Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2013,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Špilak

Sobota, 17. 8. 2013, 17.47

8 let

Tom Dumoulin in David Lopez Garcia junaka zahtevne predzadnje etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
32-letni Španec David Lopez Garcia je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke Eneco Tour (2.WT). Vodstvo skupnem seštevku dirke je prevzel 22-letni Nizozemec Tom Dumoulin.

Predzadnja in zadnja etapa sta najtežji na letošnji dirki. V današnji predzadnji, 150 kilometrov dolgi etapi je bila v begu skupina enajstih kolesarjev, ki je imela 60 kilometrov do cilja še 7 minut prednosti pred glavnino. Vjačeslav Kuznecov (Katjuša), Gregory Habeaux, Jurgen Van Goolen (oba Accent.Jobs-Wanty), Evan Huffman (Astana), Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step), Angel Madrazo (Movistar), David Lopez (Sky), Nick Nuyens (Garmin-Sharp), Pim Ligthart, Lieuwe Westra (oba Vacansoleil-DCM) in Maciej Paterski (Cannondale) so bili ubežniki, ki so bili dobro na poti. Najvišje uvrščeni v skupnem seštevku pred pričetkom etape je bil Nizozemec Lieuwe Westra, ki je za vodilnim Larsom Boomom zaostajal le 48 sekund. V glavnini se je dobrih 60 kilometrov do cilja pripetil padec, ob katerem so med drugim na tleh pristali tudi Philippe Gilbert, Taylor Phinney, Tom Dumoulin in Alessandro Petacchi. Gilbert je hitro nadaljeval z dirko in je zaostajal že dve minuti za glavnino, na čelo katere so se postavili kolesarji Astane. Taylor Phinney je verjetno utrpel težjo poškodbo, saj je obsedel ob robu cestišča. Tam je bilo letošnje dirke zanj konec. V etapi je bilo na sporedu 11 kategoriziranih gorskih ciljev, od katerih so morali kolesarji kar trikrat premagati vzpon La Redoute, ki je bil tudi ciljni vzpon.

Tempo na čelu glavnine je bil peklenski. Ko je enkrat pričelo leteti, se ni več ustavilo. Štirideset kilometrov do cilja so imeli ubežniki, ki so bili še vedno skupaj, 3 minute in 20 sekund prednosti pred glavnino. Na čelu slednje je bil Borut Božič. Petintrideset kilometrov do cilja je Gilbert s pomočjo moštvenih kolegov ulovil glavnino. V slednji je bilo 25 kilometrov do cilja le še 18 kolesarjev, medtem ko je bilo v ospredju le še 7 ubežnikov. V glavnini ni bilo vodilnega Larsa Booma, za katerega je bila trasa današnje etape prezahtevna. V nadaljevanju se je glavnina razbila na dve skupini. Dobrih 10 kilometrov do cilja so bili od ubežnikov v ospredju le še Lopez, Paterski in Madrazo. Druga skupina, v kateri sta bila tudi Dumoulin in Grivko, je za njimi zaostajala minuto. Na sporedu sta bila še dva vzpona. V ospredju se je Paterski na zaključku predzadnjega vzpona skušal otresti obeh tekmecev. V ozadju je peklenski tempo narekoval Dumoulin, kateremu so tekmeci lahko le sledili. Paterski je poskušal vse, da bi pobegnil, a mu ni uspelo.

Štiri kilometre do cilja je imela trojica manj kot pol minute prednosti pred zasledovalno skupino, na čelu katere je bil ves čas Tom Dumoulin. Vsekakor so ubežniki nekoliko preveč taktizirali v zadnjih dveh kilometrih. A tokrat se je izšlo njim v prid, saj se je etapne zmage veselil David Lopez Garcia, za katerega je to prva zmaga letos. Odličen šprint je uprizoril Čeh Zdenek Stybar, ki je zasedel drugo mesto, medtem ko je Paterski uspel izvleči tretje mesto. Junak etape Tom Dumoulin je bil četrti in je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Lars Boom je zaostal več kot dve minuti.

Od slovenske četverice etape ni uspel končati le Simon Špilak. O razlogu odstopa kolesarja Katjuše, ki naj bi bil največji slovenski adut na cestni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v Firencah, trenutno ne vemo nič. "Noge so se danes dobro vrtele. Vesel sem, da sem lahko pomagal moštvenim kolegom, saj smo bili mi tista ekipa, ki je naredila selekcijo. Poleg tega smo izpolnili načrt, saj sta oba naša kolesarja napredovala v skupnem seštevku dirke," je po etapi za Sportal povedal Borut Božič. Vesel, da mu je uspelo končati etapo, je bil tudi Jure Kocjan. "Uspel sem se privleči do cilja. Vsekakor sem zadovoljen in upam, da bo zdravstveno stanje po tej dirki isto in bom lahko nadaljeval s treningi," je dejal Kocjan.

V nedeljo bo na dirki na sporedu zadnja etapa. Slednja je kraljevska, saj bo imela na sporedu 11 kategoriziranih gorskih ciljev in bo dolga kar 208 kilometrov.

Ne spreglejte