Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
9.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Marcel Kittel Po Sloveniji

Sreda, 13. 6. 2018, 9.06

5 let, 10 mesecev

Marcel Kittel s šampionskim šprintom tudi na slovenske ceste

Šprinter, ki se ne bo ustrašil slovenskih klancev. "Odstopil bom edino, če zbolim."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Marcel Kittel Po Sloveniji | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nemec Marcel Kittel je eno od največjih šprinterskih imen letošnje jubilejne, 25. kolesarske dirke Po Sloveniji. To ni njegov prvi obisk naše države, pri nas je počitnikoval že kot otrok. Včeraj je na novinarski konferenci pohvalno govoril tudi o Pomurju, ki letos gosti dve etapi in ga je dan pred dirko, ki si jo je sam zaželel na tekmovalnem urniku, na hitro spoznaval na kolesu.

Na lanski Dirki po Franciji je Marcel Kittel dosegel pet etapnih zmag, dolgo časa nosil zeleno majico za najboljšega šprinterja, nato pa v 17. etapi, v tisti, kjer je zmagal Primož Roglič, odstopil. | Foto: Getty Images Na lanski Dirki po Franciji je Marcel Kittel dosegel pet etapnih zmag, dolgo časa nosil zeleno majico za najboljšega šprinterja, nato pa v 17. etapi, v tisti, kjer je zmagal Primož Roglič, odstopil. Foto: Getty Images

Nemški šprinter Marcel Kittel, ki je pred mesecem dopolnil 30 let, a kot pravi, zanj to ne pomeni posebnega mejnika, niti ni razlog za kovanje novih načrtov in obljub, je Slovenijo prvič (in do včeraj edinkrat) obiskal kot 10- ali 12-letni deček.

Ne spomni se sicer natančno, kako mlečnozob je še bil, niti se ne spomni kraja, kjer je počitnikoval, se pa spomni, da je bilo nekje ob morju in da so stanovali v najeti hišici. "Moral bom preveriti pri starših," je po koncu novinarske konference, na kateri so se dan pred jubilejno 25. kolesarsko dirko Po Sloveniji predstavila najbolj zveneča imena udeležencev, odgovarjal sin nekdanjega kolesarja in skakalke v višino.

Primož Roglič
Sportal Zvezdniki s prstom pokazali na slovenskega junaka

Marcel Kittel Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Na dirko Po Sloveniji si je zaželel sam

Želja, da bi prvič nastopil na dirki Po Sloveniji, je bila njegova. "Dirka po Švici in Kriterij Dauphine sta preveč zahtevni zame, pa še premrzlo je, tako da je bila odločitev za Slovenijo dokaj preprosta," je priznal kolesarski James Dean, ki bo svojo priložnost za sijaj iskal v 1. in 2. etapi največje slovenske dirke, kjer bo o zmagovalcu odločal skupinski šprint, pa tudi na poznejših treh, ki bodo bolj razgibane, predvsem sobotna, kraljeva, ne namerava odstopiti.

"To bi se zgodilo samo, če se zgodi kaj nepredvidenega. Da na primer zbolim, a o tem ne želim razmišljati. Dirko želim odpeljati do konca, za Tour šteje vsak kilometer. Letos je na sporedu teden dni pozneje, tako da bo časa za počitek dovolj."

KIttel pravi, da bo na dirki Po Sloveniji vztrajal tudi na zadnjih treh etapah, ki bodo vse prej kot šprinterjem psiane na kožo. "Za Tour šteje vsak kilometer," poudarja. | Foto: Reuters KIttel pravi, da bo na dirki Po Sloveniji vztrajal tudi na zadnjih treh etapah, ki bodo vse prej kot šprinterjem psiane na kožo. "Za Tour šteje vsak kilometer," poudarja. Foto: Reuters

Uigravanje Katjušinega šprinterskega vlaka

Širokopleči in 188 centimetrov visoki kolesar je dres ekipe Quick-Step Floors, v kateri je nanizal kar nekaj vrhunskih rezultatov, v začetku letošnjega leta zamenjal za belo-rdečega Katjuše Alpecin, kjer pedala obrača tudi slovenski kolesar Simon Špilak.

Po šestih mesecih v novi sredini in dveh etapnih zmagah na dirki Tirreno-Adriatico zagotavlja, da se dobro počuti, a v isti sapi dodaja, da bo potrebno še kar nekaj dela, da bo šprinterski vlak tako uigran, kot so bili v prejšnjih ekipah.

V ekipi Giant je Kittel sodeloval s slovenskim kolesarjem Luko Mezgecem, lanskim zmagovalcem etape s ciljem v Ljubljani, ki na slovensko pentljo prihaja z ekipo Michelton-SCOTT. | Foto: Getty Images V ekipi Giant je Kittel sodeloval s slovenskim kolesarjem Luko Mezgecem, lanskim zmagovalcem etape s ciljem v Ljubljani, ki na slovensko pentljo prihaja z ekipo Michelton-SCOTT. Foto: Getty Images

"Počutim se dobro, z vsemi v ekipi sem vzpostavil lep odnos. Nekoliko se moramo še uigrati, smo pa vsakokrat boljši. Mislim, da sem svoje delo korektno opravil. Odlično sem pripravljen, zdaj potrebujemo samo še več tekem in pripravljeni bomo tudi na Tour."

Sportal Etape na dirki Po Sloveniji

Brez napovedi in brez odpisovanj

V rezultatskih napovedih je bil zmagovalec 19 etap na Giru, Vuelti in francoskem Touru skop.

"Nikoli ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo, je pa jasno, da bosta za šprinterje priložnosti samo dve. Ne bi rekel, da je moj edini konkurent Mark Cavendish, tukaj jih je še kar nekaj, od Caleba Ewana (Michelton-SCOTT) do Dylana Groenewegena (Team LottoNL-Jumbo), ki se prav tako pripravljata na Tour in sta tukaj z močno ekipo. Nikogar ne bi odpisal."

Marcel KIttel | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Poudaril je, da se lahko zgodi marsikaj, navsezadnje je tudi na zadnji dirki pred prihodom v Slovenijo, na domači dirki v Kulmu, nekaj sto metrov pred ciljem v nogi zaradi krčev povsem popustil in končal "šele" na petem mestu, medtem ko je bil zmagovalne slave deležen Sam Bannett iz ekipe BORA – hansgrohe.

Sportal Ekipe na dirki Po Sloveniji

"Favorit? Roglič."

Tako kot Rigoberto Uran, lani drugi na francoski pentlji in prav tako drugi na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, Rafal Majka, lanski zmagovalec dirke Po Sloveniji in Cavendish, je tudi Kittel za favorita za zmago v generalni razvrstitvi izpostavil trenutno najbolj vročega slovenskega kolesarja Primoža Rogliča.

"Ne da bi ga želel postavljati pod pritisk," se je nasmehnil nesojeni računalniški programer, ki je bil sinoči dokaj radodaren v opisovanju Pomurja. "Spominja me na mojo domačo regijo v Nemčiji. Veliko zelenja in majhne vasi. Lepo je tu."

Primož Roglič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

25. dirka Po Sloveniji, ki jo bodo tudi letos prenašali na Eurosportu, se danes, 13. junija, začenja v Lendavi, po petih dneh in 664 kilometrih pa se bo končala s kronometrom v Novem mestu. Na dirki bo nastopilo kar devet ekip iz svetovne serije, kar je največ do zdaj.

 

Ne spreglejte