SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sredi Jadranskega morja so naredili 20.435 metrov višinske razlike #video

2,25

termometer

 | Foto: Planet TV
Foto: Planet TV

Profesionalno kolesarsko moštvo Bahrain Merida, v katerem je kar sedem slovenskih kolesarjev, je na dalmatinskem otoku Hvar končalo 12-dnevne zimske priprave na sezono 2018. Četrti največji hrvaški otok, ki je dolg približno 80 kilometrov, so člani arabske ekipe prevozili po dolgem in počez. Skupaj so ob za ta letni čas precej prijaznih temperaturah v 39 urah prevozili 1.074 kilometrov in premagali 20.435 metrov višinske razlike.  

Pred enim letom je zaživelo prvo arabsko profesionalno moštvo, največ zaslug za njegovo rojstvo pa ima Milan Eržen. Nekdanji kolesar in trener novomeške ekipe Adrie Mobil in menedžer številnih slovenskih kolesarjev je pred leti postal trener bahrajnskega princa šejka Naserja bin Hamada Al Kalife, navdušenega triatlonca, ki je zdaj glavni mecen moštva s 16 milijonov evrov vrednim proračunom.

[video: 67022 / ]

"Zelo so zadovoljni, ker vse analize kažejo, da je medijska vrednost ekipe blizu sto milijonov evrov letno, kar je ogromno za takšno investicijo," nam je o zadovoljstvu v Bahrajnu po prvi sezoni v World Touru na Hvaru pripovedoval Eržen. "Šejk Naser spreminja kulturo Bahrajna, kulturo Bližnjega vzhoda. On je eden od pobudnikov zdravega življenja, rekreativnega športa, profesionalnega športa in predstavitve države prek športa," je dodal Eržen.

Na Hvaru se je zbrala večina od 80 članov moštva Bahrain Merida, skoraj petina med njimi je Slovencev.

Milan Eržen (na fotografiji v pogovoru s Kristjanom Korenom), nekdanji kolesar in trener v ekipi Bahrain Merida, sicer nima uradne funkcije, a je prav on tisti, ki v rokah drži vse niti.  | Foto: Planet TV Milan Eržen (na fotografiji v pogovoru s Kristjanom Korenom), nekdanji kolesar in trener v ekipi Bahrain Merida, sicer nima uradne funkcije, a je prav on tisti, ki v rokah drži vse niti. Foto: Planet TV

"Jaz sem Slovenec, zato bom vedno dal priložnost Slovencem. Mislim, da so odlični pomočniki in delavci. Ne vidim nobenega razloga, zakaj Slovenci ne bi bili na pomembnih funkcijah v takih ekipah," je Eržen, ki v ekipi nima uradne funkcije, zato pa v rokah drži vse niti, pohvalil rojake, ki jih dobro pozna in jim zato lahko zaupa.

Skupaj z njim smo jih našteli 16. Dva mehanika, trije maserji, zdravnik, predstavnica za stike z javnostjo, Gorazd Štangelj kot glavni športni direktor ter seveda sedmerica kolesarjev. Vsi, ki so kadarkoli sanjali o slovenski profesionalni ekipi v World Touru, imajo zdaj vsaj malo zadoščenja zaradi Bahrain Meride.  

Bahrain Merida | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Zaradi gospodarske krize v Evropi se je tudi struktura športnih in kolesarskih ekip začela obračati širše. Če pogledamo na koledar, so dirke po vsem svetu in v vseh letnih časih. Zato se pojavljajo, kot opremljevalci in sponzorji, imena podjetij in držav z vsega sveta, za katera si pred leti ne bi nikoli predstavljali, da bodo prišla v kolesarstvo. Zato nikakor ni čudno, da se država, kot je Bahrajn, promovira prek tega športa. Očitno so se našli v tem in so za svoj vložek dobili največ, " Štangelj pravi o vstopu arabskih šejkov v kolesarski svet.

