmagovalca dirke, prihajajo le štirje kolesarji. Letošnja dirka se bo začela prav v Veliki Britaniji, a bodo na štartu le štirje Britanci. Christopher Froome, Thomas Geraint (oba Sky), Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) in Simon Yates (Orica-GreenEdge) so četverica, ki bo velik medijski pritisk čutila že od danes. Vsekakor imajo v Veliki Britaniji v tem trenutku toliko odličnih kolesarjev, da bi z lahkoto sestavili izjemno ekipo. Bradley Wiggins, Alex Dowsett, David Millar, Peter Kennaugh, Ben Swift, Andrew Fenn, Joshua Edmondson, Scott Thwaites, Luke Rowe, Adam Yates, Steve Cummings in Ian Stannard je 12 izjemnih kolesarjev iz Velike Britanije, ki jih ne bo na letošnji dirki. Vse to kaže na to, kako pomembno tekmovanje je Tour za vsako ekipo, ki nastopi, saj na dirko pošlje res najboljše športnike v tistem trenutku. Ekipa Sky, ki je ekipa iz Velike Britanije, ima v svojih vrstah za Tour le dva "domača" kolesarja, kar je zagotovo veliko razočaranje za britanske ljubitelje kolesarstva. Na dirki bosta letos nastopila dva Slovenca. V boj za etapno zmago se bosta podala Kristijan Koren (Cannondale), zanj bo to peti Tour zapored, ter Simon Špilak (Katjuša), ki bo na Touru nastopil tretjič v karieri. Koren je vse štiri Toure končal, medtem ko je Špilak v Pariz prikolesaril leta 2009, leto zatem pa je odstopil v 17. etapi. Koren je lanski jubilejni 100. Tour končal na 100. mestu v skupnem seštevku!

Hiter pogled na traso 101. izvedbe dirke jasno pove, da bodo etape na dirki krajše kot do zdaj ter da kolesarje čaka veliko manj prevažanja po etapi in pred njo, kot ga je bilo do zdaj. Na dirki bo na sporedu le en posamičen kronometer, ki bo na sporedu predzadnji dan dirke. Prva etapa, ki se bo končala s ciljnim vzponom, bo 10. etapa. S ciljnim vzponom se bodo končale tudi 13., 14., 17. in 18. etapa. Zelo zanimiva bo 5. etapa, v kateri bodo morali kolesarji prekolesariti devet odsekov, tlakovanih s kockami, ki so na sporedu na dirki Pariz‒Roubaix. Kot vedno bosta na sporedu dva dneva odmora, medtem ko se bo dirka začela v Veliki Britaniji (Leeds) in 27. julija končala na Elizejskih poljanah v Parizu. Pred tem bo obiskala še Belgijo in Španijo. Že prvi dan se bodo za zmago udarili sami izvrstni šprinterji. Najbolj si zmage na domačem pragu želi Mark Cavendish. Njegova mama namreč prihaja iz mesta Harrogate, kjer bo cilj prve etape. Ciljna črta bo le nekaj metrov oddaljena od hiše, v kateri je živela. A za to bo moral Cavendish ciljno črto prečkati prej kot Marcel Kittel, John Degenkolb, Peter Sagan, Alexandr Kristoff, Sacha Modolo, Arnaud Demare, Michael Matthews, Elia Viviani, Daniele Bennati, Danny Van Poppel in Simon Gerrans, ki so prav tako izvrstni šprinterji. Najbolj pomembne na dirki bodo 5., 10., 14., 18. in 20. etapa. A kot vedno doslej se bo marsikateri favorit "ujel v past" ravno v etapah, ki glede na profil niso zahtevne, in si bo tam zapravil možnost za visoko uvrstitev v skupnem seštevku.

Ne spreglejte