Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 6. 2021,
12.59

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Dirka po Švici Jumbo-Visma Tom Dumoulin

Nedelja, 6. 6. 2021, 12.59

2 leti, 10 mesecev

Tom Dumoulin razkril, kaj ga je mučilo zadnja tri leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Tom Dumoulin | Tom Dumoulin se z nastopom na Dirki po Švici vrača na tekmovalni teren. Osredotočil se bo predvsem na kronometer. | Foto Guliverimage

Tom Dumoulin se z nastopom na Dirki po Švici vrača na tekmovalni teren. Osredotočil se bo predvsem na kronometer.

Foto: Guliverimage

Danes se s kronometrom (10,9 km) v Frauenfeldu začenja 85. Dirka po Švici. V izjemno močni konkurenci (Carapaz, Alaphilippe, van der Poel …) bo tudi povratnik v kolesarsko karavano Tom Dumoulin (Jumbo-Visma). V intervjuju pred dirko je razkril, kaj ga je mučilo zadnja tri leta in kakšne kratkoročne cilje si je zastavil.

Nizozemski kolesarski zvezdnik Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), ki se je v začetku letošnjega leta nepričakovano odločil za tekmovalni premor, med katerim je želel raziskati svoje občutke v zvezi s svojo kolesarsko kariero, se vrača v tekmovalno areno.

Po samo mesecu dni treninga bo štartal na Dirki po Švici (od 6. do 13. 6. 2021), kjer bo njegov glavni fokus usmerjen v 1. in 7. etapo, ko bo na sporedu kronometer.

Na olimpijskih igrah v Riu leta 2016 je v kronometru zaostal zgolj za Fabianom Cancellaro.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na olimpijskih igrah v Riu leta 2016 je v kronometru zaostal zgolj za Fabianom Cancellaro. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prav kronometer je tista disciplina, na katero Dumoulin računa na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu, ki so eden od glavnih razlogov, da se je nekdanji zmagovalec Dirke po Italiji vrnili na tekmovališča. Na zadnjih olimpijskih igrah je zaostal zgolj za Švicarjem Fabianom Cancellaro.

V intervjuju za nizozemski medij Het Nieuwsblad je Dumoulin razkril, da je bil glavni razlog za januarski premor ta, da je v zadnjih treh letih izgubil voljo do dirkanja, a da so mu bili meseci brez kolesa v veliko pomoč pri spoznanju, da si še vedno želi dokazovanja v svetu profesionalnega kolesarstva.

Iskrica se je vžgala na kolesarski dirki Amstel Gold Race, ki si jo je ogledal kot navijač, dodatno pa podžgala misel na olimpijsko medaljo.

V zadnjih treh letih je bil brez volje do kolesarstva.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V zadnjih treh letih je bil brez volje do kolesarstva. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Težava zadnjih treh let je bila v tem, da sem izgubil voljo do svoje službe in do dirk," je dejal. "Pozabil sem na to, kaj imam rad in česa ne maram. Zdaj se tega spet zavedam. Obdobje brez dirk je bilo zame zelo poučno. Zdaj spet vem, kakšen tip kolesarja je Tom Dumoulin."

Ne ve, kaj se bo zgodilo po Tokiu

Dejal je, da je zdaj povsem usmerjen proti Tokiu, in priznal, da ne ve, kaj ga čaka po olimpijskih igrah. "Morda bom spet lovil visoka mesta v skupni razvrstitvi na tritedenskih dirkah. Morda si bom zastavil druge cilje ali pa morda sploh ne bom več želel biti kolesar."

Zagotovil je, da ga skupna razvrstitev na Dirki po Švici nikakor ne zanima. Tam bo predvsem zato, da se dokaže na obeh kronometrih, na preostalih etapah pa pomaga sotekmovalcu Samu Oomenu.

V nogah le mesec dni treninga

Dumoulin se je na nov zagon kariere pripravljal le mesec dni, a pravi, da so že prvi testi pokazali, da je odlično pripravljen. Dva tedna se je pripravljal doma, dodatna dva pa na višinskih pripravah v italijanskem Livignu. Naslednji sklop priprav ga čaka v času Dirke po Franciji, kjer ga ne bo na štartnem seznamu. Namesto njega so rumeno-črni v ekipo vpoklicali Danca Jonasa Vingegaarda, ki se je letos že večkrat dokazal.

Dumoulin bo pred olimpijskimi igrami nastopil le še na državnem prvenstvu Nizozemske. Želi se vrniti na raven, ki jo je dosegal na predzadnji dan lanskega Toura, ko je na kronometru, na katerem je Tadej Pogačar pometel s konkurenco in dobil Tour, osvojil odlično drugo mesto.

Preberite še:

Grega Bole
Sportal "Ves čas sem vedel, da imam v Dubaju izhod v sili"

 

Ne spreglejte