Bahrain Merida | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Dolgoletni profesionalni kolesar v zadnjih sezonah največje dirke spremlja iz avtomobila. Najprej kot eden od športnih direktorjev pri Astani, zdaj pa je glavni športni direktor Bahrain Meride. 44-letni Novomeščan s prvo sezono, v kateri so njegovi tekmovalci zbrali 11 zmag, ni preveč zadovoljen.

"V sezoni 2017 smo imeli kar precej nesreče, bili smo tudi oškodovani, imeli smo težave s poškodbami. Vedno je bil kdo od kolesarjev na rehabilitaciji. Letos so se vsi vrnili, ekipo smo okrepili z novimi močmi in smo lahko precej bolj optimistični. Zavedamo se, da še nismo št. 1 v kolesarstvu, lahko pa z mirno vestjo napademo stopničke na vseh treh največjih dirkah," se je v sezono 2018 ozrl Štangelj.

Vincenzo NIbali je glavni adut ekipe Bahrain Merida. V sezoni 2018 bo njegov glavni cilj zmaga na Dirki po Franciji.  | Foto: Planet TV Vincenzo NIbali je glavni adut ekipe Bahrain Merida. V sezoni 2018 bo njegov glavni cilj zmaga na Dirki po Franciji. Foto: Planet TV

Njegov prvi adut bo italijanski šampion Vincenzo Nibali, edini aktivni kolesar, ki je dobil vse tri velike dirke, Tour, Giro in Vuelto. 33-letni kapetan Bahraina je prav na Hvaru javnosti razkril, da bo njegov glavni cilj nove sezone lov na drugo rumeno majico.

"Pred novo sezono imamo dobro ekipo. Čutim, da bom imel zdaj, s prihodom novih kolesarjev, več podpore. Zdaj je lepa priložnost, da spet dobim Tour, tako da bom tja odšel z mislijo, da ga odpeljem po najboljših močeh," je dejal Nibali, ki se je odpovedal nastopu na dirki po Italiji.

"Po kakovosti smo daleč nad povprečjem, tako da ne vem, zakaj ne bi smeli razmišljati o tako visokih ciljih. Cilje lahko le s tako motivacijo potem tudi uresničiš," je o možnostih Nibalija na Touru dejal Štangelj.

[video: 67063 / ]

Slovenski ljubitelji kolesarstva bodo seveda precej pozorneje spremljali številno slovensko falango v arabskem moštvu. Borutu Božiču, Gregi Boletu, Luki Piberniku, Domnu Novaku in Davidu Peru sta se pred novo sezono pridružila še Kristjan Koren in Matej Mohorič. Janiju Brajkoviču se je iztekla pogodba in je zapustil moštvo.

"Janiju želimo vse najboljše pri iskanju nove ekipe, naše sodelovanje v tem letu se pač ni izkazalo za zadovoljivo. Verjamem, da se bo znašel, vedno se je," je o Belokranjcu povedal njegov donedavni šef Štangelj.

Nova sezona v World Touru se z avstralsko dirko Tour Down Under začne že 16. januarja.

Hrvaški otok Hvar je kolesarsko ekipo gostil 12 dni.  | Foto: Planet TV Hrvaški otok Hvar je kolesarsko ekipo gostil 12 dni. Foto: Planet TV

Bahrain Merida je eno redkih moštev iz World Toura, ki za svoje decembrske priprave ni izbralo Kanarskih otokov. Ker je eden od trenerjev v arabskem moštvu Hrvat Vladimir Miholjević, tudi eden glavnih mož pri organizaciji dirke Po Hrvaški, je ekipa brez obotavljanja sprejela vabilo hrvaške turistične skupnosti in mesta Hvar.

Hoteli Sunčani Hvar so pokrili vse stroške 12-dnevnega trening kampa, seveda z namenom mednarodne promocije otoka Hvar kot destinacije za kolesarski turizem zunaj glavne poletne sezone. Na Hvaru želijo tudi na tak način izkoristiti izjemno lego in mediteransko podnebje, saj ima otok kar 311 sončnih dni v letu. Največ na Jadranu.        

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin