Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2019,
7.22

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

Dirka po Franciji Rohan Dennis

Petek, 19. 7. 2019, 7.22

4 leta, 9 mesecev

Rohan Dennis

(Še vedno) skrivnostni odstop svetovnega prvaka pred njegovo paradno disciplino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60
Rohan Dennis | Avstralski kolesar Rohan Dennis je v skopem sporočilu za javnost sporočil, da je bil umik z Dirke po Franciji, glede na njegovo trenutno počutje, edina prava odločitev. | Foto Reuters

Avstralski kolesar Rohan Dennis je v skopem sporočilu za javnost sporočil, da je bil umik z Dirke po Franciji, glede na njegovo trenutno počutje, edina prava odločitev.

Foto: Reuters

Potem, ko je Avstralec Rohan Dennis, član moštva Bahrain-Merida, včeraj 80 kilometrov pred ciljem 12. etape, nepričakovano sestopil s kolesa in brez pojasnila zapustil Dirko po Franciji, so pozno sinoči iz ekipe vendarle poslali skopo sporočilo, ki pa zbuja več vprašanj kot ponuja odgovorov.

"Zelo sem razočaran, da sem dirko zapustil na tej točki. Jasno je, da je jutrišnji (današnji, op. a.) kronometer zame in ekipo predstavljal pomemben cilj, a glede na moje trenutno počutje je bil umik z dirke edina prava odločitev," je besede Rohana Dennisa javnosti prenesla služba za stike z javnostmi pri Bahrain-Meridi, ki je dodala, da se je kolesar za odstop odločil s težkim srcem.

Sporočil je še, da svojim ekipnim kolegom želi vse najboljše in se zahvalil ljubiteljem Toura za podporo ob trasi, in napovedal, da se bo na "to izjemno dirko" vrnil tudi v prihodnje.

Sporočilo ne razkriva, za kakšno "trenutno počutje" gre, prav tako je čudno, da v ekipi včeraj o počutju ali zdravstvenem stanju njihovega kolesarja niso bili obveščeni.

Dennis je aktualni svetovni prvak v vožnji na čas. | Foto: Reuters Dennis je aktualni svetovni prvak v vožnji na čas. Foto: Reuters

Kot je po etapi, ki jo je sicer dobil Simon Yates iz ekipe Mitchelton-Scott, povedal športni direktor Bahrain-Meride Gorazd Štangelj, so v ekipi "zmedeni in razočarani", saj so od svojega najboljšega kronometrista, ki je tudi aktualni svetovni prvak v tej disciplini, na današnjem kronometru veliko pričakovali.

"Sam se je odločil, da se ustavi. Poskušali smo govoriti z njim. Ustavili smo se z avtom in poskušali poiskati rešitev. Rekel je, da ne želi govoriti, in je končal dirko," je potek dogodkov strnil Štangelj, ki je prepričan, da za odstop ni kriva slaba fizična pripravljenost.

29-letni Dennis, ki je zvestobo Bahrain-Meridi obljubil do leta 2020, je bil eden glavnih favoritov za zmago na današnji 27.2 kilometra dolgi vožnji na čas, v kateri bodo kolesarji obkrožili mesto Pau ob vznožju Pirenejev.

Vse več je govoric, da naj bi do spora v ekipi, prišlo zaradi tekmovalnega dresa za kronometer. Informacijo je na svojem Twitter profilu delila tudi Orla Chennaoui, športna novinarka na Eurosportu, ki Tour spremlja od blizu.

Že januarja priznal, da ima kolesarstva včasih dovolj

Dennis je v junija letos posnetem podcastu Stanley Street Social na vprašanje, kaj bi svetoval mlademu, perspektivnemu kolesarju, izjavil, da se večkrat vpraša "Kaj za vraga počnem?". Njegove takratne misli bi nemara lahko povezali z včerajšnjimi občutki.

"Leta 2018 je bilo vsaj pol ducata primerov, ko sem si mislil, da bi lahko odnehal," je priznal Dennis. "Januarja lani sem veliko razmišljal o tem. Enostavno nisem več želel sesti na kolo, bilo mi je dovolj. Ampak potem enostavno prebrodiš to obdobje in po približno tednu dni spoznaš, zakaj imaš tako rad ta šport. Imam krajša obdobja, ko mi ne gre in je težko. Podobno kot je to v vsaki službi. Ko z glavo tolčeš ob zid in se sprašuješ, kaj počnem, kaj počnem? Ampak sčasoma se v zidu pokažejo razpoke in takrat spoznaš, zakaj to počneš. Še vedno grem skozi takšna obdobja."
V rumeni majici vodilnega na francoskem Touru po 12. etapi vztraja Francoz Julian Alaphilippe.

Najtesneje mu je za petami Valižan Geraint Thomas iz ekipe Ineos, ki zaostaja minuto in 12 sekund, tretji pa je Egan Bernal, Kolumbijec iz moštva Ineos, ki si je nabral 1:16 minute zaostanka.

Preberite še:

Gorazd Štangelj
Sportal Skrivnosten odstop Rohana Dennisa, v Bahrain Meridi "zmedeni in razočarani"
Maurice Garin
Sportal Tako tesno, kot je bilo pred 30 leti, ni bilo še nikoli
Ne spreglejte